Aftaleloven § 2

Billedgenerering afventer

Kort sagt

§ 2 sikrer, at en tilbudsgiver, der har angivet en specifik frist for accept, kan regne med at tilbuddet kun kan accepteres, hvis den anden parts accept er kommet frem inden fristen.

Lovtekst – § 2

Kilde: www.retsinformation.dk

LOV nr 193 af 5.3.2016

Har tilbudsgiveren fastsat en frist for antagelse af tilbudet, må antagende svar være kommet frem til ham inden fristens udløb.

Stk. 2. Fristen regnes, hvis tilbudet er gjort i brev, fra den dag, brevet er dateret, og hvis det er gjort i telegram fra den tid på dagen, da telegrammet er indleveret til afsendelsesstedets telegrafstation.

Praktisk betydning

§ 2 sikrer, at en tilbudsgiver, der har angivet en specifik frist for accept, kan regne med at tilbuddet kun kan accepteres, hvis den anden parts accept er kommet frem inden fristen. Det giver klarhed og forudsigelighed for begge parter og understreger, at en accept, der forsøges givet efter udløbet af fristen, ikke er bindende for tilbudsgiveren. Reglen afspejler ønsket om, at ingen skal holdes bundet af et tilbud længere end ønsket og er central i både erhvervslivet og privat aftaleret, hvor parterne ofte opererer med bindende tidsfrister.

Eksempler

  • Bolighandel med frist

    En sælger tilbyder at sælge sin bolig til køber med acceptfrist til fredag kl. 12.00. Hvis købers skriftlige accept først modtages kl. 13.00, er sælger ikke bundet.

  • Leveringstilbud med klar tidsramme

    En leverandør byder på en ordre og skriver, at tilbuddet udløber om 7 dage. Kunden svarer på dag 8 – men leverandøren kan nu frit afslå aftalen.

Almindelige misforståelser
  • At det er nok at afsende accepten inden fristens udløb.
  • At en accept automatisk gælder, selvom den modtages sent, hvis afsenderen ikke vidste det.
  • At tilbudsgiveren ikke kan vælge at acceptere en sen accept.
Almindelige spørgsmål

Hvad sker der, hvis accepten er sendt før udløbet, men først modtages efter fristen?

Accepten gælder kun, hvis den er kommet frem til tilbudsgiveren inden fristens udløb – afsendelsestidspunktet er uden betydning.

Kan tilbudsgiveren vælge at acceptere en sen accept?

Ja, tilbudsgiveren kan frit vælge at acceptere en accept, selvom den er modtaget efter fristen. Det vil dog i så fald være en ny aftale.

Hvad hvis fristen er udløbet på grund af forsinkelser hos posten?

Det er modtagelsestidspunktet, der gælder, også selvom forsinkelsen skyldes posten. Accepten er kun gyldig, hvis den er fremme før fristens udløb.

Kan man trække tilbuddet tilbage før fristens udløb?

Ja, tilbud kan trækkes tilbage inden fristens udløb, men kun hvis tilbagetrækningen når frem til modtageren inden eller samtidigt med tilbuddet.

Relaterede paragraffer
  • § 3

    Regulerer frister hvor tilbudsgiveren ikke har angivet en frist – relevant modsætning til § 2.

  • § 4

    Regulerer betragtningen af for sent fremkomne accepter som nye tilbud.

Stil et spørgsmål om denne lov

Velkommen – spørg løs om tilbud og frister!

Foreslåede spørgsmål
Kan man forlænge acceptfristen efter den er udløbet?
Hvad hvis accepten bliver forsinket undervejs?
Hvordan beregnes fristen ved post eller e-mail?