Aftaleloven § 4
Billedgenerering afventer
§ 4 fastslår, at hvis en accept (antagende svar) på en aftale ikke når rettidigt frem til tilbudsgiveren, betragtes denne accept ikke som en gyldig accept—men som et nyt tilbud.
Kilde: www.retsinformation.dk
LOV nr 193 af 5.3.2016
Kommer antagende svar for sent frem, anses det som nyt tilbud.
Stk. 2. Dette gælder dog ikke, hvis afsenderen af svaret går ud fra, at det er kommet frem i rette tid, og tilbudsgiveren må indse dette. I så fald skal denne, hvis han ikke vil godkende svaret, uden ugrundet ophold give afsenderen meddelelse derom. Undlader han dette, anses aftale for sluttet.
§ 4 fastslår, at hvis en accept (antagende svar) på en aftale ikke når rettidigt frem til tilbudsgiveren, betragtes denne accept ikke som en gyldig accept—men som et nyt tilbud. Det betyder, at den oprindelige tilbudsgiver nu står frit: Han kan vælge at acceptere eller afslå det sene svar. Paragraffen beskytter især tilbudsgiveren mod at blive bundet af forsinkede svar, som han muligvis ikke længere har interesse i at være forpligtet af. Men § 4, stk. 2 indfører en væsentlig undtagelse: Hvis afsenderen med rimelighed kan tro, at hans svar er kommet rettidigt frem, og tilbudsgiveren indser dette, skal tilbudsgiveren uden ugrundet ophold give besked, hvis han ikke vil være bundet. Undlader han det, opstår der alligevel en bindende aftale. Bestemmelsen sikrer dermed både forudsigelighed og rimelighed i aftaleindgåelsen, og den har stor praktisk betydning—særligt ved kontrakter hvor frister er afgørende. I praksis er bestemmelsen ofte afgørende for, om en aftale faktisk er indgået, eller om forhandlingerne fortsætter.
Eksempler
Sen accept ved boligsalg
En køber accepterer et tilbud på et hus efter fristen er udløbet. Sælgeren er nu ikke bundet og kan vælge at acceptere eller afslå den sene accept.
Forsinket svar på jobtilbud
En kandidat sender et acceptbrev, der først modtages to dage efter fristens udløb. Arbejdsgiveren er frit stillet og kan vælge eller afvise ansøgeren.
Elektronisk kommunikation og forsinkelse
En email med accept havner i modtagerens spamfilter og ses først efter fristen. Svaret regnes som nyt tilbud, medmindre særlige omstændigheder gør sig gældende.
- •Mange tror, at et sene accept altid er bindende for tilbudsgiveren.
- •Nogle tror, at små forsinkelser uden betydning, ikke har konsekvenser.
- •Man overser ofte undtagelsen i § 4, stk. 2, hvor tilbudsgiver skal reagere hurtigt.
Bliver der automatisk indgået aftale, hvis jeg accepterer efter fristen?
Nej, din sene accept regnes kun som et nyt tilbud, og den oprindelige tilbudsgiver vælger nu frit, om han vil acceptere.
Hvad hvis mit svar er forsinket af posten eller tekniske problemer?
Hvis du med rimelighed kan tro, at svaret er fremme rettidigt, og tilbudsgiver indser dette, skal han hurtigt give besked, hvis han ikke vil være bundet.
Kan tilbudsgiveren bare ignorere mit sene svar?
Ja, men kun hvis det står klart, at du burde vide, svaret er for sent. Er der berettiget tvivl, har tilbudsgiver pligt til straks at reagere.
Gælder det samme ved mundtlige tilbud?
Ved mundtlige tilbud uden frist skal accept normalt gives straks, ellers anses den for at være for sent fremkommet og regnes som et nyt tilbud.
Velkommen til aftalelovens eksperthjælp!
Velkommen til aftalelovens eksperthjælp!