Aftaleloven § 41

Billedgenerering afventer

Kort sagt

§ 41 markerer et fundamentalt juridisk opbrud: De historiske love, som havde reguleret aftaleforhold siden 1600-tallet, annulleres hermed og erstattes af en samlet, moderne aftalelov.

Lovtekst – § 41

Kilde: www.retsinformation.dk

LOV nr 193 af 5.3.2016

Ved nærværende lov ophæves Christian den Femtes danske lov, for Færøernes vedkommende samme konges norske lov 5-1-4 og 5-1-5.

Stk. 1. Justitsministeren fastsætter tidspunktet for lovens ikrafttræden.2)

Stk. 2. For aftaler, der er indgået før lovens ikrafttræden, finder de hidtil gældende regler anvendelse. Det samme gælder for aftaler, hvor forslaget om at indgå aftalen er stillet før lovens ikrafttræden.

Stk. idx-2. Loven gælder ikke for Færøerne og Grønland, men kan ved kongelig anordning sættes i kraft for Grønland med de ændringer, som de grønlandske forhold tilsiger.

Praktisk betydning

§ 41 markerer et fundamentalt juridisk opbrud: De historiske love, som havde reguleret aftaleforhold siden 1600-tallet, annulleres hermed og erstattes af en samlet, moderne aftalelov. Paragraffen har stor betydning, fordi den trækker en streg i sandet – nu gælder de nye regler, og der gives ikke plads til at falde tilbage på de tidligere, ofte forældede retsnormer. Det er et led i retshistorisk oprydning, hvor fortidens regelsæt erstattes af mere tidssvarende og gennemskuelige rammer for aftaleindgåelse, fortolkning og ugyldighed. For Færøerne og Grønland gælder særlige undtagelser: De gamle regler fortsætter, medmindre en kongelig anordning bestemmer andet for Grønland. Det sikrer, at ændringer ikke påføres samfund, der kan have andre retsbehov eller behov for tilpasning. Overgangen efterlader os med et system, hvor ensartede regler styrker retsikkerheden og forudsigeligheden i almindelige kontraktforhold i Danmark.

Eksempler

  • Afbrydelse med fortidens lov

    Et dansk selskab indgår en kontrakt i 1927. Efter § 41 er det ikke længere muligt at løse en tvist ud fra Christian V's lov, men kun efter de nye aftaleregler.

  • Færøerne undtaget

    En aftale indgået på Færøerne efter lovens ikrafttræden skal fortsat vurderes efter de tidligere norske love, da § 41 ikke indfører den nye danske regulering der.

  • Overgangsregel respekteres

    To personer indgår aftale 14 dage før lovens ikrafttræden. Eventuel tvist skal løses efter de gamle regler, fordi § 41 beskytter aftaler indgået før den nye lov.

Almindelige misforståelser
  • Mange tror, at den nye lov automatisk gælder på Færøerne og Grønland.
  • Nogle tror, at gamle aftaler straks bliver omfattet af den nye aftalelov.
  • Flere overser, at der stadig kræves en kongelig anordning for Grønland.
Almindelige spørgsmål

Hvad betyder det, at Christian V's danske lov ophæves?

Det betyder, at de gamle regler fra 1683 ikke længere gælder for aftaler. Fra ikrafttrædelsen gælder kun de nye aftaleregler for fremtidige aftaler i Danmark.

Gælder den nye aftalelov også på Færøerne og Grønland?

Nej, ikke automatisk. For Færøerne og Grønland fortsætter de tidligere regler, medmindre anden anordning bestemmes for Grønland.

Hvad sker der med aftaler indgået før lovens ikrafttræden?

De gamle regler gælder for disse aftaler, samt hvis tilbud om aftale er sendt før loven trådte i kraft.

Kan en gammel aftale tvangsændres til nye regler?

Nej, eksisterende aftaler beskyttes. Kun nye aftaler reguleres af den nye lov.

Relaterede paragraffer
  • § 40

    Omhandler overgangsregler og retsfølge ved meddelelser i aftaleloven og er tæt forbundet til retsstilstand før og efter lovreformen.

Stil et spørgsmål om denne lov

Velkommen – spørg trygt om § 41 eller aftaleloven.

Foreslåede spørgsmål
Hvornår trådte de nye aftaleregler i kraft?
Hvilken betydning har § 41 for gamle aftaler?
Gælder aftaleloven automatisk for Grønland?