Aftaleloven § 12
Billedgenerering afventer
§ 12 fastslår, at når en fuldmagtsgiver vil tilbagekalde en fuldmagt som nævnt i §§ 13-16, er det ikke nok blot at meddele fuldmægtigen, at fuldmagten ikke længere gælder.
Kilde: www.retsinformation.dk
LOV nr 193 af 5.3.2016
Vil fuldmagtsgiveren tilbagekalde en sådan fuldmagt som omtalt i §§ 13-16, har han, selv om han har underrettet fuldmægtigen om, at fuldmagten ikke længere skal gælde, at foretage, hvad der i de nævnte paragraffer for hvert enkelt tilfælde er foreskrevet; er flere af disse forskrifter anvendelige på samme fuldmagt, bliver de alle at iagttage.
Stk. 2. Den tredjemand, overfor hvem en fuldmagt er tilbagekaldt på den i § 13 omtalte måde, kan ikke påberåbe sig, at tilbagekaldelsen ikke er sket på anden måde.
§ 12 fastslår, at når en fuldmagtsgiver vil tilbagekalde en fuldmagt som nævnt i §§ 13-16, er det ikke nok blot at meddele fuldmægtigen, at fuldmagten ikke længere gælder. Fuldmagtsgiveren har pligt til at overholde de specifikke tilbagekaldelsesregler, der er beskrevet i disse paragraffer, hvilket kan indebære at informere tredjemand, offentliggøre information eller kræve dokumenter tilbage. Hvis flere procedurer gælder for den samme fuldmagt, skal alle regler følges. Baggrunden for denne bestemmelse er at beskytte tredjemands berettigede forventninger og sikre retssikkerhed i retsforhold, hvor tredjepart typisk ikke har indblik i interne mellemregninger mellem fuldmagtsgiver og fuldmægtig. Bestemmelsen har fortsat stor praktisk betydning i moderne erhvervsforhold, hvor fuldmagter ofte bruges, og hvor konsekvenserne af manglende korrekt tilbagekaldelse kan være store.
Eksempler
Offentlig eksplosiv tilbagekaldelse
En forretningsmand har annonceret en indkøbsfuldmagt i avisen (offentlig fuldmagt). Ved tilbagekaldelse skal han offentliggøre meddelelse om ophør på samme måde, selvom han allerede har fortalt fuldmægtigen det.
Fuldmagtsdokument tilbageleveres
En fuldmagtsgiver kræver et fysisk fuldmagtsbrev tilbage fra sin fuldmægtig, men glemmer at give besked til tredjemand, der stadig tror fuldmagten gælder. Dermed er fuldmagten ikke effektivt tilbagekaldt over for tredjemand.
Sammensatte tilbagekaldelseskrav
En fuldmagt både er givet skriftligt og annonceret offentligt. Ved tilbagekaldelse skal begge procedurer følges for at ophæve fuldmagtens virkning.
- •Det er nok blot at sige til fuldmægtigen, at fuldmagten er ophørt.
- •Man skal kun benytte én tilbagekaldelsesmetode, uanset hvad.
- •Tilbagekaldelsen er altid effektiv straks, uanset om tredjemand informeres.
Kan jeg nøjes med at fortælle fuldmægtigen, at fuldmagten er ophørt?
Nej, du skal også følge de formelle procedurer i §§ 13-16, f.eks. orientere tredjemand eller offentliggøre tilbagekaldelsen, hvis disse gælder.
Hvad sker der, hvis jeg ikke informerer tredjemand om tilbagekaldelsen?
Hvis du ikke følger alle relevante procedurer, kan fuldmagten fortsat få virkning over for tredjemand, som handler i god tro.
Skal alle tilbagekaldelsesmetoder bruges ved kompleks fuldmagt?
Ja, hvis flere procedureregler fra §§ 13-16 finder anvendelse på samme fuldmagt, skal de alle følges.
Gælder § 12 også, hvis fuldmægtigen allerede har fået besked?
Ja, det er ikke tilstrækkeligt alene at underrette fuldmægtigen; du skal følge de nødvendige formelle skridt ifølge loven.
Er der situationer, hvor tredjemand ikke kan påberåbe sig ugyldig tilbagekaldelse?
Ja, hvis tredjemand har fået korrekt særskilt meddelelse om ophævelse af fuldmagten efter § 13, kan han ikke påberåbe sig manglende opfyldelse af andre tilbagekaldelsesmetoder.
Velkommen! Få klar besked om tilbagekaldelse af fuldmagter.
Velkommen! Få klar besked om tilbagekaldelse af fuldmagter.