Aftaleloven § 25
Billedgenerering afventer
§ 25 fastslår det personlige ansvar for den, der optræder som fuldmægtig uden fornøden fuldmagt.
Kilde: www.retsinformation.dk
LOV nr 193 af 5.3.2016
Den, der optræder som fuldmægtig for en anden, indestår for, at han har fornøden fuldmagt. Oplyser han ikke, at han havde sådan, eller at hans retshandel er godkendt af den opgivne fuldmagtsgiver eller af andre grunde er bindende for denne, skal han erstatte den skade, tredjemand lider ved, at retshandelen ikke kan gøres gældende mod den opgivne fuldmagtsgiver.
Stk. 2. Denne bestemmelse kommer ikke til anvendelse, når tredjemand vidste eller burde vide, at den, som foretog retshandelen, ikke havde fornøden fuldmagt. Ej heller kommer den til anvendelse, når den, som foretog retshandelen, handlede i henhold til en fuldmagt, der var ugyldig eller uvirksom af grunde, som han var uvidende om, og som tredjemand ikke kunne påregne, at han vidste besked om.
§ 25 fastslår det personlige ansvar for den, der optræder som fuldmægtig uden fornøden fuldmagt. Hvis en person indgår en aftale på vegne af en anden, indestår han overfor tredjemand for, at han har den nødvendige fuldmagt. Kan fuldmægtigen ikke dokumentere, at han havde fuldmagt – eller at retshandlen er godkendt af eller på anden måde bindende for den, han udgav sig for at repræsentere – skal han erstatte det tab, tredjemand lider, fordi aftalen ikke bliver bindende. Bestemmelsen beskytter således tredjemand mod tab ved uautoriserede dispositioner og motiverer fuldmægtige til at sikre og kunne dokumentere deres fuldmagt. Paragraffen gælder ikke, hvis tredjemand vidste eller burde vide, at fuldmægtigen ikke havde fuldmagt, eller hvis fuldmægtigen selv var i god tro om fuldmagtens ugyldighed og dette ikke kendtes af tredjemand. I praksis får bestemmelsen betydning i mange situationer med fejlinformation eller misforståelser om fuldmagtsforhold, og den søger at genoprette balance ved at sikre erstatning til den skadelidte part.
Eksempler
En medarbejder uden tilladelse
En kontoransat indgår købsaftale for sin arbejdsgiver, uden at have fået fuldmagt. Aftalen afvises, og tredjemand får tab, som medarbejderen må erstatte.
Mægler indgår ejendomshandel
En ejendomsmægler sælger et hus, men den påståede sælger har aldrig givet fuldmagt. Mægleren kan komme til at hæfte for tabet for køberen, hvis aftalen ikke kan gøres gældende.
God tro fritager ikke altid
En ven underskriver kontrakt for en bekendt, men har ikke fuldmagt. Medmindre tredjemand vidste, at vennen ikke måtte skrive under, kan vennen pålægges at dække tabet.
- •Man tror, at fuldmægtigen kun hæfter ved bevidst bedrag – faktisk er ansvaret objektivt.
- •Man antager, at bestemmelsen altid beskytter tredjemand, selv hvis denne var i ond tro.
- •Man tror, at kun skriftlige fuldmagter omfattes – bestemmelsen gælder generelt.
Skal jeg altid tjekke, om fuldmægtigen har fuldmagt?
Som tredjemand bør du sikre dig, at fuldmægtigen har fuldmagt, især ved større handler. Hvis du burde have indset, at der ikke var fuldmagt, har du i reglen ikke krav på erstatning.
Hvis fuldmægtigen selv var i god tro, gælder § 25 så?
Hvis fuldmægtigen er uvidende om fuldmagtens ugyldighed, og tredjemand ikke kunne forvente, at han kendte til dette, fritages han for ansvar.
Hvilket tab kan kræves erstattet?
Kun det tab, tredjemand lider ved, at retshandlen ikke kan gøres gældende mod fuldmagtsgiveren. Ikke tab, der ikke udspringer heraf.
Kan man som fuldmægtig gardere sig mod ansvar?
Ja – sørg altid for skriftlig dokumentation for fuldmagten eller at få efterfølgende godkendelse fra fuldmagtsgiveren.
Gælder bestemmelsen kun for skriftlige aftaler?
Nej, reglen gælder både mundtlige og skriftlige retshandler, hvor man optræder på andres vegne.
Velkommen! Spørg løs om regler, ansvar og fuldmagt.
Velkommen! Spørg løs om regler, ansvar og fuldmagt.