Aftaleloven § 19
Billedgenerering afventer
§ 19 indfører en særlig loyalitetspligt for den, der tidligere har givet en anden fuldmagt.
Kilde: www.retsinformation.dk
LOV nr 193 af 5.3.2016
Har fuldmagtsgiveren særlig grund til at formode, at fuldmægtigen, uagtet fuldmagten er tilbagekaldt eller erklæret uvirksom, på hans vegne vil foretage en retshandel overfor en bestemt tredjemand, skal han, hvis han må antage, at denne er ubekendt med, at fuldmagten ikke længere gælder, så vidt muligt give ham meddelelse herom. Undlader han dette, bliver retshandelen bindende for ham, såfremt tredjemand var i god tro.
§ 19 indfører en særlig loyalitetspligt for den, der tidligere har givet en anden fuldmagt. Hvis du har grund til at tro, at din tidligere fuldmægtig vil indgå aftaler på dine vegne over for en bestemt tredjemand, selvom fuldmagten er trukket tilbage, skal du så vidt muligt gøre tredjemand opmærksom på, at fuldmagten ikke længere gælder. Hvis ikke du gør det, og tredjemand i god tro handler på den gamle fuldmagt, bliver du bundet af aftalen, selvom du mente at have lukket døren. Bestemmelsen skal sikre retsforholdenes klarhed og beskytter den tredjemand, der intetanende handler videre ud fra gamle forudsætninger. I praksis pålægger dette fuldmagtsgiveren et aktivt ansvar for at undgå misforståelser og misbrug, særligt i forhold til nærstående eller forudsete forretningsforhold.
Eksempler
Virksomhed sælger varer via tidligere fuldmægtig
En virksomhed trækker fuldmagten tilbage fra en medarbejder, men informerer ikke en samarbejdspartner, som fortsætter handler i god tro med medarbejderen. Virksomheden er bundet af aftalen.
Ejendomshandler glemmer at advare køber
En husejer trækker købsaftalefuldmagt fra sin ejendomsmægler, men orienterer ikke køber, som afslutter handelen med mægleren. Husejeren hæfter for salget.
Kunde krediteres af tidligere bankrådgiver
En bank sætter en rådgiver ud af spillet, men undlader at informere en stor kunde. Kunden gennemfører transaktion via rådgiveren; banken hæfter.
- •Man tror, tilbagetrækning af fuldmagt altid er nok – kommunikationen er afgørende.
- •Nogle tror, reglen kun gælder for skriftlige eller stillingsfuldmagter.
- •Det misforstås ofte, at man automatisk er fri for ansvar, så snart fuldmagten er erklæret uvirksom.
Er jeg altid ansvarlig, hvis min tidligere fuldmægtig handler på mine vegne?
Nej, kun hvis du havde særlig grund til at tro, at det kunne ske, og undlod at informere tredjemand, som var i god tro.
Hvad betyder 'særlig grund til at formode'?
Det handler om konkrete forhold, der gør det sandsynligt, at din tidligere fuldmægtig vil handle over for en bestemt tredjemand.
Gælder reglen for alle typer fuldmagter?
Ja, bestemmelsen gælder for alle, hvor det er relevant, uanset om fuldmagten var skriftlig, mundtlig eller stillet efter stilling.
Bliver jeg fri for ansvar, hvis tredjemand kendte til tilbagekaldelsen?
Ja, såfremt tredjemand vidste eller burde vide, at fuldmagten ikke længere gjaldt, hæfter du ikke for retshandlen.
Velkommen! Spørg endelig, hvis du er i tvivl om fuldmagter.
Velkommen! Spørg endelig, hvis du er i tvivl om fuldmagter.