Aftaleloven § 18
Billedgenerering afventer
§ 18 fastslår, at en såkaldt 'intern fuldmagt' – altså en fuldmagt, der kun bygger på fuldmagtsgiverens erklæring til fuldmægtigen og ikke er gjort bekendt for udenforstående – bliver ugyldig straks, når fuldmægtigen har modtaget besked om, at fuldmagten er trukket tilbage.
Kilde: www.retsinformation.dk
LOV nr 193 af 5.3.2016
En fuldmagt, der alene hviler på fuldmagtsgiverens erklæring til fuldmægtigen, er tilbagekaldt, når erklæringen om, at fuldmagten ikke længere skal gælde, er kommet frem til fuldmægtigen.
§ 18 fastslår, at en såkaldt 'intern fuldmagt' – altså en fuldmagt, der kun bygger på fuldmagtsgiverens erklæring til fuldmægtigen og ikke er gjort bekendt for udenforstående – bliver ugyldig straks, når fuldmægtigen har modtaget besked om, at fuldmagten er trukket tilbage. Bestemmelsen giver fuldmagtsgiver fuld kontrol: Det er nok, at beskeden er kommet frem til fuldmægtigen, uanset om tredjemand måtte tro andet. Dette står i modsætning til mere udadrettede fuldmagter, som efter §§ 13–16 også kræver, at omverdenen informeres om en tilbagekaldelse. § 18 anvendes i mange private og tillidsbaserede relationer, hvor eksempelvis en ven, medarbejder eller familiemedlem får lov til at handle på ens vegne, uden at nogen udenfor ved det. Den praktiske betydning er, at så snart fuldmægtigen har registreret tilbagekaldelsen, må han ikke længere handle på fuldmagten, og handler han alligevel, forpligtes kun ham selv – ikke fuldmagtsgiveren.
Eksempler
Personlig indkøbsfuldmagt
A beder B købe ind på sine vegne. A sender senere en sms til B om, at det ikke længere er nødvendigt. B må ikke længere handle på vegne af A, når beskeden er modtaget.
Ansættelsesforhold ophører
En arbejdsgiver meddeler sin bogholder, at hun ikke længere må foretage betalinger. Så snart bogholderen har modtaget beskeden, er fuldmagten ophørt, uanset om banken ved det.
Hjælp til forhandling
X giver sin bror mundtlig fuldmagt til at forhandle om salg af en bil. X ringer og siger, at han har fortrudt. Broren må derefter ikke handle videre på X’s vegne.
- •Man tror, at tredjemand skal informeres, for at fuldmagten ophører.
- •Man tror, at det kun gælder skriftlige fuldmagter.
- •Man tror, at fuldmægtigen stadig kan binde fuldmagtsgiveren efter tilbagekaldelsen.
Hvornår træder tilbagekaldelsen i kraft?
Lige så snart erklæringen om tilbagekaldelse er kommet frem til fuldmægtigen, er fuldmagten ophørt.
Skal tredjemand informeres om tilbagekaldelsen?
Nej, ikke ved interne fuldmagter efter § 18. Det er nok, at fuldmægtigen får besked.
Hvad hvis fuldmægtigen handler, efter han har fået besked?
Så er fuldmagtsgiveren ikke bundet af fuldmægtigens handlinger. Kun fuldmægtigen hæfter.
Er det ligegyldigt, om beskeden er mundtlig eller skriftlig?
Ja, meddelelsen kan være mundtlig eller skriftlig. Afgørende er, at den er kommet frem.
Gælder § 18 hvis andre en fuldmægtigen har fået besked?
Nej, det er kun modtagelsen hos fuldmægtigen, der afgør ophøret af fuldmagten.
Velkommen! Har du spørgsmål om ophør af interne fuldmagter?
Velkommen! Har du spørgsmål om ophør af interne fuldmagter?