Aftaleloven § 11

Billedgenerering afventer

Kort sagt

§ 11 i aftaleloven fastslår, at hvis en fuldmægtig træder uden for de instrukser, som fuldmagtsgiveren har givet i forbindelse med en retshandel, så er fuldmagtsgiveren som udgangspunkt ikke bundet af denne retshandel.

Lovtekst – § 11

Kilde: www.retsinformation.dk

LOV nr 193 af 5.3.2016

Har fuldmægtigen ved retshandelens foretagelse handlet i strid med fuldmagtsgiverens forskrifter, er retshandelen ikke bindende for denne, såfremt tredjemand indså eller burde indse, at fuldmægtigen således overskred sin beføjelse.

Stk. 2. Er fuldmagten en sådan som omtalt i § 18, og har fuldmægtigen ved foretagelsen af retshandelen overskredet sin beføjelse, er retshandelen ikke bindende for fuldmagtsgiveren, selv om tredjemand var i god tro.

Praktisk betydning

§ 11 i aftaleloven fastslår, at hvis en fuldmægtig træder uden for de instrukser, som fuldmagtsgiveren har givet i forbindelse med en retshandel, så er fuldmagtsgiveren som udgangspunkt ikke bundet af denne retshandel. Dette gælder dog kun, hvis tredjemand enten faktisk var klar over eller burde have indset, at fuldmægtigen ikke havde ret til at handle som han gjorde. Det vil altså sige, at tredjemands gode tro er afgørende: Er tredjemand i god tro, dvs. uvidende om overskridelsen, kan retshandelen i nogle tilfælde stadig binde fuldmagtsgiveren. Paragraffen beskytter på den måde både fuldmagtsgiveren mod illoyal ageren fra fuldmægtigen og tredjemand mod uretmæssigt at skulle stå med et tab. Bestemmelsen har stor betydning i daglig erhvervspraksis, hvor fuldmægtige ofte handler på andres vegne, eksempelvis ansatte eller bestyrelsesmedlemmer. Grænsen mellem fuldmagtens indhold (det, tredjemand kan se udefra) og beføjelsen (interne instrukser mellem fuldmagtsgiver og fuldmægtig) er væsentlig for forståelsen af § 11.

Eksempler

  • Sekretær bestiller dyre varer

    En sekretær bestiller dyre kontormøbler uden chefens samtykke. Leverandøren kender sekretærens normale beføjelser og burde have indset, at bestillingen var udenfor rammerne. Bestillingen binder derfor ikke virksomheden.

  • Salgschef indgår rabataftale

    En salgschef lover en ekstraordinær rabat, som klart overskrider virksomhedens interne politik. Kunden er bekendt med standardrabatterne og burde indse overskridelsen. Virksomheden kan nægte at være bundet af rabataftalen.

  • Forhandler køber ind til privat brug

    En indkøber hos et firma bestiller varer til sit eget private brug gennem firmaet. Sælgeren bemærker den usædvanlige leveringsadresse og burde derfor forstå, at indkøberen ikke handler indenfor sin bemyndigelse. Firmaet hæfter ikke.

Almindelige misforståelser
  • At enhver overskridelse af beføjelser automatisk gør retshandelen ugyldig.
  • At beføjelsesoverskridelse altid er synlig for tredjemand.
  • At alle interne instrukser beskytter uden krav om, hvad tredjemand burde vide.
Almindelige spørgsmål

Gælder § 11 også, hvis tredjemand er i god tro?

Som udgangspunkt ikke – hvis tredjemand ikke vidste eller burde have vidst, at fuldmægtigen handlede udenfor sine beføjelser, kan fuldmagtsgiveren være bundet.

Hvordan vurderes det, om tredjemand "burde indse" overskridelsen?

Det beror på en konkret vurdering af, hvad der var almindeligt kendt og synligt for tredjemand, fx usædvanlige forhold eller klare afvigelser fra normal praksis.

Er fuldmægtigens handling altid ugyldig, hvis der er overskridelse?

Nej, kun hvis tredjemand var eller burde være bekendt med overskridelsen. Er tredjemand i god tro, vil retshandelen ofte være bindende.

Hvad hvis fuldmagtsgiveren selv har været utydelig i sine instrukser?

Hvis instrukserne er uklare for både fuldmægtig og tredjemand, kan ansvaret falde tilbage på fuldmagtsgiveren, især hvis det udadtil ser ud til, at handlingen er inden for fuldmagten.

Hvordan adskiller § 11 sig fra § 10?

§ 10 handler om retshandler indenfor fuldmagtens rammer, mens § 11 regulerer konsekvensen, hvis fuldmægtigen overskrider sine beføjelser.

Relaterede paragraffer
  • § 10

    Beskriver, hvornår fuldmagtsgiveren bliver bundet af fuldmægtigens retshandler – relevant som modstykke til § 11.

  • § 20

    Behandler situationer, hvor fuldmagten er tilbagekaldt, men tredjemand ikke kender til det.

  • § 25

    Omhandler ansvar for den, der optræder som fuldmægtig uden fornøden fuldmagt.

Stil et spørgsmål om denne lov

Velkommen! Har du spørgsmål om fuldmagtsforhold?

Foreslåede spørgsmål
Hvornår bliver en virksomhed bundet af en ansats overskridelser?
Kan § 11 bruges til at annullere en aftale?
Hvad vil det sige, at tredjemand skulle have indset noget?
Aftaleloven § 11 | Forklaring med eksempler