Aftaleloven § 10

Billedgenerering afventer

Kort sagt

§ 10 fastslår, at har du givet en anden fuldmagt til at handle på dine vegne, bliver det dig selv – ikke fuldmægtigen – der får rettigheder og pligter over for tredjemand, når fuldmægtigen handler indenfor fuldmagtens grænser og i dit navn.

Lovtekst – § 10

Kilde: www.retsinformation.dk

LOV nr 193 af 5.3.2016

Den, som har givet en anden fuldmagt til at foretage en retshandel, bliver umiddelbart berettiget og forpligtet overfor tredjemand ved retshandel, som fuldmægtigen foretager i fuldmagtsgiverens navn og indenfor fuldmagtens grænser.

Stk. 2. Indtager nogen ifølge aftale med en anden en stilling, som efter lov eller sædvane medfører beføjelse for ham til indenfor visse grænser at handle på den andens vegne, anses han befuldmægtiget til at foretage retshandler, som falder indenfor disse grænser.

Praktisk betydning

§ 10 fastslår, at har du givet en anden fuldmagt til at handle på dine vegne, bliver det dig selv – ikke fuldmægtigen – der får rettigheder og pligter over for tredjemand, når fuldmægtigen handler indenfor fuldmagtens grænser og i dit navn. Det betyder, at du som fuldmagtsgiver ikke kan fraskrive dig ansvar ved at henvise til, at det var din fuldmægtig, der handlede – du hæfter direkte. Reglen sikrer klarhed for både tredjeparter og fuldmagtsgiver, og gør handel via repræsentant praktisk muligt og trygt, fordi tredjemand kan stole på, at det er forholdet til fuldmagtsgiveren, der er afgørende. Bestemmelsen afspejler den grundlæggende tillid, der er nødvendig i handelsrelationer og har rødder helt tilbage til dansk obligationsret og den retspraksis, som har udviklet sig siden 1900-tallets begyndelse.

Eksempler

  • Ejendomsmægler sælger hus på vegne af ejer

    En husejer giver en ejendomsmægler skriftlig fuldmagt til at sælge huset. Når mægleren underskriver købsaftalen, binder det ejeren direkte over for køberen.

  • Indkøbschef bestiller varer

    En virksomhedsindkøbschef har bemyndigelse til at indgå leveringsaftaler. Når chefen bestiller varer, bliver firmaet forpligtet over for leverandøren – ikke chefen personligt.

  • Forælder handler på vegne af barn

    En forælder har fuldmagt til at købe konfirmationsgave i barnets navn. Når gaven købes, er det barnet, og ikke forælderen, der ejer genstanden.

Almindelige misforståelser
  • Mange tror, at det altid er fuldmægtigen, der hæfter overfor tredjemand – men det er normalt fuldmagtsgiveren.
  • Nogle tror, at mundtlige fuldmagter ikke kan være omfattet – men de kan sagtens være det.
Almindelige spørgsmål

Hvem hæfter overfor tredjemand, hvis fuldmægtigen handler indenfor fuldmagten?

Fuldmagtsgiveren bliver bundet og hæfter direkte overfor tredjemand, hvis fuldmægtigen holder sig inden for fuldmagten og handler i fuldmagtsgiverens navn.

Kan fuldmægtigen selv blive ansvarlig?

Som hovedregel nej, medmindre fuldmægtigen bevidst handler ud over fuldmagten, eller der er tale om brud på specifikke instrukser, som tredjemand var bekendt med.

Hvad sker der, hvis fuldmægtigen overskrider sin fuldmagt?

Så falder beskyttelsen væk, og det er § 11, der regulerer, om fuldmagtsgiveren hæfter. Tredjemands gode tro kan blive afgørende.

Gælder § 10 kun for skriftlige fuldmagter?

Nej, den gælder generelt, både for skriftlige og mundtlige fuldmagter, så længe fuldmægtigen handler i fuldmagtsgiverens navn og indenfor rammerne.

Hvad forstås ved at handle i fuldmagtsgiverens navn?

Det betyder, at fuldmægtigen oplyser overfor tredjemand, at handlingen sker for fuldmagtsgiveren – ikke i eget navn.

Relaterede paragraffer
  • § 11

    Regulerer hvad der sker, hvis fuldmægtigen overskrider sin fuldmagt.

  • § 16

    Om tilbagekaldelse af særlige fuldmagtsformer.

Stil et spørgsmål om denne lov

Velkommen! Lad os tale om fuldmagtsforhold.

Foreslåede spørgsmål
Hvilke rettigheder får jeg som fuldmagtsgiver?
Hvornår hæfter fuldmægtigen selv?
Hvad sker der, hvis fuldmægtigen overskrider sin fuldmagt?