Aftaleloven § 8
Billedgenerering afventer
§ 8 slår fast, at tavshed som udgangspunkt ikke betyder accept af et tilbud, selv hvis tilbudsgiveren udtrykkeligt siger, at stilhed vil tolkes som accept.
Kilde: www.retsinformation.dk
LOV nr 193 af 5.3.2016
Har tilbudsgiveren erklæret, at han vil anse den anden parts tavshed for antagelse af tilbudet, eller fremgår det i øvrigt af forholdet, at han ikke venter udtrykkeligt svar, er den anden part alligevel pligtig til, såfremt han vil antage tilbudet, på forespørgsel at afgive erklæring derom. Undlader han dette er tilbudet bortfaldet.
§ 8 slår fast, at tavshed som udgangspunkt ikke betyder accept af et tilbud, selv hvis tilbudsgiveren udtrykkeligt siger, at stilhed vil tolkes som accept. Selv i sådanne tilfælde har den anden part pligt til at bekræfte sin accept på direkte forespørgsel fra tilbudsgiveren. Hvis han undlader det og forholder sig passiv, bortfalder tilbuddet. Bestemmelsen er en værn mod såkaldte 'negativt bindende' tilbud, hvor en part prøver at skabe aftaler alene ved modpartens inaktivitet. I praksis bruges § 8 især i forbrugerkontrakter, netsalg og relationsaftaler, hvor initiativtageren forsøger at presse den tavse part til uønskede forpligtelser. Historisk er reglen indført for at beskytte mod urimelige aftaleforhold og sikre, at aftaler kun indgås på et klart og informeret grundlag.
Eksempler
Teleselskabets nye vilkår
Et teleselskab sender brev til en kunde: 'Hvis du ikke svarer, accepterer du de nye vilkår.' Kunden svarer ikke. Selskabet må på forespørgsel indhente kundens accept – ellers er ændringen ugyldig.
Erhvervsdrivende og stilhed
En leverandør meddeler en butik, at næste levering sker med nye priser, medmindre butikken protesterer. Butikken er tavs. Før næste bestilling må leverandøren indhente accept, hvis der foreligger tvivl; ellers er aftalen ikke ændret.
Jobtilbud og passivitet
En arbejdsgiver skriver til en kandidat: 'Hvis vi ikke hører fra dig, anser vi jobbet for accepteret.' Kandidaten reagerer ikke – og er først forpligtet, hvis han på anmodning bekræfter accepten.
- •At tavshed altid betyder accept, hvis det står i tilbuddet.
- •At det kun gælder i forbrugeraftaler og ikke mellem virksomheder.
- •At passivitet kan tolkes som samtykke uden yderligere handling.
Kan man overhovedet binde nogen ved tavshed?
Som udgangspunkt nej. Tavshed er ikke accept, selv hvis tilbudsgiver forsøger at gøre det til en accept – der kræves aktiv bekræftelse ved forespørgsel.
Hvad hvis den tavse part ikke svarer på en opfølgende forespørgsel?
Undlader den anden part at afgive erklæring ved forespørgsel om accept, bortfalder tilbuddet i henhold til § 8.
Gælder reglen også mellem erhvervsdrivende?
Ja, § 8 gælder både i privat- og erhvervshandler, medmindre andet følger af sædvaner eller klart aftalte forretningsgange.
Velkommen! Spørg gerne om aftaleloven og dine rettigheder.
Velkommen! Spørg gerne om aftaleloven og dine rettigheder.