Aftaleloven § 21
Billedgenerering afventer
§ 21 fastslår, at en fuldmagt principielt ikke ophører automatisk ved fuldmagtsgiverens død.
Kilde: www.retsinformation.dk
LOV nr 193 af 5.3.2016
Dør fuldmagtsgiveren, er fuldmagten alligevel gældende, forsåvidt det ikke følger af særlige omstændigheder, at den skal bortfalde. Selv om sådanne omstændigheder foreligger, er dog en på fuldmagten støttet retshandel gældende overfor dødsboet, såfremt tredjemand hverken havde eller burde have kundskab om dødsfaldet og dets betydning for fuldmægtigens beføjelse til at foretage retshandelen; er fuldmagten en sådan som omtalt i § 18, udkræves det til retshandelens gyldighed, at heller ikke fuldmægtigen havde eller burde have sådan kundskab, da han foretog retshandelen.
Stk. 2. Fuldmagten ophører fra udløbet af det døgn, hvor bekendtgørelse i Statstidende af indkaldelse til fordringshaverne finder sted. Betaler fuldmægtigen gæld efter dødsfaldet, og er boet insolvent, kan dette dog altid fordre, at den stedfundne betaling går tilbage.
§ 21 fastslår, at en fuldmagt principielt ikke ophører automatisk ved fuldmagtsgiverens død. Det betyder, at den, der har fået fuldmagt, som udgangspunkt fortsat kan handle på vegne af afdøde, medmindre særlige omstændigheder gør, at fuldmagten skal bortfalde—for eksempel hvis fuldmagten alene var personlig eller har mistet mening med afdødes død. Paragraffen beskytter endvidere den gode tro hos tredjemand, der ikke kendte til dødsfaldet: Handler tredjemand i god tro, bindes boet af retshandlen. For fuldmagter omfattet af § 18, som typisk er simple fuldmagter givet direkte til fuldmægtigen, gælder kravet om god tro også for fuldmægtigen. Sidste stykke sætter dog en absolut slutdato: Når dødsboet indkalder kreditorer i Statstidende, bortfalder fuldmagten helt. Særligt i danske arveretlige og forretningsmæssige sammenhænge betyder det, at boets retsstilling ikke kan underløbes af uvidende fuldmægtige og tredjemænd efter dette tidspunkt. Bestemmelsen balancerer retsbeskyttelse af dødsboet, hensyn til kreditorer og tillid i samfundets retsforhold.
Eksempler
Bankfuldmagt ved død
En ældre kvinde dør, og hendes datter har bankfuldmagt. Datteren betaler regninger uden at vide, moren er død. Banken og dødsboet er bundet af dispositionerne, fordi datteren og banken ikke kendte til dødsfaldet.
Salg af bil efter dødsfald
En fuldmægtig sælger afdødes bil til en tredjemand, der intet vidste om dødsfaldet. Handlen er gyldig over for dødsboet, selvom arvingerne ikke ville have solgt bilen.
Fuldmagt bortfalder efter bekendtgørelse
Efter dødsboets indkaldelse i Statstidende foretager fuldmægtigen en retshandel. Handlen er ugyldig, uanset parternes viden, da tidsfristen er udløbet.
- •Mange tror, at fuldmagten bortfalder automatisk ved dødsfald.
- •Nogle regner med, at dødsboet aldrig bliver forpligtet af fuldmægtiges handlinger efter døden.
- •Det overses, at fuldmagten straks bortfalder efter indkaldelse i Statstidende.
Ophører alle fuldmagter ved død?
Nej, som udgangspunkt består fuldmagten, medmindre særlige forhold tilsiger bortfald.
Hvad hvis tredjemand ikke kendte til dødsfaldet?
Retshandlen er bindende for dødsboet, hvis tredjemand (og ved § 18-fuldmagter, også fuldmægtigen) var i god tro.
Hvad betyder det, at fuldmagten bortfalder efter bekendtgørelse i Statstidende?
Når dødsboet indkalder kreditorerne offentligt, ophører alle fuldmagter endeligt.
Gælder dette for alle typer fuldmagter?
Ja, men for § 18-fuldmagter kræves god tro både hos fuldmægtig og tredjemand.
Velkommen! Spørg frit om fuldmagtens ophør ved dødsfald.
Velkommen! Spørg frit om fuldmagtens ophør ved dødsfald.