Aftaleloven § 16

Billedgenerering afventer

Kort sagt

§ 16 fastslår den klare retstilstand for tilbagekaldelse af skriftlige fuldmagter, der fysisk er overdraget til fuldmægtigen og skal forevises for tredjemand.

Lovtekst – § 16

Kilde: www.retsinformation.dk

LOV nr 193 af 5.3.2016

En skriftlig fuldmagt, som er overgivet fuldmægtigen, og som må anses bestemt til at være i hans besiddelse og at forevises for tredjemand, tilbagekaldes derved, at den på fuldmagtsgiverens forlangende tilbagegives ham eller tilintetgøres.

Stk. 2. Fuldmægtigen er pligtig til på forlangende at give fuldmagten tilbage til fuldmagtsgiveren.

Praktisk betydning

§ 16 fastslår den klare retstilstand for tilbagekaldelse af skriftlige fuldmagter, der fysisk er overdraget til fuldmægtigen og skal forevises for tredjemand. Tilbagekaldelse sker effektivt ved, at fuldmagtsgiveren kræver dokumentet udleveret eller får det tilintetgjort. Derved fjernes fuldmægtigens legitimation fuldstændigt – både praktisk og juridisk. Det afspejler ønsket om klarhed i retsforholdene: Tredjemand kan ikke længere forevise eller stole på dokumentet, og fuldmagtsgiveren står ikke længere risikofyldt. Nutidens digitalisering udfordrer praksis, men grundprincippet om dokumentets kontrol består. Paragraffen gælder uanset, hvad der ellers er aftalt – og beskytter dermed også mod misbrug, hvis eksempelvis et fysisk fuldmagtsdokument falder i forkerte hænder.

Eksempler

  • Ophævelse af bankfuldmagt

    En ældre borger har givet sin søn en bankfuldmagt. Ved mistillid beder hun om fuldmagten tilbage og river den i stykker. Sønnen mister straks sin ret til at handle i banken.

  • Advokatfuldmagt annulleres

    En klient udsteder en skriftlig fuldmagt til advokaten til brug ved en retssag. Efter strid anmoder klienten om dokumentets udlevering. Når advokaten afleverer det tilbage, er fuldmagten bortfaldet.

  • Fuldmagtsdokument tabt

    En virksomhedschef kræver en udleveret salgsfuldmagt tilbage fra en tidligere sælger, men denne påstår det er bortkommet. Fuldmagten kan da erklæres ugyldig efter § 17.

Almindelige misforståelser
  • Man kan nøjes med at fortælle fuldmægtigen, at fuldmagten er tilbagekaldt.
  • En kopi af dokumentet giver fortsat fuldmagt, hvis originalen er inddraget.
  • At tilbagekaldelse kun gælder, hvis tredjemand informeres særskilt.
Almindelige spørgsmål

Kan jeg tilbagekalde en skriftlig fuldmagt mundtligt?

En mundtlig tilbagekaldelse er ikke tilstrækkelig. Ifølge § 16 skal det fysiske dokument tilbageleveres eller destrueres for at ophæve fuldmagten i forhold til tredjemand.

Hvad hvis fuldmægtigen nægter at aflevere fuldmagten?

Fuldmægtigen er forpligtet til at udlevere dokumentet på anmodning. Skulle det ikke kunne fremskaffes, kan fuldmagten erklæres uvirksom gennem domstolene, jf. § 17.

Gælder bestemmelsen for digitale fuldmagter?

Paragraffen tager udgangspunkt i fysiske dokumenter. For digitale fuldmagter skal samme princip følges: adgangen til dokumentet skal annulleres, slettes eller på anden måde fjernes.

Hvad gør jeg, hvis tredjemand ikke ved, at fuldmagten er tilbagekaldt?

Når dokumentet er tilbageleveret eller destrueret, kan tredjemand ikke længere med rimelighed støtte ret herpå. Men det kan være nødvendigt at varsle specielle parter ved mistanke om misbrug.

Relaterede paragraffer
  • § 13

    Handler om tilbagekaldelse af fuldmagt, der er bekendtgjort direkte for tredjemand.

  • § 17

    Regulerer situationen, hvor en fuldmagt ikke kan tilbageleveres (fx bortkommet dokument).

  • § 18

    Angår tilbagekaldelse af fuldmagter, der kun er meddelt fuldmægtigen.

Stil et spørgsmål om denne lov

Velkommen – spørg frit om fuldmagter og deres ophør!

Foreslåede spørgsmål
Hvordan kan jeg tilbagekalde en fuldmagt?
Hvad hvis fuldmagtsdokumentet er væk?
Er digitale fuldmagter omfattet af § 16?