Grundloven § 54

Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context

Kort sagt

§ 54 fastslår, at andragender – altså henvendelser, klager eller forslag fra borgere eller grupper – kun kan bringes til Folketingets behandling, hvis de overgives af et medlem af Folketinget.

Lovtekst – § 54

Kilde: www.retsinformation.dk

LOV nr 169 af 5.6.1953

Andragender kan kun overgives til folketinget ved et af dettes medlemmer.\n\n

Praktisk betydning

§ 54 fastslår, at andragender – altså henvendelser, klager eller forslag fra borgere eller grupper – kun kan bringes til Folketingets behandling, hvis de overgives af et medlem af Folketinget. Bestemmelsen skal sikre, at Folketinget ikke belastes med andragender direkte fra offentligheden, men at der sker en vis filtrering, hvor et medlem påtager sig at viderebringe sagen. Dette understreger Folketingets karakter som et repræsentativt organ, hvor borgerne har adgang gennem deres valgte repræsentanter. I praksis betyder det, at en borger eller en forening, der ønsker at få en sag behandlet, først må henvende sig til et folketingsmedlem og overbevise denne om at tage sagen op. Det skaber en formel, men tilgængelig adgang til Folketinget, hvor alle forslag og klager kanaliseres gennem det parlamentariske system.

Eksempler

  • Borgerhenvendelse om miljølovgivning

    En miljøforening ønsker Folketinget til at tage stilling til et forslag om strengere regulering af plastik. De henvender sig til en politiker, som accepterer at overgive andragendet til Folketinget.

  • Klager over myndigheders praksis

    En borger har oplevet problemer med en offentlig myndighed og beder sit lokale folketingsmedlem om at tage sagen op i Folketinget. Medlemmet overgiver andragendet officielt.

  • Underskriftindsamling om dyrevelfærd

    En gruppe organiserer en underskriftindsamling om bedre dyreværn. De afleverer henvendelsen til et medlem, der derefter indbringer andragendet for Folketinget.

Almindelige misforståelser
  • Man kan selv indsende et andragende direkte til Folketinget uden politisk mellemmand.
  • Folketinget er forpligtet til at behandle samtlige indsendte andragender.
  • Alle medlemmer er tvunget til at tage andragender op på borgernes vegne.
Almindelige spørgsmål

Kan jeg som borger selv sende mit andragende direkte til Folketinget?

Nej, du skal først kontakte et folketingsmedlem, som skal vælge at overgive andragendet til Folketinget.

Hvad er et andragende?

Et andragende er en officiel henvendelse, anmodning, klage eller forslag til Folketinget fra borgere eller organisationer.

Er politikeren forpligtet til at tage mit andragende videre?

Nej, det er op til det enkelte folketingsmedlem, om vedkommende vil overgive andragendet. Ingen medlemmer er tvunget til at videresende noget.

Kan flere Folketingsmedlemmer sammen stå bag et andragende?

Ja, men det kræves kun, at ét medlem påtager sig at overgive andragendet.

Bliver alle andragender behandlet i Folketinget?

Kun de andragender, som et folketingsmedlem vælger at overgive, kan behandles. Der er ingen garanti for faktisk behandling.

Relaterede paragraffer
  • § 53

    Giver folketingsmedlemmer ret til at bringe offentlige anliggender op i Folketinget – tæt sammenhæng med, hvordan andragender kan behandles.

Stil et spørgsmål om denne lov

Velkommen! Stil dine spørgsmål om § 54 her.

Foreslåede spørgsmål
Hvordan kan jeg få mit andragende behandlet i Folketinget?
Hvad skal jeg gøre, hvis mit andragende bliver afvist?
Hvad betyder det, at andragender skal overgives af et medlem?