Grundloven § 20

Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context

Kort sagt

§ 20 i Grundloven gør det muligt for Danmark, gennem en specifikt vedtaget lov, at overlade visse beføjelser—som oprindeligt tilkommer rigets myndigheder—til internationale eller mellemstatslige myndigheder, som f.

Lovtekst – § 20

Kilde: www.retsinformation.dk

LOV nr 169 af 5.6.1953

Stk. 1. Beføjelser, som efter denne grundlov tilkommer rigets myndigheder, kan ved lov i nærmere bestemt omfang overlades til mellemfolkelige myndigheder, der er oprettet ved gensidig overenskomst med andre stater til fremme af mellemfolkelig retsorden og samarbejde.\n\n

Stk. 2. Til vedtagelse af lovforslag herom kræves et flertal på fem sjettedele af folketingets medlemmer. Opnås et sådant flertal ikke, men dog det til vedtagelse af almindelige lovforslag nødvendige flertal, og opretholder regeringen forslaget, forelægges det folketingsvælgerne til godkendelse eller forkastelse efter de for folkeafstemninger i § 42 fastsatte regler.

Praktisk betydning

§ 20 i Grundloven gør det muligt for Danmark, gennem en specifikt vedtaget lov, at overlade visse beføjelser—som oprindeligt tilkommer rigets myndigheder—til internationale eller mellemstatslige myndigheder, som f.eks. EU eller FN. Det sker dog kun efter en præcis afgrænset lovgivningsproces. Formålet er at fremme international retsorden og samarbejde. Bestemmelsen blev indsat i 1953, hvor Europa-samarbejdet og opbygningen af internationale organisationer nødvendiggjorde en national ramme for suverænitetsafgivelse. Anerkendelsen af, at Danmark ikke kan stå uden for internationale forpligtelser, danner baggrunden for paragraffen. Konkret kræver overladelse af suverænitet et meget stort politisk flertal på fem sjettedele i Folketinget – eller, hvis kun et almindeligt flertal opnås, skal forslaget sendes til folkeafstemning. § 20 har stor praktisk betydning, især i forbindelse med EU-medlemskab og tiltrædelse af internationale traktater, der indebærer, at danske myndigheder afgiver kompetence til eksterne institutioner.

Eksempler

  • Danmarks EU-medlemskab

    Da Danmark tilsluttede sig EU, blev betydelige dele af lovgivnings- og dømmende magt overdraget til EU-institutioner efter § 20.

  • Deltagelse i Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol

    Danmark har afgivet dele af dømmende magt til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol gennem § 20-procedure.

  • Samarbejde om Schengen-aftalen

    Ved meddelelse af visse grænsekontrol-beføjelser til Schengen-samarbejdet anvendtes § 20.

Almindelige misforståelser
  • Mange tror, at Folketinget frit kan afgive suverænitet uden begrænsninger.
  • Nogle tror, at enhver form for internationalt samarbejde kræver § 20-proceduren.
  • Der er en udbredt misforståelse om, at kun folkeafstemning kan bruges – men Folketinget kan vedtage alene, hvis fem sjettedele stemmer for.
Almindelige spørgsmål

Kan Danmark overdrage alle former for myndighed til internationale organisationer?

Nej, overdragelsen skal ske i et nærmere bestemt omfang, og der må ikke gives carte blanche; det skal præciseres i loven, hvilke beføjelser der overlades.

Er det nødvendigt med en folkeafstemning hver gang?

Nej, kun hvis der ikke kan opnås et flertal på fem sjettedele i Folketinget, men dog et almindeligt flertal, og regeringen fastholder forslaget.

Kan en overdragelse efter § 20 trækkes tilbage?

Ja, Folketinget kan ved lov tilbagekalde den overdragne beføjelse, men det kan have internationale konsekvenser.

Har § 20 betydning for dansk medlemskab af EU?

Ja, Danmarks EU-tiltrædelse og senere overladelser af myndighed til EU bygger på § 20's rammer.

Relaterede paragraffer
  • § 19

    Regulerer statens adgang til at indgå mellemfolkelige aftaler og forpligtelser – tæt knyttet til § 20.

  • § 42

    Angiver procedureregler for folkeafstemning, som kan komme i spil, hvis der ikke er kvalificeret flertal for § 20-lovforslag.

Stil et spørgsmål om denne lov

Velkommen! Spørg trygt til Grundlovens § 20.

Foreslåede spørgsmål
Hvornår kræves der folkeafstemning under § 20?
Hvilke myndigheder har Danmark overdraget til EU?
Hvad betyder 'fem sjettedele' af Folketinget?