Lejeloven § 20
Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context
§ 20 fastslår, at udlejeren bærer bevisbyrden, når der opstår uenighed om lejefastsættelsen for gennemgribende forbedrede lejemål efter § 19, stk.
Kilde: www.retsinformation.dk
LOV nr 341 af 23.3.2022
Ved tvister om lejefastsættelse efter § 19, stk. 2, skal udlejeren fremlægge dokumentation for forbedringsudgiften og for, at forbedringerne er gennemført inden for en periode på 2 år. Kan sådan dokumentation ikke fremlægges, kan § 19, stk. 2, alene finde anvendelse, såfremt det utvivlsomt må anses for godtgjort, at forbedringer er udført i tilstrækkeligt omfang og inden for en periode på 2 år. Ved indbringelse for boligretten påhviler det udlejeren at godtgøre, at den aftalte leje ikke overstiger det lejedes værdi.
1) Lejemål, der er forbedret efter § 129, stk. 1, og § 137.
2) Lejemål omfattet af kapitel 5.
3) Lejemål omfattet af den tidligere gældende lov om sanering, jf. lovbekendtgørelse nr. 385 af 4. august 1983, den tidligere gældende lov om byfornyelse og boligforbedring, jf. lovbekendtgørelse nr. 820 af 15. september 1994 med senere ændringer, den tidligere gældende lov om privat byfornyelse, jf. lovbekendtgørelse nr. 49 af 1. februar 1996 med senere ændringer, den tidligere gældende lov om byfornyelse, jf. lovbekendtgørelse nr. 260 af 7. april 2003 med senere ændringer, og lov om byfornyelse og udvikling af byer.
1) Lejeforhøjelse til afsættelse efter § 120 og forbedringer, der er gennemført for beløb, der er afsat efter denne bestemmelse.
2) Lejeforhøjelse efter § 129, stk. 1 og 2, og § 137 og § 58 a i den tidligere gældende lov om leje, jf. lovbekendtgørelse nr. 927 af 4. september 2019, og forbedringer efter § 129, stk. 1, og §§ 137 og 146 og det tidligere gældende kapitel 6 a i lov om byfornyelse og udvikling af byer, jf. lovbekendtgørelse nr. 144 af 21. februar 2020.
3) Lejeforhøjelser og forbedringer efter den tidligere gældende lov om sanering, jf. lovbekendtgørelse nr. 385 af 4. august 1983, den tidligere gældende lov om byfornyelse og boligforbedring, jf. lovbekendtgørelse nr. 820 af 15. september 1994 med senere ændringer, den tidligere gældende lov om privat byfornyelse, jf. lovbekendtgørelse nr. 49 af 1. februar 1996 med senere ændringer, den tidligere gældende lov om byfornyelse, jf. lovbekendtgørelse nr. 260 af 7. april 2003 med senere ændringer, og lov om byfornyelse og udvikling af byer.
Stk. 2. Ved sammenligningen, jf. § 42, stk. 2 og 3, ses der bort fra følgende:
Stk. 3. Ved vurderingen af lejen og det lejedes værdi ses der bort fra følgende:
§ 20 fastslår, at udlejeren bærer bevisbyrden, når der opstår uenighed om lejefastsættelsen for gennemgribende forbedrede lejemål efter § 19, stk. 2. Udlejeren skal fremlægge solid dokumentation for både de faktiske forbedringsudgifter og for at forbedringen er udført inden for 2 år. Hvis denne dokumentation mangler, kan bestemmelsen kun bruges, hvis det på anden vis utvivlsomt kan påvises, at der virkelig er foretaget forbedringer i nødvendigt omfang og i rette periode. Skal sagen for retten, skal udlejeren også kunne bevise, at lejen ikke overstiger det lejedes værdi. Bestemmelsen indfører altså en markant sikkerhed for lejeren mod ubegrundede eller oppustede lejeforhøjelser og sikrer gennemsigtighed og retfærdighed i sager om gennemgribende forbedringer. Historisk har området været præget af tvister om, hvorvidt forbedringer reelt er udført og om lejeværdien, hvilket denne bestemmelse adresserer ved at fastslå et udvidet udlejeransvar for bevis og dokumentation.
Eksempler
Udlejeren fremlægger kvitteringer og byggeregnskab
En udlejer hæver lejen for et lejemål med henvisning til omfattende modernisering. Lejeren kræver dokumentation, og udlejeren fremviser fakturaer, tidsplan og kontrakter, der beviser arbejdernes omfang og afslutningstidspunkt.
Dokumentation mangler – leje nedsættes
En lejer klager over for høj leje efter en påstået forbedring. Da udlejeren ikke kan fremlægge fyldestgørende dokumentation for udgiften eller arbejdet, får lejeren medhold i, at den høje leje ikke kan opretholdes.
Boligretten kræver bevis for lejeværdi
Under en retssag påpeger lejeren, at lejen overstiger det lejedes værdi. Udlejeren skal da overbevisende dokumentere, hvordan lejen er fastsat og at den ikke er for høj i forhold til sammenlignelige boliger.
- •At udlejeren frit kan sætte lejen op uden dokumentation.
- •At lejeren selv skal bevise, at forbedringen ikke er sket.
- •At mundtlige oplysninger om udgifter er tilstrækkelige for domstole eller nævn.
Hvilken dokumentation skal udlejeren fremvise ved tvister?
Udlejeren skal redegøre for forbedringsudgiften gennem kvitteringer, fakturaer, entreprenørkontrakter eller anden dokumentation, samt dokumentere at arbejdet er udført inden for 2 år.
Hvad sker der, hvis udlejeren ikke har tilstrækkelig dokumentation?
I så fald kan § 19, stk. 2 kun bruges, hvis det utvivlsomt kan godtgøres, at forbedringen er gennemført i tilstrækkeligt omfang og inden for 2 år, ellers kan lejen ikke fastsættes efter de gunstige regler for udlejeren.
Hvem har bevisbyrden ved en sag om lejefastsættelse efter forbedring?
Udlejeren har bevisbyrden for at forbedringerne er udført korrekt, at tidsfristen er overholdt og at lejen ikke overstiger det lejedes værdi.
Kan lejeren kræve lejen nedsat, hvis dokumentationen mangler?
Ja, hvis udlejeren ikke kan bevise forbedringens omfang og økonomi, kan lejeren få medhold i en sag om nedsættelse af lejen.
Gælder reglen både for gamle og nye lejemål?
Bestemmelsen gælder, når der tvistes om lejefastsættelse efter § 19, stk. 2, altså for gennemgribende forbedrede lejemål uanset alder, hvis reglerne i § 19, stk. 2 påberåbes.
Velkommen! Spørg løs om boligens leje og forbedringer.
Velkommen! Spørg løs om boligens leje og forbedringer.