Lejeloven § 19
Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context
§ 19 fastlægger den grundlæggende ramme for, hvor høj huslejen må være, når en lejeaftale indgås for ejendomme omfattet af omkostningsbestemt leje.
Kilde: www.retsinformation.dk
LOV nr 341 af 23.3.2022
Ved lejeaftalens indgåelse må lejen ikke fastsættes til et beløb, som overstiger det beløb, der kan dække ejendommens nødvendige driftsudgifter, jf. § 24, og afkastet af ejendommens værdi, jf. § 25. For lejemål, som er forbedret, kan der til lejen efter 1. pkt. lægges en beregnet forbedringsforhøjelse, jf. dog stk. 2.
1) En eller flere fysiske eller juridiske personers erhvervelse ved aftale, gave eller fuldbyrdelse af pant eller anden sikkerhed eller på anden vis af mindst 50 pct. af ejerandelen til lejemålet eller den ejendom, hvori lejemålet indgår.
2) En direkte eller indirekte overgang eller overdragelse af den bestemmende indflydelse over den eller de juridiske personer, der ejer lejemålet eller den ejendom, hvori lejemålet indgår.
3) En ændring af mindst 50 pct. af det reelle ejerskab af den eller de juridiske personer, der ejer lejemålet eller den ejendom, hvori lejemålet indgår.
4) En direkte eller indirekte overgang eller overdragelse af retten til mindst 50 pct. af det økonomiske afkast fra lejemålet, den ejendom, hvori lejemålet indgår, eller de juridiske personer, der direkte eller indirekte ejer lejemålet eller den ejendom, hvori lejemålet indgår.
5) En direkte eller indirekte overgang eller overdragelse af retten til mindst 50 pct. af en værdistigning af lejemålet, den ejendom, hvori lejemålet indgår, eller de juridiske personer, der direkte eller indirekte ejer lejemålet eller den ejendom, hvori lejemålet indgår.
6) Indgåelse eller overdragelse af en eller flere aftaler om, at en eller flere parter har ret til at få gennemført en overdragelse eller overgang, som ville udgøre et kontrolskifte efter nr. 1-5, hvis den eller disse aftaler blev gennemført enten alene eller i forening med en allerede gennemført disposition.
7) Indgåelse eller overdragelse af en betinget aftale om udskudt direkte eller indirekte overdragelse af lejemålet eller den ejendom, hvori lejemålet indgår, hvis en gennemførelse af den betingede aftale vil indebære kontrolskifte efter nr. 1-6.
8) Foretagelse af en eller flere dispositioner, som ikke er omfattet af nr. 1-7, men hvorved der opnås en tilsvarende virkning.
1) Udlejning og genudlejning af lejemål, der inden den 1. juli 2020 opfyldte betingelserne for at kunne udlejes efter § 5, stk. 2, i den tidligere gældende lov om midlertidig regulering af boligforholdene, jf. lovbekendtgørelse nr. 929 af 4. september 2019, eller både opfylder betingelserne for at kunne udlejes efter stk. 2 og er genudlejet efterfølgende, når den første genudlejning ikke er foretaget i en 5-årsperiode efter et kontrolskifte, jf. stk. 4, som endnu ikke er udløbet.
2) Kontrolskifte, der sker ved arv efter arveloven eller hensidden i uskiftet bo efter arvelovens § 26 eller i begge tilfælde tilsvarende udenlandske regler. Arveforskud omfattes uanset 1. pkt. af stk. 4.
3) Kontrolskifte, der sker ved gennemførelsen af en eller flere koncerninterne transaktioner.
4) Kontrolskifte, der sker ved omdannelsen af en andelsboligforenings, et boligaktieselskabs eller et boliganpartsselskabs ejendom til en udlejningsejendom og alle senere videresalg, når andelsboligforeningen, boligaktieselskabet eller boliganpartsselskabet er stiftet før den 1. juli 2020.
5) Kontrolskifte, der sker vedrørende boliger, der er beliggende i en ejendom, hvor ejeren eller en tidligere ejer inden for en periode på 2 år har foretaget og afholdt udgifter til energiforbedringer eksklusive vedligeholdelse, jf. § 128, vedrørende den del af ejendommen, der anvendes til beboelse, svarende til mindst 3.012 kr. pr. m2 bruttoetageareal for denne del af ejendommen. Forbedringerne efter 1. pkt. må ikke være omfattet af lov om byfornyelse og udvikling af byer bortset fra det tidligere gældende kapitel 6 a, jf. lovbekendtgørelse nr. 144 af 21. februar 2020. Investeringskravet i 1. pkt. skal være opfyldt på tidspunktet for udlejning efter stk. 2. Beløb, som anvendes til opfyldelse af 1. pkt., kan ikke indgå ved opgørelsen af beløbskravet efter stk. 2. Beløbet i 1. pkt. er fastsat i 2021-niveau og reguleres én gang årligt, jf. § 204, stk. 1.
6) Kontrolskifte, der sker vedrørende boliger, der er beliggende i en ejendom, hvor ejeren eller en tidligere ejer har udført energiforbedringer i et omfang, som indebærer, at ejendommen har opnået en indplacering på energimærkningsskalaen, der ligger tre niveauer over den indplacering, som var gældende fra den 1. juli 2020. § 9 finder ikke anvendelse.
Stk. 2. Ved lejeaftalens indgåelse må lejen for lejemål, som er gennemgribende forbedret, ikke fastsættes til et beløb, der overstiger det lejedes værdi efter § 42, stk. 2 og 3, jf. dog stk. 3-6, § 21, stk. 1, og § 161, stk. 3. Ved lejemål, som er forbedret gennemgribende, forstås lejemål, hvor forbedringer efter principperne i § 128 væsentligt har forøget det lejedes værdi, og hvor forbedringsudgiften enten overstiger 2.280 kr. pr. m² eller et samlet beløb på 260.738 kr. Forbedringerne skal være gennemført inden for en periode på 2 år og må ikke være omfattet af § 129, stk. 1, i den tidligere gældende lov om sanering, jf. lovbekendtgørelse nr. 385 af 4. august 1983, den tidligere gældende lov om byfornyelse og boligforbedring, jf. lovbekendtgørelse nr. 820 af 15. september 1994 med senere ændringer, den tidligere gældende lov om privat byfornyelse, jf. lovbekendtgørelse nr. 49 af 1. februar 1996 med senere ændringer, den tidligere gældende lov om byfornyelse, jf. lovbekendtgørelse nr. 260 af 7. april 2003 med senere ændringer, og lov om byfornyelse og udvikling af byer. Beløbene i 2. pkt. er fastsat i 2021-niveau og reguleres én gang årligt, jf. § 204, stk. 1. Ved genudlejning er det de beløb, som var gældende ved forbedringernes gennemførelse, der finder anvendelse.
Stk. 3. Før et lejemål kan forbedres gennemgribende efter stk. 2, skal huslejenævnet ved besigtigelse konstatere, at lejemålet har en stand, som på tidspunktet for besigtigelsen muliggør en væsentlig forøgelse af det lejedes værdi. Huslejenævnet skal gennemføre besigtigelsen inden for 4 uger fra modtagelsen af anmodningen. Huslejenævnet skal fremsende afgørelse herom til udlejeren senest 2 uger efter besigtigelsen. Afgørelsen har gyldighed i 3 år.
Stk. 4. Stk. 2 finder alene anvendelse, hvis der er gået mindst 5 år siden seneste kontrolskifte vedrørende lejemålet eller den ejendom, hvori lejemålet indgår. Et kontrolskifte foreligger i følgende situationer:
Stk. 5. Følgende situationer er ikke omfattet af stk. 4:
Stk. 6. Stk. 2 finder alene anvendelse for lejemål i ejendomme, der på udlejningstidspunktet har opnået en indplacering på niveau A-C på energimærkningsskalaen efter lov om fremme af energibesparelser i bygninger, og for lejemål i ejendomme, hvor ejeren har udført energiforbedringer i et omfang, som indebærer, at ejendommen har opnået en indplacering på energimærkningsskalaen, der ligger to niveauer over den indplacering, som var gældende den 1. juli 2020. Kravet i 1. pkt. skal være opfyldt på tidspunktet for udlejning efter stk. 2. Uanset 1. pkt. finder stk. 2 anvendelse på lejemål i ejendomme, der er fredet efter lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer.
§ 19 fastlægger den grundlæggende ramme for, hvor høj huslejen må være, når en lejeaftale indgås for ejendomme omfattet af omkostningsbestemt leje. Lejen må kun fastsættes, så den kan dække ejendommens nødvendige driftsudgifter og give et rimeligt afkast – og kun herudover, hvis der er sket konkrete forbedringer, kan man lægge en beregnet forbedringsforhøjelse til. Hermed beskyttes lejer mod urimeligt høje lejer, mens udlejer får mulighed for legitime prisstigninger ved dokumenterede forbedringer. Paragraffen giver et loft over lejen beregnet efter objektive kriterier og refererer direkte til detaljerede regler i § 24 om driftsudgifter og § 25 om ejendommens værdi og afkast. Siden vedtagelsen og de seneste ændringer i 2020 har bestemmelsen været med til at holde markedet inden for faste, lovbestemte rammer og forhindre, at nye lejere presses økonomisk ud over rimelighedsniveauet. Paragraffen sættes nu ofte i spil, når lejere klager over en urimelig høj indflytningsleje, eller udlejer forsøger at dække investeringer, som ikke er egentlig drift eller relevante forbedringer.
Eksempler
Fastlæggelse af indflytningsleje
En udlejer må ved en ny lejer ikke fastsætte huslejen højere end summen af de reelle driftsudgifter og beregnet afkast – medmindre der er udført forbedringer, der kan dokumenteres.
Forbedringsforhøjelse på grund af nyt køkken
Hvis udlejeren har installeret et nyt køkken i lejligheden og dette reelt øger lejlighedens værdi, kan en forbedringsforhøjelse lægges oven i huslejen ud fra bestemte beregningsregler.
Klage over for høj indflytningsleje
Lejer indbringer en sag for huslejenævnet, fordi den nye husleje overstiger det niveau, § 19 tillader, da lejen hverken afspejler driftsudgifter, afkast eller godkendte forbedringer.
- •Man tror, udlejeren frit kan fastsætte lejen efter eget skøn.
- •Mange tror, at enhver udgift kan medtages i driftsudgifterne.
- •Nogle tror, små reparationer eller maling giver adgang til forhøjet leje.
Kan udlejeren fastsætte lejen til et hvilket som helst beløb?
Nej, lejen må kun fastsættes, så den dækker de nødvendige udgifter, et rimeligt afkast og – hvis relevant – dokumenterede forbedringsudgifter.
Hvordan dokumenteres forbedringsforhøjelse?
Forbedringsforhøjelse skal kunne dokumenteres ved regnskaber og eventuelle afgørelser, der påviser, at forbedringen har øget lejemålets værdi væsentligt.
Er det kun store forbedringer, der kan give ekstra leje?
Det afhænger af forbedringers størrelse og karakter. Mindre reparationer regnes som almindelig vedligeholdelse og giver ikke ret til forbedringsforhøjelse.
Gælder § 19 for alle lejemål i Danmark?
Nej, den gælder primært for ejendomme i regulerede kommuner og ikke for alle typer lejemål, fx ejendomme opført efter 1991 kan være undtaget.
Hvad kan lejeren gøre, hvis lejen er for høj?
Lejer kan klage til huslejenævnet, som vurderer om lejen er sat for højt i forhold til reglerne.
Velkommen! Få overblik over dine lejeretlige rettigheder.
Velkommen! Få overblik over dine lejeretlige rettigheder.