Barnets lov § 38

Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context

Kort sagt

§ 38 handler om kommunalbestyrelsens pligt til at pålægge forældremyndighedsindehaveren konkrete handleforpligtelser, hvis barnets eller den unges udvikling er truet, og det skyldes, at forældreansvaret ikke varetages.

Lovtekst – § 38

Kilde: www.retsinformation.dk

LOV nr 721 af 14.6.2023

Kommunalbestyrelsen skal træffe afgørelse om at meddele forældremyndighedsindehaveren et forældrepålæg, når der er risiko for, at et barns eller en ungs udvikling er i fare, og det vurderes at bero på, at forældremyndighedsindehaveren ikke lever op til sit forældreansvar.

1) Barnet eller den unge har ulovligt skolefravær, eller undervisningspligten opfyldes i øvrigt ikke.

2) Barnet eller den unge er mistænkt eller sigtet for en overtrædelse af straffeloven, lov om euforiserende stoffer, lov om våben og eksplosivstoffer m.v. eller lov om knive og blankvåben m.v. eller er mistænkt eller sigtet for anden kriminalitet af et vist omfang eller en vis grovhed.

3) Barnet eller den unge har udvist en utryghedsskabende adfærd på steder, hvortil der er almindelig adgang.

4) Barnet eller den unge har alvorlige adfærds- eller tilpasningsproblemer.

5) Forældremyndighedsindehaveren nægter at samarbejde med de relevante myndigheder om løsningen af barnets eller den unges problemer.

1) Sikre barnets eller den unges fremmøde i skolen ved personligt at følge barnet eller den unge i skole.

2) Deltage i forældremøder og konsultationer om barnets eller den unges skolegang.

3) Sikre barnets eller den unges deltagelse i konkrete fritidsaktiviteter ved at følge barnet eller den unge til det pågældende sted.

4) Sikre, at barnet eller den unge er hjemme på et nærmere fastsat tidspunkt eller i et nærmere fastsat tidsrum.

5) Deltage i et af kommunen tilbudt forældreprogram.

6) Deltage i møder med relevante myndigheder om løsningen af barnets eller den unges problemer.

Stk. 2. Meddelelse af et forældrepålæg forudsætter, at der foreligger oplysninger om et eller flere af følgende forhold:

Stk. 3. Et forældrepålæg skal angive en eller flere konkrete handlepligter for forældremyndighedsindehaveren, som skal være egnede til at bidrage til en løsning af barnets eller den unges problemer, og som står i rimeligt forhold til formålet. Det kan herunder fastsættes, at forældremyndighedsindehaveren skal gøre følgende:

Stk. 4. Er der truffet afgørelse om forældrepålæg efter stk. 1, kan kommunalbestyrelsen træffe afgørelse efter § 32, stk. 1, om at iværksætte støttende indsatser efter § 32, stk. 1, nr. 1-3, 5 og 8, selv om forældremyndighedsindehaveren ikke samtykker, når det vurderes, at formålet med indsatsen vil kunne opnås uanset det manglende samtykke, jf. dog § 54, stk. 3, i lov om bekæmpelse af ungdomskriminalitet.

Stk. 5. Afgørelse om forældrepålæg træffes for en afgrænset periode af højst 12 måneders varighed. Forældrepålægget kan forlænges med højst 6 måneder ad gangen.

Stk. 6. Kommunalbestyrelsen skal oplyse forældremyndighedsindehaveren om, at overholdelse af pålægget er en betingelse for at modtage børne- og ungeydelse, jf. lov om en børne- og ungeydelse, og for, at det pågældende barn eller den pågældende unge medregnes ved beregningen af boligstøtten, jf. lov om individuel boligstøtte.

Stk. 7. Vurderer kommunalbestyrelsen, at forældremyndighedsindehaveren ikke efterlever et forældrepålæg efter stk. 1, og at den manglende efterlevelse ikke beror på undskyldelige omstændigheder, skal kommunalbestyrelsen træffe afgørelse om dette. Afgørelsen er gældende for 1 kvartal.

Stk. 8. Kommunalbestyrelsen skal træffe afgørelse om bortfald af pålægget, hvis kommunalbestyrelsen vurderer, at forholdet, der lå bag pålægget, ikke længere eksisterer, eller at forældrepålægget ikke længere er egnet til at løse barnets eller den unges problemer.

Praktisk betydning

§ 38 handler om kommunalbestyrelsens pligt til at pålægge forældremyndighedsindehaveren konkrete handleforpligtelser, hvis barnets eller den unges udvikling er truet, og det skyldes, at forældreansvaret ikke varetages. Paragraffen er ikke frivillig – kommunen SKAL gribe ind og kan give fx pålæg om at følge barnet i skole, overholde hjemmetider eller deltage i møder. Bestemmelsen sætter forældrerollen under skærpet tilsyn og er et markant redskab i sociallovgivningen; den kan få betydelige økonomiske konsekvenser, idet ydelser og boligstøtte kan stoppes ved manglende efterlevelse. Historisk blev mekanismen introduceret for at styrke det sociale ansvar og sætte ind over for børn i risiko, især ved kriminalitet, skolefravær og samarbejdsvanskeligheder. § 38 bruges i dag særligt ved alvorligt skolefravær, mistanke om kriminalitet eller hvis forældre aktivt modarbejder myndigheders indsatser. Forældrepålægget skal altid være konkret, nødvendigt og proportionalt i forhold til formålet.

Eksempler

  • Skolefravær

    Et barn har ulovligt fravær i flere måneder. Kommunen pålægger forældrene at følge barnet i skole hver morgen.

  • Kriminalitetsmistanke

    En 14-årig sigtes for butikstyveri, og forældrene samarbejder ikke med politiet. Kommunen pålægger dem at deltage i møder og sikre, at barnet er hjemme på bestemte tidspunkter.

  • Forældre nægter samarbejde

    Forældrene nægter at samarbejde om deres barns indsatsplan. Kommunen pålægger dem deltagelse i forældreprogram og møder med myndigheder.

Almindelige misforståelser
  • Forældrepålæg kan gives for enhver forældreopdragelse – det kan ikke.
  • Man mister altid permanent børneydelse ved manglende overholdelse – den standses kun midlertidigt pr. kvartal.
  • Det kræver vold eller grov omsorgssvigt før kommunen må give pålæg – mindre omfattende forhold kan også udløse pålæg.
Almindelige spørgsmål

Må kommunen pålægge mig at følge mit barn i skole?

Ja, hvis der er risiko for barnets udvikling pga. manglende forældreansvar, kan det være et konkret pålæg.

Kan jeg miste børneydelse eller boligstøtte, hvis jeg ikke følger pålægget?

Ja, overholdelse af pålægget er betingelse for både børne- og ungeydelse og boligstøtte.

Hvor længe gælder et forældrepålæg?

Pålægget gælder i op til 12 måneder ad gangen og kan forlænges med 6 måneder.

Kan jeg klage over et forældrepålæg?

Ja, afgørelsen kan indbringes for Ankestyrelsen efter reglerne om klageadgang.

Skal kommunen altid handle ved mistanke om skolefravær eller kriminalitet?

Kommunen skal, hvis risikoen hænger sammen med forældrenes manglende ansvar, træffe afgørelse om forældrepålæg.

Relaterede paragraffer
  • § 39

    Gælder tilsvarende børne- og ungepålæg for barnet eller den unge; ofte bruges disse bestemmelser sammen.

  • § 32

    § 38 åbner op for indsatser efter § 32 uden forældres samtykke, hvis forældrepålægget ikke følges.

Stil et spørgsmål om denne lov

Velkommen til rådgivning om forældrepålæg og børns rettigheder.

Foreslåede spørgsmål
Hvornår kan kommunen give et forældrepålæg?
Kan jeg klage, hvis jeg får et forældrepålæg?
Hvilke konsekvenser får det at bryde et forældrepålæg?