Lejeloven § 6

Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context

Kort sagt

§ 6 fastslår, at en række centrale regler om bl.

Lovtekst – § 6

Kilde: www.retsinformation.dk

LOV nr 341 af 23.3.2022

§ 9, kapitel 3, §§ 62, 105-107, 109 og 113, § 115, stk. 2, §§ 119-123, § 127, stk. 3, og § 135 gælder alene for lejeforhold i ejendomme, der er beliggende i regulerede kommuner, jf. dog stk. 2-4 og § 7, stk. 3. §§ 42-45, 49-51 og 53 gælder ikke for lejeforhold i ejendomme omfattet af 1. pkt.

Stk. 2. Lejeforhold i ejendomme, der er beliggende i regulerede kommuner, hvor mere end 80 pct. af ejendommens bruttoetageareal den 1. januar 1980 anvendtes til andet end beboelse, er ikke omfattet af stk. 1. For disse lejeforhold gælder dog §§ 33-36.

Stk. 3. Lejeforhold om enkeltværelser til beboelse i ejendomme, der er beliggende i regulerede kommuner, hvor værelserne er en del af udlejerens beboelseslejlighed eller er en del af et en- eller tofamilieshus, som udlejeren bebor, er ikke omfattet af stk. 1. For disse lejeforhold gælder dog §§ 33-36 og 40.

Stk. 4. Lejeforhold i ejendomme, som ved lejemålets indgåelse ejes af en selvejende institution, hvor boligerne er opført efter den tidligere gældende lov om boliger for ældre og personer med handicap, jf. lovbekendtgørelse nr. 316 af 24. april 1996 med senere ændringer, den tidligere gældende lov om boligbyggeri, jf. lovbekendtgørelse nr. 722 af 1. august 1996 med senere ændringer, eller lov om almene boliger m.v., er ikke omfattet af stk. 1.

Praktisk betydning

§ 6 fastslår, at en række centrale regler om bl.a. lejefastsættelse, forbedringsarbejder, vedligeholdelse og sanktioner kun gælder for lejeforhold i ejendomme i regulerede kommuner. Det gælder fx regler om omkostningsbestemt leje, depositum, varsling af forbedringer og pligt til vedligeholdelsesplaner. Paragraffen trækker dermed en skarp streg mellem, hvilke ejendomme i landet der skal underlægges den stramme huslejeregulering – en reguleringsform, der skal sikre et rimeligt lejeniveau og ordnede forhold i særligt pressede boligområder. Paragraffen fastsætter også, at visse regler om fri lejefastsættelse og lejeeforhøjelse IKKE gælder for disse ejendomme. Der er dog betydelige undtagelser, således at reglerne ikke altid gælder for ejendomme, hvor hovedparten af arealet har været anvendt til andet end beboelse, mindre udlejninger i private hjem, eller særlig støttet byggeri. Den praktiske betydning er ofte dramatisk: Hvilke regler der gælder, afgør alt fra lejens størrelse til vedligeholdelsesniveau og hvilke sanktioner, der kan være over for ulovligheder. Paragraffen afspejler og viderefører mangeårige politiske stridigheder om hvor, hvornår og hvordan boliger skal underlægges kontrol, og hvor meget udlejere skal kunne råde over deres ejendom. I praksis er det helt afgørende at kende kommunens status og ejendommens anvendelse pr. 1. januar 1980.

Eksempler

  • Huslejenævn nægter fri lejefastsættelse

    En ejendom i en reguleret kommune skal følge de omkostningsbestemte leje-regler, og ikke fri markedsleje. Udlejer kan ikke selv bestemme lejen.

  • Lejeinddrivelse i erhvervsejendom undtaget

    En bygning i en reguleret kommune, der hovedsageligt har været brugt til erhverv den 1. januar 1980, er undtaget fra § 6’s hovedregler. Her gælder i stedet særregler.

  • Udlejer af værelse i eget hjem

    En privatperson udlejer et enkelt værelse i sin bopæl i en reguleret kommune; de stramme regler om reguleret leje gælder ikke, men visse minimumsregler består.

Almindelige misforståelser
  • Mange tror fejlagtigt, at alle lejere i Danmark er omfattet af reglerne i § 6.
  • Nogle udlejere tror, at undtagelser gælder automatisk, selvom betingelserne ikke er opfyldt.
  • Det antages ofte, at reglerne om reguleret leje frit kan fraviges ved aftale – det er forkert.
Almindelige spørgsmål

Gælder huslejeregulering automatisk i alle kommuner?

Nej, reglerne gælder kun i kommuner, der er klassificeret som regulerede efter lovens § 4 eller har besluttet at indføre regulering.

Er alle ejendomme i de regulerede kommuner omfattet?

Nej, der er vigtige undtagelser for fx ejendomme brugt overvejende til erhverv før 1980 og enkelte værelser i private hjem.

Kan udlejer og lejer aftale at fravige disse regler?

Nej, bestemmelserne kan som udgangspunkt ikke fraviges til skade for lejeren, medmindre loven udtrykkeligt tillader det.

Gælder reglerne også for støttede eller almene boliger?

Nej, visse støttede boligtyper og almene boliger er fritaget fra § 6’s regimer.

Hvordan finder jeg ud af, om min kommune er reguleret?

Du kan se det på kommunens hjemmeside, Statstidende eller kontakte kommunen direkte.

Relaterede paragraffer
  • § 4

    Definerer hvad 'regulerede kommuner' betyder, hvilket er afgørende for § 6’s anvendelse.

  • § 7

    Undtager visse små ejendomme fra § 6, stk. 1’s regler; beskriver særregler for små ejendomme.

  • § 19

    Hovedregel for lejefastsættelse, hvis § 6 bringer kapitel 3 i spil for en ejendom.

Stil et spørgsmål om denne lov

Velkommen til lejerettens finmaskede regler!

Foreslåede spørgsmål
Gælder reglerne i § 6 for min lejlighed?
Kan jeg aftale fri markedsleje i en reguleret kommune?
Hvilke undtagelser gælder for små udlejninger?