Lejeloven § 5

Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context

Kort sagt

§ 5 handler om, hvordan kommunalbestyrelsens beslutninger om, hvorvidt en kommune skal være reguleret ifølge lejeloven, bliver gyldige og kendte for offentligheden.

Lovtekst – § 5

Kilde: www.retsinformation.dk

LOV nr 341 af 23.3.2022

De beslutninger, som kommunalbestyrelsen træffer efter § 4, stk. 2, skal bekendtgøres i Statstidende og i øvrigt på den måde, der er sædvanlig i kommunen. Er andet ikke udtrykkeligt fastsat i beslutningen, får den virkning fra og med datoen på det nummer af Statstidende, hvori den er bekendtgjort.

Praktisk betydning

§ 5 handler om, hvordan kommunalbestyrelsens beslutninger om, hvorvidt en kommune skal være reguleret ifølge lejeloven, bliver gyldige og kendte for offentligheden. Når kommunalbestyrelsen træffer en sådan beslutning efter § 4, stk. 2, skal den bekendtgøres i Statstidende, som er statens officielle tidende, samt på de måder, der normalt bruges i kommunen (for eksempel på kommunens hjemmeside eller i lokale aviser). Dette krav om offentliggørelse sikrer åbenhed og forudsigelighed for både udlejere og lejere. Hvis beslutningen ikke udtrykkeligt bestemmer et andet tidspunkt, får den først virkning fra datoen, hvor den offentliggøres i Statstidende. På den måde kan ingen uforvarende blive ramt af regler, der endnu ikke er gjort offentligt kendt, og det forhindrer bagudvirkende lovgivning eller pludselige ændringer i regelsættet. Historisk er dette opstået, fordi huslejereguleringsordningen kan have store økonomiske konsekvenser, og man ønsker, at både udlejere og lejere skal kunne indrette sig i tide, når kommunen ændrer status.

Eksempler

  • Nye regler i kommunen

    Kommunalbestyrelsen beslutter, at kommunen igen skal være omfattet af huslejeregulering. Beslutningen bliver offentliggjort i Statstidende og på kommunens hjemmeside. Reglerne gælder først fra datoen for offentliggørelsen i Statstidende.

  • Ophævelse af regulering

    Efter evaluering beslutter kommunalbestyrelsen, at kommunen ikke længere skal være reguleret. Beslutningen bekendtgøres i Statstidende. Udlejere må først følge nye regler fra bekendtgørelsesdatoen.

  • Manglende offentliggørelse

    Kommunalbestyrelsen træffer en beslutning men glemmer at få den i Statstidende. Ændringen har ingen gyldighed, før den er korrekt offentliggjort.

Almindelige misforståelser
  • Nogle tror, at beslutningen gælder straks efter den er truffet, men den gælder først fra offentliggørelsen.
  • Mange tror, det er nok at meddele beslutningen lokalt – men Statstidende er altid påkrævet.
  • Det antages fejlagtigt, at beslutningen kan have tilbagevirkende kraft uden udtrykkelig angivelse.
Almindelige spørgsmål

Hvornår træder en kommunal beslutning om regulering i kraft?

Som udgangspunkt på dagen for offentliggørelsen i Statstidende, medmindre beslutningen udtrykkeligt fastsætter noget andet.

Skal beslutningen offentliggøres andre steder end i Statstidende?

Ja, den skal også bekendtgøres på de måder, det sædvanligvis sker i kommunen, så lokalbefolkningen bliver informeret.

Gælder beslutningen med tilbagevirkende kraft?

Nej, medmindre det er udtrykkeligt fastsat i beslutningen, har den først virkning fra offentliggørelsesdatoen i Statstidende.

Hvad sker der, hvis offentliggørelse i Statstidende glemmes?

Beslutningen får ingen retsvirkning, før offentliggørelsen i Statstidende har fundet sted.

Relaterede paragraffer
  • § 4

    Afgør, hvornår en kommune er reguleret – § 5 bestemmer proceduren for offentliggørelse af disse beslutninger.

Stil et spørgsmål om denne lov

Velkommen! Stil gerne dine spørgsmål om lejeloven.

Foreslåede spørgsmål
Hvad betyder offentliggørelse i Statstidende?
Hvornår får en kommunal beslutning virkning for lejeloven?
Kan kommunen lave lokale særregler for offentliggørelse?