Lejeloven § 4
Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context
§ 4 fastlægger, hvad der forstås ved regulerede kommuner i forhold til huslejeregulering.
Kilde: www.retsinformation.dk
LOV nr 341 af 23.3.2022
Ved regulerede kommuner forstås kommuner, hvor de hidtidige regler om huslejeregulering i kapitel II-V i lov om midlertidig regulering af boligforholdene, jf. lovbekendtgørelse nr. 929 af 4. september 2019 med senere ændringer, fandt anvendelse. Ved regulerede kommuner forstås endvidere kommuner, hvor kommunalbestyrelsen har besluttet, at kommunen skal være reguleret, jf. stk. 2.
Stk. 2. Kommunalbestyrelsen kan under hensyn til boligforholdene bestemme, at kommunen skal være reguleret. I regulerede kommuner kan kommunalbestyrelsen beslutte, at kommunen ikke længere skal være reguleret.
§ 4 fastlægger, hvad der forstås ved regulerede kommuner i forhold til huslejeregulering. Bestemmelsen henviser til kommuner, hvor tidligere regler om midlertidig huslejeregulering, som var fastsat i kapitel II-V i loven om midlertidig regulering af boligforholdene, stadig gjaldt, og som videreføres via denne bestemmelse. Endvidere giver reglerne kommunalbestyrelsen myndighed til aktivt at beslutte, om kommunen skal være omfattet af huslejeregulering eller ej. Dette betyder, at reguleringen ikke alene er bundet til tidligere lovgivning, men at kommunerne kan vælge at indføre eller ophæve regulering ud fra lokale boligforhold. I praksis giver det kommunalbestyrelserne et fleksibelt værktøj til at håndtere boligmarkedets særlige udfordringer, hvor der kan være pres på lejeboliger eller udfordringer ved urimelige huslejer.
Eksempler
Kommune beslutter huslejeregulering
Kommunalbestyrelsen i Kommune X vurderer boligmarkedets situation og beslutter, at kommunen skal være reguleret for at sikre rimelige huslejeniveauer.
Ophør af regulering i vækstkommune
I Kommune Y ser kommunalbestyrelsen en stabil boligmarkedssituation og beslutter, at kommunen ikke længere skal være reguleret, da risikoen for urimelige huslejestigninger vurderes som lav.
Reguleret kommune efter tidligere lovgivning
Kommune Z har gennem mange år været reguleret i henhold til de tidligere huslejeregler, og denne status videreføres automatisk i henhold til § 4.
Lovforarbejderne understreger ønsket om at skabe lokal fleksibilitet, så kommunalbestyrelserne kan tilpasse huslejereguleringen efter de aktuelle boligforhold i kommunen. Det var centralt, at man ikke alene ville styre reguleringen centralt eller nationalt, men give mulighed for justering på kommunalt niveau. Dette afspejler en politisk ambition om at balancere lejernes beskyttelse med lokal forvaltning og behov for boligmarkedets dynamik. Endvidere fastholdes forbindelsen til de tidligere regler om midlertidig regulering, så der opretholdes sikkerhed om reguleringsgrunden og -rammerne.
Hvad betyder det, at en kommune er reguleret?
En reguleret kommune er en kommune, hvor huslejefastsættelsen overvåges og kontrolleres ud fra regler om huslejeregulering, enten fordi det tidligere har været pålagt eller fordi kommunalbestyrelsen har besluttet det.
Kan en kommune selv vælge at ophæve huslejereguleringen?
Ja, ifølge stk. 2 i § 4 kan kommunalbestyrelsen træffe beslutning om, at kommunen ikke længere skal være reguleret.
Er reguleringen ens i alle regulerede kommuner?
Nej, reguleringen kan variere, da det er kommunalbestyrelsen, der kan tilpasse omfanget af reguleringen ud fra konkrete boligforhold.
Gælder denne paragraf for nye kommuner efter kommunalreformen?
Ja, § 4 sikrer, at kommuner, der tidligere var regulerede, fortsat kan være det, og samtidig at nye eller ændrede kommuner kan vælge regulering.
- § 2 - Lov om midlertidig regulering af boligforholdene kapitel II-V
Bestemmelserne i disse kapitler udgør den tidligere lovgivning om huslejeregulering, som § 4 henviser til.
- § 5 i Lejeloven
Handler om regler for huslejereguleringen i praksis i regulerede kommuner.
Velkommen! Hvordan kan jeg hjælpe dig med § 4?
Velkommen! Hvordan kan jeg hjælpe dig med § 4?