Barnets lov § 74

Billedgenerering afventer: A professional, supportive social worker counseling a Danish foster family preparing for adoption, calm and hopeful atmosphere, danish context

Kort sagt

§ 74 fastlægger kommunalbestyrelsens pligt til at yde faglig støtte til plejefamilier, der ønsker adoption af et barn eller en ung, som allerede er anbragt i familien.

Lovtekst – § 74 Barnets lov

Kilde: www.retsinformation.dk

LOV nr 282

Kommunalbestyrelsen skal tilbyde faglig støtte til plejefamilier, som ønsker at adoptere et barn eller en ung, som er anbragt i familien. Den faglige støtte skal målrettes situationen før adoptionen.

Stk. 2. Kommunalbestyrelsen skal tilbyde den fornødne faglige støtte til familier, der har adopteret et barn eller en ung, som tidligere har været anbragt i pleje i familien.

Praktisk betydning

§ 74 fastlægger kommunalbestyrelsens pligt til at yde faglig støtte til plejefamilier, der ønsker adoption af et barn eller en ung, som allerede er anbragt i familien. Dette sikrer, at plejefamilier opnår den nødvendige vejledning og støtte i den ofte komplekse proces omkring adoption, som indebærer både juridiske, sociale og følelsesmæssige aspekter. Paragraffen understreger forebyggelse af potentielle problemstillinger før adoptionen, hvilket er essentielt for barnets tarv. Paragraffen er koblet til kommunens ansvar for at sikre stabile og trygge rammer for barnet, som fremgår af andre bestemmelser vedrørende anbringelse (§§ 43-69). Der er dog en risikabel balance mellem støtte og statslig styring, hvor kommunernes forskellige kapaciteter kan føre til variationer i kvaliteten af støtten. Det er væsentligt, at kommunernes støtte ikke blot bliver en formel procedure, men imødekommer plejefamiliens og barnets individuelle behov. Denne bestemmelse hænger også sammen med den nationale videns- og specialrådgivningsorganisations rolle (§§ 165-168), som kan bistå kommunerne og familierne ved særlige udfordringer i adoptionstilfælde.

Eksempler

  • Vejledning før adoption

    Kommunalbestyrelsen tilbyder plejefamilien et kursus og løbende rådgivning for at sikre, at familien er forberedt på de juridiske og pædagogiske udfordringer ved adoption af en anbragt ung.

  • Støtte ved komplekse sager

    I en sag med et barn med særlige behov iværksætter kommunen en ekstra støtteordning for plejefamilien, både til psykologisk rådgivning og sagsbehandling i forbindelse med adoption.

  • Samarbejde med VISO

    Kommunen anmoder den nationale videns- og specialrådgivningsorganisation om vejledning for plejefamilien i en kompleks adoptionsproces, hvor barnets trivsel har særligt fokus.

Almindelige misforståelser
  • At faglig støtte kun ydes efter, at adoptionen er gennemført – § 74 angiver støtte før adoptionen.
  • At kommunalbestyrelsen frit kan fravige støtten – loven forpligter kommunen til tilbuddet.
  • At faglig støtte begrænser sig til juridisk rådgivning – det omfatter også pædagogisk og social støtte.
Almindelige spørgsmål

Hvornår skal kommunen tilbyde faglig støtte til plejefamilier, der ønsker adoption?

Kommunalbestyrelsen skal tilbyde faglig støtte i forbindelse med plejefamiliers ønske om at adoptere et barn eller en ung, som allerede er anbragt i familien. Dette følger af § 74 i barnets lov.

Kan plejefamilier få støtte efter adoptionen er gennemført?

Ja, efter § 74, stk. 2, skal kommunen tilbyde støtte til familier, som har adopteret et barn eller en ung, med fokus på situationsbestemt støtte før og efter adoptionen, jf. også § 75-79 om støtte til forældre.

Hvilken rolle spiller den nationale videns- og specialrådgivningsorganisation i adoptionssager?

Den nationale videns- og specialrådgivningsorganisation yder gratis vejledende rådgivning til kommuner og plejefamilier om komplekse sager, herunder adoption uden samtykke, jf. §§ 165-168 i barnets lov.

Er faglig støtte til plejefamilier obligatorisk?

Ja, kommunalbestyrelsen har en pligt til at tilbyde faglig støtte målrettet plejefamilier, der ønsker at adoptere et barn eller en ung anbragt i familien, jf. § 74, men omfang og konkrete former kan variere.

Relaterede principafgørelser
  • Ankestyrelsens principmeddelelse 4-20
    GældendeÅr: 2020

    Principmeddelelsen er en omskrivning af 90-09. Principmeddelelsen indeholder ikke noget nyt. Den praksis, som Ankestyrelsen tidligere har slået fast principielt, gælder således fortsat på tidspunktet for offentliggørelsen af denne principmeddelelse. ...

    Relaterede paragraffer:§ 74§ 123§ 69
  • Ankestyrelsens principmeddelelse 20-20
    GældendeÅr: 2020

    Principmeddelelsen er en omskrivning af C-48-02. Principmeddelelsen indeholder ikke noget nyt. Den praksis, som Ankestyrelsen tidligere har slået fast principielt, gælder således fortsat på tidspunktet for offentliggørelsen af denne principmeddelelse...

    Relaterede paragraffer:§ 74§ 168§ 123§ 62
  • Ankestyrelsens principafgørelse C-3-01
    GældendeÅr: 2001

    Børn og unge-udvalget havde i en sag, hvor børnene var anbragt med samtykke fra moderen, der havde forældremyndigheden, bl.a. truffet afgørelse om overvåget samvær over for faderen, der ikke havde del i forældremyndigheden. Moderen og hendes advokat ...

    Relaterede paragraffer:§ 60§ 74§ 61§ 57§ 123+7 mere
Relaterede love
Stil et spørgsmål om denne lov

Velkommen til rådgivning om barnets lov.

Foreslåede spørgsmål
Hvordan hjælper kommunen plejefamilier med adoption?
Hvad omfatter faglig støtte ved adoption?
Kan plejefamilier klage over kommunens støtte?