Barnets lov § 67

Billedgenerering afventer: Illustration of a child in a stable foster home environment symbolizing permanent placement decisions, with Danish legal context elements in the background

Kort sagt

Denne bestemmelse i § 67 adresserer situationer, hvor børn eller unge har været anbragt uden for hjemmet i en længere periode, nemlig mindst tre år.

Lovtekst – § 67 Barnets lov

Kilde: www.retsinformation.dk

LOV nr 282

Børne- og ungeudvalget kan træffe afgørelse om, at et barn eller en ung, der efter § 46, stk. 1, eller § 47, stk. 1, i denne lov eller efter § 14 i lov om bekæmpelse af ungdomskriminalitet har været anbragt uden for hjemmet i mindst 3 år, jf. dog § 50, stk. 7, og § 68, stk. 2, fortsat skal være anbragt uden for hjemmet i en permanent anbringelse, hvis barnet eller den unge har opnået en så stærk tilknytning til anbringelsesstedet, at det på kortere og længere sigt må antages at være af væsentlig betydning for barnets eller den unges bedste at forblive på anbringelsesstedet. Det er ikke et krav, at betingelserne i § 46, stk. 1, eller § 47, stk. 1, i denne lov eller § 14 i lov om bekæmpelse af ungdomskriminalitet er opfyldt.

1) En revideret børnefaglig undersøgelse af barnets eller den unges forhold, jf. § 20 i denne lov eller § 31 i lov om bekæmpelse af ungdomskriminalitet.

2) En revideret barnets plan, jf. § 91 i denne lov, eller ungeplan, jf. § 108 i denne lov, eller et revideret forbedringsforløb, jf. §§ 13 eller 14 i lov om bekæmpelse af ungdomskriminalitet.

3) En psykologisk helhedsvurdering af barnets eller den unges tilknytning til anbringelsesstedet foretaget af en autoriseret psykolog.

4) Barnets eller den unges holdning til en permanent anbringelse, jf. § 5, stk. 3.

Stk. 2. Når der er truffet afgørelse om en permanent anbringelse efter stk. 1, skal børne- og ungeudvalget ikke træffe afgørelse efter § 50 om opretholdelse af anbringelsen.

Stk. 3. For en ung, der er fyldt 15 år, kan der kun træffes afgørelse om en permanent anbringelse efter stk. 1, hvis den unge samtykker til afgørelsen.

Stk. 4. Til brug for børne- og ungeudvalgets afgørelse om en permanent anbringelse efter stk. 1 skal kommunalbestyrelsen udarbejde en indstilling, der indeholder følgende:

Praktisk betydning

Denne bestemmelse i § 67 adresserer situationer, hvor børn eller unge har været anbragt uden for hjemmet i en længere periode, nemlig mindst tre år. Paragraffen giver Børne- og ungeudvalget kompetence til at beslutte, at anbringelsen skal fortsætte permanent, hvis barnet eller den unge har opnået en så stærk tilknytning til anbringelsesstedet, at det vurderes at være afgørende for vedkommendes tarv at forblive der. Interessant er, at de oprindelige betingelser for anbringelse efter §§ 46 og 47 eller efter ungdomskriminalitetsloven ikke længere behøver at være opfyldt ved beslutningen om den permanente anbringelse. Det afspejler et skift i fokus fra først og fremmest farebedømmelse til en mere helhedsorienteret vurdering med vægt på kontinuitet, stabilitet og barnets trivsel. I praksis betyder det, at selv hvis den oprindelige anbringelsesgrund er bortfaldet, kan en permanent anbringelse stadig besluttes baseret på den udviklede relation til plejefamilie eller institution. Denne adgang kan ses som en nødvendig sikring af barnets robuste opvækst, men udfordrer samtidig det generelle princip om, at statens indgreb bør være mindst muligt. § 67 kan derfor både opfattes som et værn mod hyppige og potentielt skadelige skift i anbringelsessted, men rejser samtidig kritiske spørgsmål om individets ret til at vende hjem, når betingelserne er forbedrede. Ankestyrelsens praksis og principafgørelser understøtter vigtigheden af at inddrage barnets og den unges perspektiv, jf. §§ 5 og 68, og forvaltningsretlig sikring i forbindelse med afgørelsen, jf. §§ 140 og 146. Fremtidige lovrevisioner kunne med fordel præcisere balancepunktet mellem den permanente tilknytning og muligheden for hjemgivelse for at sikre en bedre klarhed for de involverede parter.

Eksempler

  • Permanent anbringelse efter 3 år

    Et barn anbragt i en plejefamilie i 3 år har udviklet stærke relationer og et trygt miljø. Selvom den oprindelige grund for anbringelsen ikke længere eksisterer, beslutter Børne- og ungeudvalget permanent anbringelse, da det anses for barnets bedste.

  • Ung anmoder om permanent anbringelse

    En ung over 10 år anmoder kommunen om permanent anbringelse efter § 68. Kommunalbestyrelsen vurderer behovet og indstiller sagen til Børne- og ungeudvalget, som efterfølgende træffer afgørelse efter § 67 om permanent anbringelse.

  • Afvejning mellem hjemgivelse og stabilitet

    Selv om den oprindelige anbringelsesgrund er væk, afviser Børne- og ungeudvalget hjemgivelse, idet det vurderes, at barnets tilknytning til anbringelsesstedet vil lide skade, hvis hjemgivelse sker for tidligt.

Almindelige misforståelser
  • Permanent anbringelse betyder ikke, at barnet aldrig kan vende hjem igen; det handler om, at tilknytningen til anbringelsesstedet er væsentlig for barnets trivsel.
  • Betingelserne for frivillig anbringelse efter §§ 46 og 47 skal ikke nødvendigvis være opfyldt ved permanent anbringelse.
  • Der er ikke et automatisk krav om samtykke fra forældremyndighedsindehaveren for en permanent anbringelse, hvilket ofte misforstås.
Almindelige spørgsmål

Kan et barn blive permanent anbragt, selvom den oprindelige anbringelsesgrund ikke længere er til stede?

Ja. § 67 åbner mulighed for permanent anbringelse, hvis barnet eller den unge har opnået en stærk tilknytning til anbringelsesstedet, som vurderes at være til væsentlig gavn, selv om betingelserne i § 46 eller § 47 ikke længere er opfyldt.

Hvor lang tid skal et barn eller en ung mindst have været anbragt for at kunne få permanent anbringelse efter § 67?

Barnet eller den unge skal have været anbragt uden for hjemmet i mindst 3 år, jf. dog visse undtagelser i §§ 50, stk. 7, og 68, stk. 2.

Kan barnet eller den unge selv anmode om permanent anbringelse?

Ja. Ifølge § 68 har børn og unge, der er fyldt 10 år, ret til at anmode om permanent anbringelse, som kommunalbestyrelsen skal behandle og eventuelt indstille til Børne- og ungeudvalget.

Er samtykke fra forældremyndighedsindehaveren nødvendigt for en permanent anbringelse efter § 67?

Paragraffen fastsætter ikke udtrykkeligt krav om samtykke i forbindelse med permanent anbringelse. Dog gælder generelle regler om forældres og børns rettigheder i loven, og involvering af parterne er central for sagsbehandlingen.

Hvordan sikres barnets eller den unges bedste ved afgørelse om permanent anbringelse?

Vurderingen bygger på en helhedsorienteret tilgang, herunder barnets udvikling og tilknytning til anbringelsesstedet, samt barnets og den unges eget perspektiv, som understøttes af andre bestemmelser som §§ 5 og 68.

Relaterede principafgørelser
  • Ankestyrelsens principafgørelse C-57-03
    GældendeÅr: 2003

    Ankestyrelsen fandt ikke, at en ansøger var berettiget til at få hjælp til dækning af udgifter til advokat i forbindelse med de offentlige myndigheders behandling af ansøgers klagesager som en nødvendig merudgift efter serviceloven eller som en rimel...

    Relaterede paragraffer:§ 84§ 67§ 81§ 5§ 68+2 mere
  • Ankestyrelsens principafgørelse 85-13
    GældendeÅr: 2013

    Aflastning for børn skal tilbydes efter servicelovens § 84, stk. 1, jf. § 44, når behovet for aflastning er opstået alene på grund af barnets funktionsnedsættelse, og når aflastningen sker af hensyn til den øvrige familie. Er der tale om et behov for...

    Relaterede paragraffer:§ 84§ 67§ 41§ 52§ 50+2 mere
  • Ankestyrelsens principmeddelelse 9-20
    GældendeÅr: 2020

    Principmeddelelsen er en sammenskrivning af principmeddelelserne C-13-03, C-26-08, 52-09 og 93-13. Principmeddelelsen indeholder ikke noget nyt. Meddelelsen har til formål at give et samlet billede af den praksis, som Ankestyrelsen tidligere har slåe...

    Relaterede paragraffer:§ 166§ 60§ 140§ 67§ 52+7 mere
Relaterede love
Stil et spørgsmål om denne lov

Velkommen til juridisk vejledning om barnets lov.

Foreslåede spørgsmål
Hvad betyder permanent anbringelse efter § 67?
Kan barnet eller den unge selv bede om permanent anbringelse?
Hvordan sikres barnets bedste ved permanent anbringelse?