Planloven § 26
Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context
§ 26 i planloven forpligter kommunalbestyrelsen til straks at give skriftlig underretning til de personer og foreninger, der bliver direkte berørt af et forslag til lokalplan.
Kilde: www.retsinformation.dk
LOV nr 1157 af 11.7.2020
Samtidig med offentliggørelsen efter § 24 af et forslag til lokalplan skal kommunalbestyrelsen give skriftlig underretning herom til:
1) ejerne af de ejendomme, der er omfattet af forslaget, og lejerne i og brugerne af disse ejendomme,
2) ejerne af ejendomme uden for forslagets gyldighedsområde og lejerne i og brugerne af sådanne ejendomme i den udstrækning, hvor forslaget efter kommunalbestyrelsens skøn har væsentlig betydning for dem, og
3) de foreninger og lignende med lokalt tilhørsforhold og klageberettigede landsdækkende foreninger og organisationer, jf. § 59, stk. 2, som over for kommunalbestyrelsen har fremsat skriftlig anmodning om at blive underrettet om lokalplanforslag.
Stk. 2. Hvis forslaget indeholder bestemmelser om servitutbortfald efter § 15, stk. 2, nr. 21, skal kommunalbestyrelsen så vidt muligt give underretning herom til de påtaleberettigede efter servitutdokumentet.
Stk. 3. Underretningen skal oplyse om fristen efter § 24, stk. 3-7, og indeholde eventuelle mindretalsudtalelser efter § 24, stk. 2, samt oplyse om reglerne i § 17.
§ 26 i planloven forpligter kommunalbestyrelsen til straks at give skriftlig underretning til de personer og foreninger, der bliver direkte berørt af et forslag til lokalplan. Denne underretning skal ske samtidig med, at lokalplanforslaget offentliggøres efter § 24. Det betyder, at ejerene af ejendommene omfattet af forslaget skal have besked, ligesom lejerne og brugerne i ejendommene skal informeres. Kommunen skal også underrette ejere, lejere og brugere af naboejendomme, hvis de, efter kommunens vurdering, bliver væsentligt berørt af planforslaget. Endelig skal visse lokale og landsdækkende foreninger, som har anmodet om det, have besked. Man sikrer på den måde, at de vigtigste interessenter får reel mulighed for at reagere og gøre indsigelser i høringsfasen. Paragraffen styrker den demokratiske proces og gennemsigtigheden i byudvikling, idet den går længere end blot at offentliggøre på kommunens hjemmeside. Bestemmelsen er løbende justeret for at følge med digitalisering og borgerinddragelse, men kerneprincippet består.
Eksempler
Naboejer får underretning om planlagt boligbyggeri
Kommunen varsler nyt boligbyggeri via lokalplan. Naboejeren får skriftlig besked om planforslaget for at kunne indsende bemærkninger eller indsigelser.
Boliglejer informeres om kommende ændringer
En lejer i en ejendom, der indgår i et lokalplanforslag, modtager brev fra kommunen om processen og sine rettigheder under høringen.
Miljøforening får besked efter anmodning
En landsdækkende miljøforening, der har bedt om det, får automatisk skriftlig underretning hver gang et lokalplanforslag sendes i høring i kommunen.
- •At kommunen kun skal informere berørte borgere via hjemmesiden.
- •At man som nabo altid automatisk får skriftlig underretning, uanset betydning.
- •At alle lokale foreninger får automatisk besked uden aktiv anmodning.
Hvem har ret til at blive underrettet efter § 26?
Ejere, lejere og brugere af berørte ejendomme, naboejendomme hvis de berøres væsentligt, samt foreninger der har anmodet om underretning.
Hvordan foregår denne underretning?
Kommunalbestyrelsen sender skriftlig besked – ofte som digital post eller brev – samtidig med offentliggørelsen af lokalplanforslaget.
Er det nok kun at lægge planforslaget på hjemmesiden?
Nej, § 26 kræver aktiv, skriftlig underretning direkte til de nævnte parter, ikke blot generel offentliggørelse.
Kan jeg blive orienteret, hvis jeg bor tæt på, men ikke direkte er part?
Det beror på kommunalbestyrelsens skøn, om din ejendom berøres væsentligt. Har du interesse, kan du kontakte kommunen og bede om information.
Hvilken information skal underretningen indeholde?
Den skal oplyse om indsigelsesfristen, eventuelle mindretalsudtalelser og reglerne for, hvad der gælder under høringen.
- § 24 – Offentliggørelse af planforslag
Definerer kravene til offentlighed og processer, som § 26 sætter underretningspligt op i forhold til.
- § 25 – Forsendelse til myndigheder og nationalparkfond
Omfatter forpligtelser over for andre myndigheder ved offentliggørelse.
- § 17 – Retsvirkninger af offentliggjorte planforslag
Har betydning for, hvad der gælder for ejendomme under høringsfasen.
Velkommen – jeg hjælper dig med planlovens § 26.
Velkommen – jeg hjælper dig med planlovens § 26.