Planloven § 24

Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context

Kort sagt

§ 24 fastslår, at kommunen straks efter vedtagelse af et planforslag skal offentliggøre forslaget samt den tilhørende redegørelse.

Lovtekst – § 24

Kilde: www.retsinformation.dk

LOV nr 1157 af 11.7.2020

Efter kommunalbestyrelsens vedtagelse af et planforslag offentliggøres dette. Kommunalbestyrelsen skal samtidig offentliggøre den tilhørende redegørelse. Offentliggørelse skal ske i det register, som erhvervsministeren har oprettet i medfør af § 54 b. Ved offentliggørelsen skal der oplyses om fristen for fremsættelse af indsigelser m.v. mod planforslaget, jf. stk. 3-6. Ved offentliggørelsen af kommuneplanforslag og ændringer hertil skal der oplyses om reglerne i § 12, stk. 2 og 3. Ved offentliggørelse af lokalplanforslag skal der oplyses om reglerne i § 17.

Stk. 2. Ethvert medlem af kommunalbestyrelsen, der har forlangt sin afvigende mening vedrørende planforslaget tilført rådets beslutningsprotokol, kan forlange, at den afvigende mening offentliggøres samtidig med forslaget tillige med en kort begrundelse, der affattes af medlemmet. Samme ret har et udvalgsmedlem vedrørende planforslag, der vedtages af et stående udvalg eller økonomiudvalget.

Stk. 3. Kommunalbestyrelsen fastsætter en frist på mindst 8 uger for fremsættelse af indsigelser m.v. mod planforslaget, jf. dog stk. 4-7.

Stk. 4. For forslag til ændringer af kommuneplanen, der ikke er truffet beslutning om i en strategi, der er vedtaget og offentliggjort efter reglerne i § 23 a, kan kommunalbestyrelsen fastsætte en frist på mindst 4 uger for fremsættelse af indsigelser m.v. mod planforslaget, hvis der alene er tale om mindre ændringer i kommuneplanens rammedel, der ikke strider mod planens hovedprincipper, eller uvæsentlige ændringer i planens hovedstruktur.

Stk. 5. For forslag til lokalplaner kan kommunalbestyrelsen fastsætte en frist på mindst 4 uger for fremsættelse af indsigelser m.v. mod planforslaget, jf. dog stk. 6.

Stk. 6. For forslag til lokalplaner af mindre betydning kan kommunalbestyrelsen fastsætte en frist på mindst 2 uger for fremsættelse af indsigelser m.v. mod planforslaget.

Stk. 7. Ved fastsættelse af fristen efter stk. 3-6 skal kommunalbestyrelsen sikre, at fristen er passende og tillader rimelig tid til at informere offentligheden og til, at offentligheden kan forberede sig på og opnå reel deltagelse i processen.

Praktisk betydning

§ 24 fastslår, at kommunen straks efter vedtagelse af et planforslag skal offentliggøre forslaget samt den tilhørende redegørelse. Offentliggørelsen skal ske digitalt i erhvervsministerens landsdækkende register. Borgerne skal ved denne offentliggørelse oplyses om frister for at komme med indsigelser eller bemærkninger. Ved forslag til kommuneplaner skal der informeres om betydningen af visse forbudsmuligheder i planens gennemførelse, og ved lokalplanforslag skal der orienteres om reglerne for, hvordan grunde kan begrænses i deres udnyttelse i ventetiden frem til planen vedtages. Paragraffen sikrer gennemsigtighed og borgerinddragelse i planprocessen. Offentlighedens deltagelse spiller en reel rolle og forhindrer forhastede eller lukkede planbeslutninger. Tidligere kunne offentliggørelse ske på flere måder, men nu er det entydigt digitalt via det centrale register, for at styrke tilgængeligheden og sporbarheden.

Eksempler

  • Kommuneplanforslag offentliggøres digitalt

    En kommune vedtager et forslag til ændret byudvikling. Forslaget og redegørelsen registreres digitalt, og borgerne oplyses om, at de har 8 uger til at indsende protester eller bemærkninger.

  • Lokalplanforslag blokkerer byggeplaner

    Efter offentliggørelsen af et lokalplanforslag informerer kommunen offentligt om, at forslaget midlertidigt begrænser byggeaktiviteter på berørte grunde, jf. § 17.

  • Kort deadline for mindre ændringer

    Ved en mindre ændring i kommuneplanens rammedel sætter kommunen indsigelsesfristen til 4 uger, men offentliggør det stadig digitalt med behørig information.

Almindelige misforståelser
  • Mange tror, at offentliggørelse kun sker i lokalavisen; det foregår nu digitalt.
  • Nogle tror, at planen er bindende straks efter offentliggørelsen, men det er den først efter endelig vedtagelse.
  • Der er en udbredt misforståelse, at alle har ret til direkte brev eller mail—men det er kun visse parter.
Almindelige spørgsmål

Hvor finder jeg et offentliggjort planforslag?

Alle planforslag offentliggøres digitalt i det landsdækkende register, som erhvervsministeren har oprettet. Du finder det på Plandata.dk.

Hvilken frist har jeg for at indsende indsigelse?

Normalt mindst 8 uger, men for mindre ændringer eller mindre lokalplaner kan fristen være kortere, dog aldrig under 2 uger.

Skal alle berørte borgere altid have brev?

Nej. Offentliggørelsen sker digitalt, men kommunen skal informere særligt berørte parter direkte, især ved lokalplaner (jf. § 26).

Hvilke regler skal kommunen oplyse om ved offentliggørelsen?

Ved kommuneplanforslag skal § 12-nr forbud og rammeforbud forklares. Ved lokalplanforslag skal § 17 (midlertidige retsvirkninger) nævnes.

Kan jeg stadig gøre indsigelse, hvis fristen er overskredet?

Nej, indsigelser og bemærkninger skal indgives inden den offentligt oplyste frist for at blive taget med i den videre proces.

Relaterede paragraffer
Stil et spørgsmål om denne lov

Velkommen! Spørg mig om offentliggørelse af planer.

Foreslåede spørgsmål
Hvordan indgiver jeg indsigelse mod et forslag?
Hvor kan jeg finde kommunens nyeste planforslag?
Hvilke frister gælder for at kommentere på en lokalplan?