Barnets lov § 153

Billedgenerering afventer: A professional Danish administrative court setting with documents and files related to children’s social case appeals in a danish context.

Kort sagt

§ 153 regulerer Ankestyrelsens behandling af anmodninger om vurdering efter bestemmelser i §§ 98, stk.

Lovtekst – § 153 Barnets lov

Kilde: www.retsinformation.dk

LOV nr 282

Ved Ankestyrelsens behandling af en anmodning efter § 98, stk. 3, eller § 101 i denne lov finder § 68, stk. 1, § 70 og § 72, stk. 7, i lov om retssikkerhed og administration på det sociale område tilsvarende anvendelse. Ankestyrelsen behandler sagen efter § 52 a, stk. 1, i lov om retssikkerhed og administration på det sociale område. Ankestyrelsens afgørelse efter § 98, stk. 3, og § 101 kan gå ud på, at sagen ikke giver Ankestyrelsen anledning til at foretage sig yderligere, eller hjemvisning eller ophævelse af den afgørelse, der er anmodet om en vurdering af.

Stk. 2. Social- og boligministeren kan fastsætte nærmere regler om Ankestyrelsens behandling af sager efter stk. 1, herunder tidsfrister for sagsbehandlingen m.v.

Praktisk betydning

§ 153 regulerer Ankestyrelsens behandling af anmodninger om vurdering efter bestemmelser i §§ 98, stk. 3, og 101, som omhandler forslag om hjemgivelse eller hjemgivelsesperioder for børn og unge anbragt uden for hjemmet. Paragraffen fastlægger, at Ankestyrelsen anvender regler i retssikkerhedsloven, nærmere bestemt § 68, stk. 1, samt §§ 70 og 72, stk. 7, som sikrer en ensartet og retssikker behandling af klagesager på området. Ankestyrelsen kan vælge at lade sagen ligge, hjemvise den til kommunalbestyrelsen eller ophæve den konkrete afgørelse. Praktisk betyder det, at Ankestyrelsen virker som en vigtig kontrolinstans, der kan korrigere kommunale beslutninger om hjemgivelse, men lovens ordlyd åbner også op for, at myndigheden kan undlade at gribe ind, hvilket kan være problematisk i sager med presserende behov for barnets tarv. Paragraffen sammenkobler tydeligt barnets lov med retssikkerhedsloven og sikrer dermed, at sagsbehandling og klageadgang foregår efter grundlæggende retssikkerhedsprincipper, men kunne med fordel præcisere kriterierne for Ankestyrelsens eksakt rolle for dermed at styrke borgernes retssikkerhed yderligere.

Eksempler

  • Ankestyrelsens ophævelse af hjemgivelsesafgørelse

    En kommune træffer beslutning om hjemgivelse af et barn anbragt uden for hjemmet. Barnet eller forældrene anmoder Ankestyrelsen om vurdering, som så vælger at ophæve kommunens afgørelse på grund af utilstrækkelige redegørelser.

  • Ankestyrelsen hjemviser sagen til kommunen

    Ankestyrelsen modtager en anmodning om vurdering af hjemgivelseslængde, men vurderer, at sagen bør behandles yderligere lokalt, og hjemviser den derfor tilbage til kommunalbestyrelsen med anmodning om yderligere oplysninger.

  • Ankestyrelsen vælger ikke at tage sagen op

    Efter modtagelse af en anmodning om vurdering af hjemgivelse beslutter Ankestyrelsen, at sagen ikke giver anledning til yderligere handling, da tidligere dokumentation og vurderinger anses som tilstrækkelige.

Almindelige misforståelser
  • At Ankestyrelsen automatisk ophæver kommunens afgørelser ved en anmodning, når paragrafen kun åbner for denne mulighed, men ikke pligt.
  • At sager om hjemgivelse straks kan bringes til Ankestyrelsen uden først at have gennemgået lokal sagsbehandling eller afgørelse.
  • At § 153 står alene og uafhængigt af retssikkerhedslovens øvrige regler, mens det i virkeligheden bygger på og henviser til centrale klage- og sagsbehandlingsbestemmelser i anden lovgivning.
Almindelige spørgsmål

Hvad kan Ankestyrelsen beslutte efter § 153?

Ankestyrelsen kan vælge ikke at behandle sagen yderligere, hjemvise den til kommunen eller ophæve den afgørelse, der er anmodet om vurdering af. Det sikrer fleksibilitet i sagsbehandlingen.

Hvorfor henvises der til § 68, § 70 og § 72 i retssikkerhedsloven i forbindelse med § 153?

Disse bestemmelser fastlægger grundlæggende regler for klageadgang og sagsbehandling i sociale sager, herunder krav til indholdet af indstillinger og retningslinjer for Ankestyrelsens behandling, hvilket sikrer en ensartet og retssikker proces.

Kan Ankestyrelsens afgørelse efter § 153 påklages?

Ankestyrelsens afgørelser i sager om hjemgivelse og relaterede vurderinger kan i nogle tilfælde forelægges retten, jf. reglerne i lov om retssikkerhed og administration på det sociale område samt retsplejeloven.

Hvorfor er § 153 vigtig i barnets lovens sagsbehandling?

§ 153 sikrer, at beslutninger om forholdsvis følsomme og indgribende sager som hjemgivelse underkastes en tryg retssikkerhedsproces med mulighed for uvildig instansvurdering hos Ankestyrelsen.

Relaterede love
Stil et spørgsmål om denne lov

Velkommen til barnets lov-assistenten.

Foreslåede spørgsmål
Hvad betyder § 153 i barnets lov?
Hvordan behandler Ankestyrelsen sager om hjemgivelse?
Hvilke rettigheder har barnet ved klage?