Barnets lov § 144

Billedgenerering afventer: A formal Danish administrative hearing scene with diverse children, parents, and social workers discussing decisions, danish context

Kort sagt

§ 144 fastslår det overordnede klageadgangsprincip i barnets lov, hvor kommunalbestyrelsens afgørelser kan indbringes for Ankestyrelsen i overensstemmelse med reglerne i lov om retssikkerhed og administration på det sociale område.

Lovtekst – § 144 Barnets lov

Kilde: www.retsinformation.dk

LOV nr 282

Kommunalbestyrelsens afgørelser efter denne lov kan indbringes for Ankestyrelsen efter reglerne i lov om retssikkerhed og administration på det sociale område, medmindre andet er fastsat i denne lov eller i lov om retssikkerhed og administration på det sociale område. Klageberettiget er som udgangspunkt forældremyndighedsindehaveren og den personkreds, der fremgår af §§ 145-148, for så vidt angår de anførte afgørelser. Klageberettiget er endvidere kommende forældre, for så vidt angår afgørelser efter § 24, § 32, stk. 5, § 46, stk. 4, og § 49, netværksplejefamilier, for så vidt angår afgørelser efter § 59, stk. 3, og plejeforældre, for så vidt angår afgørelser efter § 42, stk. 4.

Praktisk betydning

§ 144 fastslår det overordnede klageadgangsprincip i barnets lov, hvor kommunalbestyrelsens afgørelser kan indbringes for Ankestyrelsen i overensstemmelse med reglerne i lov om retssikkerhed og administration på det sociale område. Det fastslås samtidig, at klageberettigede som udgangspunkt er forældremyndighedsindehaveren samt de personer, der er specifikt nævnt i §§ 145-148. Endvidere anerkendes kommende forældre, netværksplejefamilier og plejeforældre også som klageberettigede i visse sager. Denne bestemmelse sikrer en bred adgang til administrativ klage, hvilket styrker retssikkerheden for børn, unge og deres familier. Dog kan den brede klageadgang i praksis medføre et betydeligt ressourceforbrug i både kommuner og Ankestyrelsen, og lovens opretholdelse af denne balance mellem effektive forvaltningsprocesser og retssikkerhed bør løbende vurderes. Det kan overvejes, om en mere differentieret adgang til klage, afpasset efter sagens karakter og alvor, kunne skabe større klarhed og mindre kompleksitet. Sammenholdt med relaterede bestemmelser om bistand og partsinddragelse (§§ 6, 140, 141) illustreres her et stærkt fokus på borgernes retssikkerhed, men også en systemmæssig kompleksitet, som i praksis udfordrer kommunernes og Ankestyrelsens arbejdsbyrde.

Eksempler

  • Forældre klager over anbringelse uden samtykke

    Forældre indbringer kommunens beslutning om anbringelse af deres barn uden samtykke for Ankestyrelsen for at få prøvet lovligheden og hensigtsmæssigheden af afgørelsen.

  • Ung vil klage over valg af anbringelsessted

    En ung, der er fyldt 10 år, klager over kommunalbestyrelsens valg af konkret anbringelsessted for at få ændret anbringelsen til et mere passende tilbud.

  • Netværksplejefamilie klager over godtgørelse

    En netværksplejefamilie er utilfreds med kommunens afgørelse om dækning af ekstraordinære omkostninger og indbringer sagen for Ankestyrelsen i henhold til § 59, stk. 3.

Almindelige misforståelser
  • At alle der er pårørende automatisk kan klage efter § 144 - kun de nævnte grupper har klageret.
  • At klage altid betyder, at afgørelsen bliver udsat - klage har ikke automatisk opsættende virkning.
  • At børn under 10 år har samme klageret som ældre børn - loven fastlægger 10 år som minimumsalder for partsbeføjelser.
Almindelige spørgsmål

Hvem kan klage over kommunalbestyrelsens afgørelser efter barnets lov?

Som udgangspunkt kan forældremyndighedsindehaveren, barnet eller den unge (fra 10 år), kommende forældre, netværksplejefamilier og plejeforældre klage over visse afgørelser til Ankestyrelsen, jf. §§ 144-148.

Kan en ung under 10 år klage over anbringelse eller støtte?

Nej, klageadgangen efter § 144 gælder i praksis kun for barnet eller den unge, når de er fyldt 10 år, jf. også specifik opregning i § 145.

Er alle afgørelser i barnets lov klageberettigede?

Nej, kun de afgørelser der er nævnt i §§ 144 og 145-148 kan påklages til Ankestyrelsen; øvrige afgørelser kan være undtaget eller følge andre procedurer.

Hvilke regler gælder for selve klageprocessen?

Klageprocessen følger principperne i lov om retssikkerhed og administration på det sociale område, herunder frister, partshøring og adgang til aktindsigt.

Kan kommunalbestyrelsens afgørelse iværksættes, selvom der klages?

Som udgangspunkt kan afgørelsen iværksættes, medmindre Ankestyrelsens direktør i særlige tilfælde beslutter suspension.

Relaterede love
Stil et spørgsmål om denne lov

Velkommen til barnets lov-chatbotten!

Foreslåede spørgsmål
Hvem kan klage efter barnets lov?
Hvordan klager man over anbringelse uden samtykke?
Hvornår får barnet ret til partsbeføjelser?
Barnets lov § 144 | Forklaring med eksempler