Barnets lov § 141
Billedgenerering afventer: A professional meeting in a Danish municipal office where a child over 10 years and parents are being informed by officials about their rights to access case files and to give statements, depicting a transparent and respectful process in a Danish context.
§ 141 understreger retten for forældremyndighedsindehavere, kommende forældre og børn fra 10 år til at blive gjort bekendt med, at de har ret til at se sagens akter og at udtale sig, inden en afgørelse efter § 140 træffes.
Kilde: www.retsinformation.dk
LOV nr 282
Kommunalbestyrelsen skal, inden der træffes afgørelse i en sag efter § 140, gøre forældremyndighedsindehaveren eller de kommende forældre og barnet eller den unge, der er fyldt 10 år, bekendt med retten til efter forvaltningsloven at se sagens akter og retten til at udtale sig, inden afgørelsen træffes.
Stk. 2. Stk. 1 finder tilsvarende anvendelse over for de personer, der er nævnt i § 140, stk. 2 og 3, for så vidt angår de i disse bestemmelser nævnte afgørelser.
§ 141 understreger retten for forældremyndighedsindehavere, kommende forældre og børn fra 10 år til at blive gjort bekendt med, at de har ret til at se sagens akter og at udtale sig, inden en afgørelse efter § 140 træffes. Dette sikrer grundlæggende retssikkerhed og transparens i sagsbehandlingen ved fastholdelse af beføjelser efter loven, som omfatter bl.a. anbringelse og behandling uden samtykke. Paragraffen udmønter centrale principper i forvaltningslovens regler om partsrettigheder og har til formål at sikre inddragelse og gennemsigtighed, således at de berørte parter har reel mulighed for at forstå og påvirke beslutningsgrundlaget. I praksis kan udfordringer opstå ved kommunalbestyrelsens varierende praksis i oplysning og inddragelse, og loven fastslår dog ikke detaljerede rammer for dette, hvilket kan give plads til fortolkning og forskellig anvendelse. Fra principafgørelser fremgår, at en god handleplansudvikling efter loven træder i kraft netop ved korrekt inddragelse, som denne paragraf pålægger kommunerne at sikre. Paragraffen balancerer på den måde mellem myndighedens beslutningskompetence og borgernes retssikkerhed, men kunne med fordel tydeliggøre kommunens pligt til skriftlig dokumentation af oplysning og rådgivning.
Eksempler
Inddragelse ved anbringelsessag
Før kommunalbestyrelsen træffer afgørelse om anbringelse efter § 47, skal forældremyndighedsindehaveren og barnet over 10 år have skriftlig besked om deres ret til at se sagens dokumenter og give bemærkninger.
Retsikkerhed ved behandling uden samtykke
Når børne- og ungeudvalget beslutter psykologisk behandling uden forældresamtykke, skal barnet over 10 år informeres om aktindsigt og mulighed for at udtale sig i sagen.
Indsigelse mod flytning fra privat familiepleje
Ved beslutning om flytning fra privat familiepleje skal barnet over 10 år og forældremyndighedsindehaveren have mulighed for at gennemgå sagsakter og påvirke afgørelsen, hvilket kommunalbestyrelsen er forpligtet til at oplyse.
- •At retten til aktindsigt og udtalelse gælder alle børn uanset alder – det gælder først børn over 10 år.
- •At oplysninger automatisk betyder samtykke – § 141 handler kun om at oplyse retten til aktindsigt, ikke om at barnet eller forældrene skal give samtykke.
- •At kommunalbestyrelsen må undlade at oplyse, når sager er komplekse eller følsomme – loven kræver altid oplysning medmindre andet følger af andre regler.
Hvem skal oplyses om retten til aktindsigt og udtalelse?
Forældremyndighedsindehaveren, de kommende forældre og barnet eller den unge, der er fyldt 10 år, skal oplyses om deres rettigheder før afgørelse efter § 140.
Kan barnet under 10 år få samme rettigheder?
Paragraffen gælder formelt kun for børn og unge fra 10 år, idet myndigheden kan skønne, at yngre børn ikke har tilstrækkelig modenhed til aktiv medvirken efter § 5, stk. 4.
Er det skriftligt eller mundtligt, at kommunalbestyrelsen skal informere om rettighederne?
Loven specificerer ikke formkrav til meddelelse, men god praksis og retssikkerhedsprincipper tilsiger skriftlig information for at dokumentere oplysningen.
Hvad sker der, hvis kommunen undlader at oplyse om retten til aktindsigt?
Manglende oplysning kan føre til ugyldighed af afgørelsen eller krav om fornyet behandling, jf. forvaltningslovens regler og Ankestyrelsens praksis.
Hvordan relaterer § 141 sig til fri advokatbistand efter § 140?
Når der gives tilbud om fri advokatbistand, følger det af § 141, at barnet, unge eller forældre skal informeres om aktindsigt og mulighed for at udtale sig, som en del af retssikkerheden.
Velkommen til barnets lov-hjælperen.
Velkommen til barnets lov-hjælperen.