Barnets lov § 48
Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context
§ 48 markerer et vigtigt børneretligt princip: Et barn eller en ung har selv ret til at bede kommunalbestyrelsen om at blive anbragt uden for hjemmet.
Kilde: www.retsinformation.dk
LOV nr 721 af 14.6.2023
Et barn eller en ung har ret til at anmode kommunalbestyrelsen om at blive anbragt uden for hjemmet.
Stk. 2. Anmoder et barn eller ung om at blive anbragt uden for hjemmet efter stk. 1, skal kommunalbestyrelsen vurdere, om der af hensyn til barnets eller den unges bedste skal udarbejdes en børnefaglig undersøgelse, jf. § 20, herunder om betingelserne i §§ 46 eller 47 er opfyldt.
§ 48 markerer et vigtigt børneretligt princip: Et barn eller en ung har selv ret til at bede kommunalbestyrelsen om at blive anbragt uden for hjemmet. Denne bestemmelse anerkender, at børn og unge kan befinde sig i situationer, hvor det ikke er forsvarligt eller ønskeligt at blive boende hjemme. Når barnet eller den unge fremsætter en sådan anmodning, er kommunen forpligtet til at vurdere, om der skal iværksættes en børnefaglig undersøgelse, fx for at afdække om betingelserne for anbringelse efter §§ 46 eller 47 er opfyldt. Historisk har børn og unges mulighed for at blive hørt i anbringelsessager været begrænset, men denne paragraf bygger på ønsket om at give børn og unge reelle rettigheder og adgang til egen beskyttelse, også selvom forældrene måtte være uenige. I praksis giver § 48 et betydningsfuldt værktøj til børn og unge, der oplever alvorlige problemer i hjemmet – uden dog at det automatisk fører til anbringelse. Det centrale er, at initiativretten ikke kun tilfalder myndighederne eller forældrene, men også barnet eller den unge selv. Kommunalbestyrelsen har herefter pligt til konkret at vurdere behovet for yderligere undersøgelse og støtte.
Eksempler
Teenager beder om anbringelse
En 15-årig henvender sig til kommunen med ønske om anbringelse på grund af utrygge forhold hjemme. Kommunen igangsætter en børnefaglig undersøgelse.
Barn oplever psykisk vold
Et 12-årigt barn fortæller en lærer, at barnet ønsker at bo et andet sted, fordi der foregår psykisk vold derhjemme. Læreren hjælper med kontakten til kommunen, som tager henvendelsen alvorligt.
Unge under hjemløshed opsøger kommunen
En 17-årig, der er blevet hjemløs, beder selv kommunen om hjælp til at blive anbragt. Kommunen vurderer, om der er grundlag for anbringelse uden for hjemmet.
- •At kommunen straks fjerner barnet fra hjemmet ved enhver anmodning.
- •At kun forældre eller voksne kan bede om anbringelse.
- •At barnets ønske altid trumfer forældrenes rettigheder uanset forhold.
Kan alle børn og unge bede om at blive anbragt uden for hjemmet?
Ja, både børn og unge – uanset alder – har denne ret. Kommunen skal tage henvendelsen alvorligt og vurdere behovet.
Fører en anmodning automatisk til anbringelse?
Nej, kommunen skal først vurdere, om kriterierne for anbringelse er opfyldt, ofte ved en børnefaglig undersøgelse.
Skal forældre informeres, hvis et barn ønsker anbringelse?
Som hovedregel ja, men der kan være undtagelser af hensyn til barnets bedste eller sikkerhed.
Hvad sker der, hvis kommunen ikke mener, anbringelse er nødvendig?
Kommunen kan vælge at iværksætte andre former for støtte, men skal altid begrunde og dokumentere sin vurdering over for barnet eller den unge.
Kan et barn fortryde en anmodning om anbringelse?
Ja, et barn eller en ung kan altid trække sin anmodning tilbage, indtil der træffes afgørelse.
Velkommen! Hvordan kan jeg hjælpe dig om børns rettigheder?
Velkommen! Hvordan kan jeg hjælpe dig om børns rettigheder?