Barnets lov § 168
Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context
§ 168 giver den nationale videns- og specialrådgivningsorganisation (VISO) kompetence til at træffe afgørelser om ydelser efter §§ 165 og 166, det vil sige gratis specialiseret rådgivning og udredning i særligt komplekse børnesager samt på området for specialundervisning.
Kilde: www.retsinformation.dk
LOV nr 721 af 14.6.2023
Den nationale videns- og specialrådgivningsorganisation træffer afgørelse om ydelser efter §§ 165 og 166. Afgørelsen kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed.
§ 168 giver den nationale videns- og specialrådgivningsorganisation (VISO) kompetence til at træffe afgørelser om ydelser efter §§ 165 og 166, det vil sige gratis specialiseret rådgivning og udredning i særligt komplekse børnesager samt på området for specialundervisning. Afgørelsen kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed. Dermed er VISO's afgørelser på dette område endelige – der findes ikke en administrativ klageinstans, som kan omgøre eller prøve deres beslutning. Baggrunden er ønsket om én samlet statslig faglig instans med særlig ekspertise, som kan levere en høj grad af specialisering og ensartethed på et felt, hvor lokalt kendskab ofte ikke rækker. I den praktiske virkelighed betyder det, at hvis en kommune, forælder, skole eller borger er uenig i VISO's vurdering eller beslutning om for eksempel at tilbyde vejledning, bliver vurderingen stående. Der er dog – som ved alle forvaltningsafgørelser – pligt til god sagsbehandling, og VISO's afgørelser kan i helt særlige situationer prøves ved domstolene, hvis spørgsmålet handler om retssikkerhed og ikke det faglige skøn.
Eksempler
Kommunen beder om ekspertvurdering
En kommune står med en kompleks sag om et barn med sjældne udviklingsforstyrrelser og beder VISO om specialrådgivning. VISO vurderer, om sagen falder inden for deres område, og træffer afgørelse – denne beslutning kan ikke påklages til for eksempel Ankestyrelsen.
Forældre ønsker specialrådgivning
Forældre til en dreng med uafklaret funktionsnedsættelse søger hjælp direkte hos VISO. Organisationen afgør, om de tilbyder udredning. Afgørelsen er endelig, og forældrene har ingen klageadgang til anden myndighed.
Afslag på bistand
En skole søger bistand i en undervisningssag, men VISO vurderer, at sagen ikke er specialiseret nok. Skolen kan ikke få prøvet afslaget i andre administrative instanser.
- •Man kan altid klage over VISO's afgørelse til Ankestyrelsen.
- •VISO skal levere rådgivning på alle anmodninger.
- •Afgørelsen gælder kun for kommuner, ikke borgere.
Kan man klage over VISO's afgørelse til Ankestyrelsen?
Nej, afgørelser truffet af den nationale videns- og specialrådgivningsorganisation kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed.
Hvad hvis jeg føler, at afgørelsen er urimelig?
VISO's afgørelser er endelige, men der skal stadig ske korrekt sagsbehandling. Overskrides retssikkerheden, kan sagen i sidste ende prøves ved domstolene.
Gælder dette også udredninger om specialundervisning?
Ja, både rådgivning og udredning efter §§ 165 og 166 hører under § 168, og VISO's afgørelse er endelig.
Hvem kan henvende sig til VISO?
Kommuner, borgere, forældre og fagpersoner kan søge om rådgivning eller udredning ved VISO – det er VISO, der træffer den endelige beslutning.
Findes der sager, hvor der alligevel kan rejses sag mod VISO?
Ikke administrativt; kun hvis der er tale om brud på retssikkerhed eller væsentlige forvaltningsretlige fejl, kan en sag i sidste ende indbringes for domstolene.
Velkommen! Spørg gerne ind til reglerne for specialrådgivning.
Velkommen! Spørg gerne ind til reglerne for specialrådgivning.