Barnets lov § 166

Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context

Kort sagt

§ 166 fastlægger, at den nationale videns- og specialrådgivningsorganisation skal yde gratis vejledende udredning til både kommuner og borgere i de usædvanlige, særligt vanskelige sager om hjælp og støtte til børn og unge.

Lovtekst – § 166

Kilde: www.retsinformation.dk

LOV nr 721 af 14.6.2023

Den nationale videns- og specialrådgivningsorganisation yder gratis vejledende udredning til kommunalbestyrelser og borgere i de få mest sjældent forekommende specielle og komplicerede enkeltsager om hjælp og støtte til børn og unge, hvor den fornødne ekspertise ikke kan forventes at være til stede i den enkelte kommune eller i regionens tilbud. Kommunalbestyrelsen træffer afgørelse om henvisning af barnet eller den unge efter 1. pkt.

Stk. 2. Den nationale videns- og specialrådgivningsorganisation yder gratis bistand til kommunalbestyrelsens udredning vedrørende specialundervisning og specialpædagogisk bistand.

Praktisk betydning

§ 166 fastlægger, at den nationale videns- og specialrådgivningsorganisation skal yde gratis vejledende udredning til både kommuner og borgere i de usædvanlige, særligt vanskelige sager om hjælp og støtte til børn og unge. Det gælder sager, hvor kommunen eller regionen ikke selv forventes at have den fornødne specialiserede viden. Formålet er at sikre, at selv yderst sjældne eller komplekse problemer bliver udredt af de bedste eksperter uden omkostninger for hverken borger eller kommune. Det er dog kommunalbestyrelsen, der beslutter, om en sag skal henvises til udredning hos organisationen, hvilket betyder, at det ikke er noget, man bare som borger kan kræve. Bestemmelsen skal forhindre social ulighed i adgang til specialiseret rådgivning i de vanskeligste børnesager og bidrager til en mere ensartet og retssikker behandlingspraksis på landsplan. Praktisk set bruges bestemmelsen særlig ofte i sager med sjældne diagnoser, komplekse psykosociale problemstillinger eller eksempelvis ved kombinerede fysiske og psykiske handicap.

Eksempler

  • Sjælden diagnose hos barn

    En kommune står med et barn, hvis handicap kræver en specifik viden, de ikke selv har. Sagen henvises til den nationale videns- og specialrådgivningsorganisation for gratis udredning.

  • Kombineret psykisk og fysisk udfordring

    Forældre til et barn med både psykisk udviklingshandicap og kompliceret sygdom får udredt behovet af nationale eksperter, fordi kommunen ikke har erfaring med kombinationen.

  • Manglende kommunal ekspertise

    En sag om støtte til et barn med ekstrem kompleksitet sendes til eksperterne, fordi regionens og kommunens tilbud ikke rækker.

Almindelige misforståelser
  • Man har ikke automatisk ret som borger til udredning af nationale eksperter.
  • Alle komplicerede sager gives ikke automatisk videre; det kræver, at ekspertisen ikke findes lokalt eller regionalt.
  • Organisationen tilbyder ikke behandling, men udredning og vejledning.
Almindelige spørgsmål

Kan jeg som forælder selv få direkte adgang til eksperthjælpen?

Du kan henvende dig, men det er kommunalbestyrelsen, der træffer beslutning om henvisning til udredning.

Hvilke sager bliver udredt under denne paragraf?

Sager der er meget sjældne og komplicerede, hvor kommunen eller regionen ikke forventes at have den nødvendige ekspertise.

Koster det noget for familier eller kommunen?

Nej, udredningen er gratis for både borgere og kommuner.

Er der garanti for, at jeg får hjælp af eksperterne?

Nej, det afgøres af kommunalbestyrelsen, om din sag opfylder betingelserne og skal henvises.

Relaterede paragraffer
  • § 165

    Den beskriver den nationale videns- og specialrådgivningsorganisations generelle rådgivningsfunktion.

  • § 167

    Omtaler organisationens rådgivning i sager om adoption uden samtykke.

Stil et spørgsmål om denne lov

Velkommen – stil trygt dit spørgsmål om § 166.

Foreslåede spørgsmål
Hvornår kan min sag henvises til specialrådgivning?
Hvem beslutter, om vi kan få national udredning?
Er udredning altid gratis?
Barnets lov § 166 | Forklaring med eksempler