Planloven § 17

Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context

Kort sagt

§ 17 indfører et midlertidigt forbud, der træder i kraft, så snart et forslag til lokalplan bliver offentligt kendt.

Lovtekst – § 17

Kilde: www.retsinformation.dk

LOV nr 1157 af 11.7.2020

Når et forslag til lokalplan er offentliggjort efter § 24, må ejendomme, der er omfattet af forslaget, ikke bebygges eller i øvrigt udnyttes på en måde, der skaber risiko for en foregribelse af den endelige plans indhold.

Stk. 2. Efter udløbet af fristen efter § 24, stk. 3-7, kan kommunalbestyrelsen dog tillade, at en ejendom, der er omfattet af planforslaget, bebygges eller udnyttes efter forslaget, såfremt dette er i overensstemmelse med kommuneplanen og der ikke er tale om at påbegynde et større byggearbejde m.v., jf. § 13, stk. 2.

Stk. 3. Tilladelse efter stk. 2 kan ikke meddeles, så længe en indsigelse efter §§ 29, 29 a eller 29 b opretholdes eller i tilfælde, hvor erhvervsministeren har truffet beslutning efter § 3, stk. 5.

Stk. 4. Stk. 1 finder kun anvendelse indtil den endeligt vedtagne eller godkendte lokalplan er offentliggjort efter § 30 og højst i et år efter forslagets offentliggørelse.

Praktisk betydning

§ 17 indfører et midlertidigt forbud, der træder i kraft, så snart et forslag til lokalplan bliver offentligt kendt. Det betyder, at arealer og ejendomme, der omfattes af forslaget, ikke må ændres, bebygges eller anvendes på en måde, der kompromitterer den planlægning, byrådet har sat i proces. Formålet er at forhindre handlinger, der kunne gøre en kommende lokalplan virkningsløs—eksempelvis ved at igangsætte byggerier eller etableringer, der ikke harmonerer med planforslaget. Forbuddet gælder i udgangspunktet højst et år eller indtil den endelige lokalplan er offentliggjort. Der gives dog visse muligheder for dispensation, hvis betingelserne i stk. 2 er opfyldt, dog med centrale forbehold, fx hvis der verserer indsigelser. Denne bestemmelse har stor betydning for både grundejere og investorer, fordi den midlertidigt fastfryser udnyttelsen af et område under lokalplanprocessen. Bestemmelsen er en klassisk planjuridisk sikring, der skal beskytte det demokratiske planarbejde mod at blive underløbet af forhastede handlinger.

Eksempler

  • Planlagt boligbyggeri bremses midlertidigt

    En grundejer får stoppet et byggeprojekt, da området netop er udpeget i et offentliggjort lokalplanforslag til grønt område, hvilket udløser § 17-forbuddet.

  • Dispensation til mindre ombygning

    Efter høringsperioden søger en ejer om at opføre en carport, som harmonerer med forslaget til lokalplan; kommunen kan herefter give tilladelse efter bestemmelserne i stk. 2.

  • Afværgelse af spekulativ arealanvendelse

    En udvikler når ikke at udstykke grunde til parcelhuse, da lokalplanforslaget forbyder nye udstykninger, som ikke følger den nye struktur.

Almindelige misforståelser
  • Forbuddet betyder ikke, at alle former for anvendelse ophører – kun udnyttelse, der forudgriber planens indhold.
  • Det er ikke muligt at omgå forbuddet ved at søge om byggetilladelse, hvis projektet strider mod planforslaget.
  • Forbuddet gælder også, selvom arbejdet allerede er påbegyndt, hvis det ikke er afsluttet før offentliggørelsen.
Almindelige spørgsmål

Hvornår ophører § 17-forbuddet?

Forbuddet gælder indtil den endelige lokalplan er offentliggjort, dog maksimalt et år efter planforslagets offentliggørelse.

Kan jeg søge om dispensation i forbudsperioden?

Ja, men kun til byggerier eller udnyttelse, der følger planforslaget, og kun hvis sagen ikke omfatter større byggearbejder eller der er indsigelser.

Hvem rammes af § 17-forbuddet?

Alle ejendomme, der er omfattet af lokalplanforslaget, uanset ejerens hensigter eller tidshorisont.

Bliver jeg automatisk underrettet som ejer?

Kommunen er forpligtet til at sende direkte underretning til ejere og brugere af berørte ejendomme.

Relaterede paragraffer
  • § 18

    Sætter regler for periodens afslutning og planens retlige virkning efter endelig vedtagelse.

  • § 24

    Fastlægger regler for offentliggørelse af planforslag, som udløser forbuddet.

  • § 13

    Angiver lokalplanpligt ved større bygge- og udstykningsarbejder.

Stil et spørgsmål om denne lov

Velkommen! Spørg løs om lokalplaners retlige virkning.

Foreslåede spørgsmål
Hvad betyder det, at mit område rammes af § 17?
Hvornår kan jeg igen bygge på min grund?
Kan jeg klage over midlertidigt byggestop?