Barnets lov § 81
Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context
Denne paragraf pålægger kommunalbestyrelsen en utvetydig pligt til at tilbyde gratis rådgivning, undersøgelse og behandling til børn og unge, der har en nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, samt deres familier.
Kilde: www.retsinformation.dk
LOV nr 721 af 14.6.2023
Kommunalbestyrelsen skal tilbyde gratis rådgivning, undersøgelse og behandling af børn og unge med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne og deres familier.
Stk. 2. Kommunalbestyrelsen skal tilbyde rådgivning om valg af hjælpemidler og forbrugsgoder samt instruktion i brugen heraf, jf. § 90, stk. 1, nr. 4 og 5.
Stk. 3. Rådgivningen efter stk. 1 og 2 kan gives særskilt eller i forbindelse med anden hjælp efter denne eller anden lovgivning. Kommunalbestyrelsen skal i forbindelse med rådgivningen være opmærksom på, om den enkelte har behov for anden form for hjælp efter denne eller anden lovgivning, jf. § 80, stk. 3.
Stk. 4. Kommunalbestyrelsen skal etablere en særlig familievejlederordning for familier med børn og unge under 18 år med betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne. Vejledningen skal tilbydes, inden for 3 måneder efter at kommunalbestyrelsen har fået kendskab til, at funktionsnedsættelsen er konstateret.
Stk. 5. Social- og boligministeren kan fastsætte nærmere regler om familievejlederordningen, jf. stk. 4.
Denne paragraf pålægger kommunalbestyrelsen en utvetydig pligt til at tilbyde gratis rådgivning, undersøgelse og behandling til børn og unge, der har en nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, samt deres familier. Formålet er at sikre, at ikke kun barnet/den unge, men også hele familien, får kvalificeret støtte baseret på behov og individuelle forhold. Bestemmelsen har rod i tanken om lige adgang til hjælp, uanset økonomiske ressourcer. I praksis betyder det, at forældre og børn ikke skal betale for hverken den faglige vurdering af barnets ressourcer og udfordringer eller for iværksatte behandlingsforløb og professionel rådgivning. Paragraffen er central i den danske børne- og ungepolitik og fungerer i samspil med øvrige støtteordninger, så der ikke opstår utilstrækkelig eller ukoordineret hjælp til familier med børn med handicap eller betydelige funktionsnedsættelser. Paragraffen har særlig nutidig betydning som garant for rettigheder på området, hvor social ulighed og adgangsbarrierer kan have vidtrækkende konsekvenser.
Eksempler
Gratis psykologisk udredning
En familie henvender sig om deres barn, der virker udviklingshæmmet. Kommunen tilbyder uden egenbetaling psykologisk undersøgelse og rådgivning.
Støtte ved ADHD-diagnose
Et barn får konstateret ADHD. Kommunen tilbyder gratis rådgivning og løbende opfølgningssamtaler til både barnet og forældrene.
Familievejledning ved nyopdaget handicap
Forældre til et barn med nedsat syn bliver kontaktet af en kommunal familievejleder, som informerer om mulighederne og tilbyder løbende støtte.
- •Paragraffen omfatter kun børn, ikke deres familier.
- •Man skal selv betale for undersøgelser eller behandling.
- •Hjælpen gives kun, hvis funktionsnedsættelsen er permanent.
Koster det noget for familien at få rådgivning?
Nej, alle ydelser efter denne paragraf er gratis for familien.
Gælder det kun for varige funktionsnedsættelser?
Nej, det gælder ved enhver nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne – uanset varighed – hvis der vurderes et behov.
Hvem kan få rådgivning og behandling?
Både barnet/den unge og dennes familie har ret til rådgivning, undersøgelse og behandling.
Skal vi søge om hjælpen, eller kommer kommunen automatisk?
Som udgangspunkt skal familien henvende sig, men kommunen har også pligt til at opspore og informere, hvis de bliver opmærksomme på behovet.
Velkommen – du kan nu få viden om børneparagraffen.
Velkommen – du kan nu få viden om børneparagraffen.