Barnets lov § 6

Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context

Kort sagt

§ 6 fastslår, at et barn eller en ung til enhver tid under sagsbehandlingen efter denne lov har ret til at lade sig bistå af andre – en såkaldt bisidder.

Lovtekst – § 6

Kilde: www.retsinformation.dk

LOV nr 721 af 14.6.2023

Et barn eller en ung, hvis sag behandles efter denne lov, har på ethvert tidspunkt af sagens behandling ret til at lade sig bistå af andre. Kommunalbestyrelsen skal oplyse barnet eller den unge om retten efter 1. pkt.

Stk. 2. Stk. 1 finder ikke anvendelse, hvis myndigheden træffer afgørelse om, at barnets eller den unges interesse i at kunne lade sig bistå bør vige for væsentlige hensyn til offentlige eller private interesser, eller hvor andet er fastsat ved lov. Myndigheden kan endvidere træffe afgørelse om at tilsidesætte barnets eller den unges valg af bisidder, hvis der er bestemte grunde til at antage, at bisidderen vil varetage andre interesser end barnets eller den unges.

Stk. 3. Myndigheden kan træffe afgørelse om at udelukke en bisidder helt eller delvis fra et møde, hvis det skønnes af betydning for at få barnets eller den unges uforbeholdne mening belyst.

Stk. 4. En bisidder for et barn eller en ung skal være fyldt 15 år og er omfattet af straffelovens § 152 om tavshedspligt.

Praktisk betydning

§ 6 fastslår, at et barn eller en ung til enhver tid under sagsbehandlingen efter denne lov har ret til at lade sig bistå af andre – en såkaldt bisidder. Dette gælder for hele forløbet, uanset sagens art og uanset om barnet/den unge allerede har opnået partsstatus. Kommunalbestyrelsen har pligt til aktivt at informere om denne ret. Muligheden for bistand kan dog begrænses, hvis hensyn til væsentlige offentlige eller private interesser vejer tungere, eller hvis bisidderen åbenbart ikke varetager barnets interesser. Bisidderen skal som hovedregel være fyldt 15 år og er underlagt tavshedspligt. Bestemmelsen er skabt for at give børn og unge reel støtte og mulighed for at blive hørt og forstået – en afgørende rettighed i sociallovgivningen, især i sager med store konsekvenser for barnet eller den unge.

Eksempler

  • Ung vælger selv en støtte til et samtalemøde

    En 13-årig ønsker, at en ældre ven skal deltage ved møde med kommunen omkring anbringelse. Kommunen oplyser om, og respekterer denne ret.

  • Myndigheder fravælger bisidder af tungtvejende hensyn

    Kommunen udelukker bisidderen fra et møde, fordi konkrete forhold tilsiger, at bisidderen varetager forældrenes – ikke barnets – interesser.

  • Bisidder udelukkes midlertidigt fra et møde

    En bisidder må forlade et møde, hvis kommunen skønner, det er nødvendigt for at få barnets uforbeholdne mening frem, fx ved mistanke om pres.

Almindelige misforståelser
  • At barnet eller den unge altid frit kan vælge enhver som bisidder uden restriktioner.
  • At kommunen ikke må nægte en bisidder adgang til møder.
  • At bisidderen skal være ansat eller advokat – det er ikke tilfældet.
Almindelige spørgsmål

Hvem kan være bisidder for et barn eller en ung?

Alle over 15 år kan være bisidder, hvis de ikke vurderes at varetage andres interesser end barnets/den unges. Bisidderen er underlagt tavshedspligt.

Kan kommunen nægte en bisidder adgang eller fravælge en bisidder?

Ja, hvis væsentlige hensyn til offentlige/private interesser taler for det, eller bisidderen ikke varetager barnets interesser, kan kommunen afvise eller udelukke bisidderen.

Skal kommunen selv oplyse barnet om retten til bisidder?

Ja, det er kommunens pligt aktivt at informere barnet eller den unge om retten til at få bisidder.

Gælder retten til bisidder også helt små børn?

Ja, men i praksis har ordningen størst betydning for større børn og unge, da bisidderen skal være fyldt 15 år.

Kan forældrene være bisidder for deres eget barn?

Forældre kan i visse tilfælde være bisidder, men hvis de samtidig er part eller har egne interesser, kan myndigheden fravælge dem.

Relaterede paragraffer
Stil et spørgsmål om denne lov

Velkommen! Hvad vil du vide om retten til bisidder?

Foreslåede spørgsmål
Hvem kan være bisidder, og hvad er deres rolle?
Kan kommunen nægte mit valg af bisidder?
Hvornår bør jeg benytte mig af retten til bisidder?