Barnets lov § 16

Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context

Kort sagt

§ 16 pålægger kommunalbestyrelsen at sikre, at børn, unge og familier, der benytter sociale tilbud efter loven, reelt får mulighed for at øve indflydelse på, hvordan disse tilbud tilrettelægges og udnyttes.

Lovtekst – § 16

Kilde: www.retsinformation.dk

LOV nr 721 af 14.6.2023

Kommunalbestyrelsen skal sørge for, at børn, unge og familier, der bruger tilbud efter denne lov, får mulighed for at få indflydelse på tilrettelæggelsen og udnyttelsen af tilbuddene. Kommunalbestyrelsen fastsætter skriftlige retningslinjer for brugerindflydelsen.

Stk. 2. Kommunalbestyrelsen kan nedsætte et eller flere råd, der rådgiver kommunen om tilrettelæggelse af indsatsen efter denne lov. Kommunalbestyrelsen fastsætter rammerne for og omfanget af rådenes opgaver.

Praktisk betydning

§ 16 pålægger kommunalbestyrelsen at sikre, at børn, unge og familier, der benytter sociale tilbud efter loven, reelt får mulighed for at øve indflydelse på, hvordan disse tilbud tilrettelægges og udnyttes. Det kan handle om alt fra daginstitutioner til mere specialiserede sociale tilbud. Indflydelsen må ikke være pro forma – der skal udarbejdes konkrete, skriftlige retningslinjer, så det bliver tydeligt både for brugerne og medarbejderne, hvordan og på hvilke områder brugerindflydelse konkret finder sted. Paragraffen understreger, at der ikke er tale om et venligt tilbud, men en klart lovfæstet ret. Kommunalbestyrelsen kan desuden etablere råd, der rådgiver om hele indsatsen, og det ligger i kommunalbestyrelsens magt at bestemme rammer og opgaver for disse råd. Bestemmelsen går hånd i hånd med hele lovens intention om at inddrage børn og unge og deres familier i gennemførelse af sociale indsatser, frem for blot at være objekter for foranstaltninger. Hermed styrkes både kvaliteten og legitimiteten af de sociale tilbud ved at bringe brugernes stemme ind i beslutningsprocesserne.

Eksempler

  • Forældre i dagtilbud får indflydelse

    En gruppe forældre til børn i et særligt dagtilbud inviteres til at deltage i et månedligt brugermøde, hvor de kan komme med forslag til ændringer af dagtilbuddets rutiner og aktiviteter. Kommunalbestyrelsen følger op og inddrager forslag i tilbuddet.

  • Ungeinddragelse på opholdssted

    Unge på et opholdssted deltager i et årligt brugerråd, som kommunalbestyrelsen har nedskrevne rammer for. Her kan de påvirke, hvilke aktiviteter og regler, der gælder i hverdagen.

  • Kommunalt råd med borgerrepræsentanter

    Kommunalbestyrelsen nedsætter et råd bestående af forældre og unge, som rådgiver kommunen om tilrettelæggelsen af den samlede indsats for udsatte børn og unge.

Almindelige misforståelser
  • Det er frivilligt for kommunen at inddrage brugere – det er det ikke.
  • Brugerindflydelse betyder kun at blive hørt, ikke at kunne påvirke noget.
  • Det gælder kun særlige tilbud, ikke almindelige dag- eller klubtilbud.
Almindelige spørgsmål

Hvilke former for brugerindflydelse kan tilbydes?

Det kan variere fra løbende brugermøder og spørgeskemaer til inddragelse i konkrete beslutninger. Kommunalbestyrelsen skal fastlægge dette skriftligt.

Har familier bare ret til at blive hørt, eller kan de påvirke beslutningerne reelt?

Familier skal have reel mulighed for indflydelse, ikke blot mulighed for at blive hørt. Indflydelsen skal være konkret, som fastsat i kommunens retningslinjer.

Hvad sker der, hvis kommunen ikke laver skriftlige retningslinjer?

Det vil være et brud på loven, og kommunen kan kritiseres og i sidste ende pålægges at opfylde pligten. Manglende retningslinjer svækker brugernes rettigheder.

Kan kommunalbestyrelsen selv bestemme, hvem der sidder i de nedsatte råd?

Ja, det er kommunalbestyrelsens opgave at fastlægge rammer, opgaver og sammensætning af eventuelle råd.

Er brugerindflydelsen begrænset til visse typer af tilbud?

Nej, den gælder alle tilbud, der gives efter loven til børn, unge og familier.

Relaterede paragraffer
  • § 5

    Også § 5 slår fast, at børn og unge har ret til indflydelse på forhold, der vedrører dem.

  • § 8

    Regulerer, hvordan kommunen tilrettelægger inddragelse af børn, unge og familier i sagsbehandling.

Stil et spørgsmål om denne lov

Velkommen! Stil gerne dine spørgsmål om brugerindflydelse.

Foreslåede spørgsmål
Hvad betyder skriftlige retningslinjer for brugerindflydelse?
Hvordan kan forældre deltage i beslutninger om deres barns tilbud?
Hvad gør man, hvis kommunen ikke sikrer brugerindflydelse?
Barnets lov § 16 | Forklaring med eksempler