Lejeloven § 55
Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context
§ 55 sikrer, at alle uenigheder om lejeaftaler, hvor lejen er frit fastsat efter § 54 – altså især for nyere udlejningsejendomme og visse ombyggede eller nyindrettede lejligheder – behandles af huslejenævnet.
Kilde: www.retsinformation.dk
LOV nr 341 af 23.3.2022
Uenighed om lejeaftaler indgået i henhold til § 54 og om, hvorvidt en aftale indgået i medfør af § 54 er rimelig, jf. aftalelovens § 36, afgøres af huslejenævnet. Huslejenævnet afgør endvidere uenighed om udlejerens ret til at råde over arealer i tagetager efter § 54, stk. 1, nr. 3.
§ 55 sikrer, at alle uenigheder om lejeaftaler, hvor lejen er frit fastsat efter § 54 – altså især for nyere udlejningsejendomme og visse ombyggede eller nyindrettede lejligheder – behandles af huslejenævnet. Det gælder både spørgsmål om aftalens indhold og om aftalen er rimelig, fx om lejeniveauet er åbenbart urimeligt efter aftalelovens § 36. Desuden bestemmer § 55, at det også er huslejenævnet, der afgør skænderier om udlejers ret til at råde over tagarealer i forbindelse med nyindretning i en tagetage. Dette har stor praktisk betydning fordi lejelovgivningens almindelige beskyttelse af lejeren kan fraviges på disse områder – men alligevel har lejer et værdifuldt retssikkerhedsmæssigt værn ved at kunne få sagen prøvet hos huslejenævnet, som hurtigt, billigt og specialiseret træffer administrative afgørelser. Paragraffen er et kompromis: Der gives vid adgang til fri aftale, men med mulighed for domstolslignende prøvelse, hvis vilkår bliver urimelige eller udlejer vil ændre loftetagen.
Eksempler
Tvist om frit aftalt leje
En lejer i en ejendom fra 2015 betaler høj husleje og mener, lejen er urimelig høj. Lejer indbringer sagen for huslejenævnet, som vurderer rimeligheden.
Strid om udlejers adgang til loftsrum
Udlejer kræver at overtage loftrum efter indretning af taglejlighed. En lejer klager over adgangen, og huslejenævnet afgør hvem der har ret.
Lejeaftale indgået på usædvanlige vilkår
Hvis en udlejer forsøger at påtvinge lejeren en groft urimelig aftale i en fri lejefastsættelse, kan lejeren føre sagen for nævnet, som kan ændre aftalen.
- •At udlejer altid har det sidste ord, når lejen er frit aftalt.
- •At huslejenævnet ikke kan ændre indgåede aftaler ved fri lejefastsættelse.
- •At udlejer uden videre kan inddrage loftrum uden lejers samtykke.
Kan jeg klage over lejen i en fri lejefastsættelsesaftale?
Ja, hvis du mener, aftalen er urimelig, kan du klage til huslejenævnet, der vurderer rimeligheden – men grænsen for indgreb er høj.
Afgør huslejenævnet alle uenigheder om nye boligaftaler?
Nej, kun for lejeaftaler omfattet af § 54, dvs. bestemte nyere eller ombyggede lejemål med fri leje.
Kan udlejer frit råde over loftrum ved tagboliger?
Ikke nødvendigvis – hvis du som lejer protesterer, har huslejenævnet kompetence til at afgøre spørgsmålet.
Kan jeg få ændret en urimelig aftale, selvom jeg har underskrevet?
Ja, hvis den er groft urimelig efter aftalelovens § 36, kan nævnet ændre eller tilsidesætte den.
- § 54
Definerer hvilke lejemål, der er omfattet af fri lejefastsættelse, som § 55 regulerer tvister om.
- Aftalelovens § 36
Afgør hvornår en aftale kan tilsidesættes som urimelig i praksis efter § 55.
Velkommen! Stil trygt dine spørgsmål om § 55.
Velkommen! Stil trygt dine spørgsmål om § 55.