Lejeloven § 191
Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context
Paragraf 191 sætter formålet for beboerrepræsentationen i fokus: at give lejerne reel mulighed for indflydelse i forholdet til udlejeren.
Kilde: www.retsinformation.dk
LOV nr 341 af 23.3.2022
Formålet med ordningen med beboerrepræsentation er at give lejerne mulighed for at vælge repræsentanter, som kan varetage lejernes interesser i forholdet til udlejeren og være forhandlingspart over for udlejeren. Som et led heri er det et væsentligt formål med ordningen, at den medvirker til at sikre det bedst mulige grundlag for samarbejdet imellem lejerne og udlejeren i den enkelte ejendom. Med henblik på at sikre et godt og konstruktivt samarbejde om forhold af fælles interesse i ejendommen skal udlejeren og beboerrepræsentanterne derfor bestræbe sig på at sikre et højt gensidigt informationsniveau om dispositioner vedrørende ejendommen. Udlejeren bør for at fremme samarbejdet inddrage beboerrepræsentanterne i alle spørgsmål, der er af væsentlig betydning for lejerne i ejendommen.
1) Få oplysning om, hvem der ejer ejendommen, og hvem der administrerer den.
2) Drøfte ethvert spørgsmål af betydning for ejendommens drift med udlejeren.
3) Blive holdt orienteret, når der foretages genudlejning af lejligheder i ejendommen.
4) Blive holdt orienteret om udlejerens ansættelse og afskedigelse af ejendomsfunktionærer.
Stk. 2. Beboerrepræsentanterne kan følgende:
Paragraf 191 sætter formålet for beboerrepræsentationen i fokus: at give lejerne reel mulighed for indflydelse i forholdet til udlejeren. Beboerrepræsentanterne udgør lejernes talerør og forhandlingsmodpart, fx ved spørgsmål om drift, vedligehold og forbedringer af ejendommen. Bestemmelsen lægger vægt på at højne informationsniveauet mellem lejere og udlejer, og opfordrer til konstruktivt samarbejde især om væsentlige beslutninger, der påvirker lejerne fælles. Selvom ordlyden ikke er direkte befalende, forventes udlejeren at inddrage og informere beboerrepræsentanterne i alt, der har betydelig betydning for lejerne. I praksis styrker reglerne lejernes position i forhandlinger om fx huslejeregulering, vedligehold og hensyn til fælles goder. Historisk er ordningen resultatet af mange års kamp fra lejerbevægelsen for større gennemsigtighed og sikkerhed imod vilkårlige udlejerbeslutninger. I dag er beboerrepræsentation kernepunkt i balancen mellem lejeres medbestemmelse og udlejers ejendomsret.
Eksempler
Informationsmøde om renovering
Udlejeren planlægger facaderenovering. Beboerrepræsentanterne deltager i mødet, stiller spørgsmål om udførelse og påvirker tidsplanen.
Orientering om ny administrator
Ejendommen får ny administrator. Udlejeren er forpligtet til at informere beboerrepræsentanterne om dette, så samarbejdet kan fortsætte smidigt.
Inddragelse ved større huslejeregulering
Før udlejeren varsler større huslejeforhøjelser, drøftes dette med beboerrepræsentanterne for at sikre åbenhed og høre lejernes input.
- •Beboerrepræsentanter har vetoret mod udlejers beslutninger.
- •Beboerrepræsentationen gælder automatisk i alle bygninger.
- •Udlejeren er ikke forpligtet til at lytte til beboerrepræsentanterne.
Kan beboerrepræsentanter træffe bindende beslutninger på lejernes vegne?
De kan føre forhandlinger med udlejeren, men skal ofte have baglandets opbakning til bindende aftaler.
Er udlejeren tvunget til altid at efterkomme beboerrepræsentanternes ønsker?
Nej, men udlejeren bør inddrage og informere beboerrepræsentanter om væsentlige forhold.
Hvilke sager har beboerrepræsentanterne ret til at blive orienteret om?
Alle forhold af væsentlig betydning for lejerne, f.eks. renovering, administrator- eller funktionærskift, budgetter mv.
Gælder reglerne om beboerrepræsentation i alle ejendomme?
Nej, kun hvor reglerne i kapitel 23 og § 192 om antal lejligheder mv. er opfyldt.
Velkommen! Spørg endelig løs om reglerne for beboerrepræsentation.
Velkommen! Spørg endelig løs om reglerne for beboerrepræsentation.