Barnets lov § 79

Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context

Kort sagt

§ 79 pålægger kommunalbestyrelsen at være proaktiv og fleksibel i forhold til den plan, der er lagt for støtte til forældre ved anbringelse af et barn eller en ung uden for hjemmet.

Lovtekst – § 79

Kilde: www.retsinformation.dk

LOV nr 721 af 14.6.2023

Kommunalbestyrelsen skal tilbyde at revidere en udarbejdet plan for støtten til forældrene efter §§ 77 eller 78, når der er behov for det, jf. dog stk. 2 og 3.

Stk. 2. Kommunalbestyrelsen skal, senest 3 måneder efter at barnet eller den unge har fået ophold uden for hjemmet, tilbyde en revision af forældrehandleplanen eller af relevante dele af den helhedsorienterede plan.

Stk. 3. Har kommunalbestyrelsen foretaget en revision efter stk. 1 eller 2, skal kommunalbestyrelsen herefter med højst 12 måneders mellemrum foretage en vurdering af, om der er behov for at tilbyde en revision af planen eller af relevante dele af den helhedsorienterede plan.

Praktisk betydning

§ 79 pålægger kommunalbestyrelsen at være proaktiv og fleksibel i forhold til den plan, der er lagt for støtte til forældre ved anbringelse af et barn eller en ung uden for hjemmet. Kommunen skal tilbyde at revidere forældrehandleplanen eller helhedsplanen, når der er behov for det – fx hvis familiens forhold ændrer sig væsentligt, eller indsatsen viser sig utilstrækkelig. Senest tre måneder efter anbringelsen skal kommunen altid tilbyde en revision, og herefter skal kommunen mindst én gang om året vurdere, om der er behov for revision. Dette skal sikre, at støtten til forældrene hele tiden er relevant og opdateret i forhold til familiens aktuelle situation, og at indsatsen ikke bare kører videre pr. automatik uden kritisk vurdering. Bestemmelsen forhindrer, at planer bliver statiske papirdokumenter og tvinger kommunen til at have et vedvarende og aktivt fokus på forældreinddragelse og på deres behov for støtte gennem hele forløbet.

Eksempler

  • Nyt misbrug hos forældre

    Efter anbringelse udvikler barnets mor et misbrug. Kommunen tilbyder tidligt at revidere forældrehandleplanen for at imødekomme det nye behov.

  • Forældrene tager ny uddannelse

    Faren påbegynder en relevant uddannelse og ønsker ændret støtte. Kommunen tilbyder derfor revision af planen efter seks måneder.

  • Fast årlig vurdering

    På et statusmøde ét år efter anbringelsen vurderer kommunen rutinemæssigt, om planen stadig matcher familiens behov. Planen revideres delvist.

Almindelige misforståelser
  • Kommunen skal kun revidere planen, hvis forældrene beder om det.
  • Revisionspligten gælder kun én gang – ikke løbende.
  • Planen kan ikke ændres uden forældrenes fulde samtykke.
Almindelige spørgsmål

Er kommunen forpligtet til at ændre planen, hver gang der tilbydes revision?

Nej, kommunen skal tilbyde revision og vurdere behovet, men planen justeres kun, hvis der vurderes at være et ændret behov for støtte.

Hvad sker der, hvis forældrene ikke ønsker en revision?

Kommunen skal stadig vurdere og tilbyde revision, men forældrenes holdning inddrages, og der kan ikke påtvinges ændringer uden saglig begrundelse.

Er der krav om skriftlighed ved revision af planen?

Ja, enhver revision eller vurdering skal dokumenteres, så der er åbenhed og transparens i indsatsen overfor familien.

Gælder bestemmelsen kun for anbringelser uden samtykke?

Nej, kravene om revision gælder uanset, om anbringelsen er frivillig eller tvangsmæssig.

Relaterede paragraffer
  • § 77

    § 77 fastlægger selve kravet om at udarbejde en plan for støtten til forældrene, som § 79 handler om at revidere.

  • § 78

    § 78 muliggør helhedsorienteret plan, som også omfattes af revisionspligten i § 79.

Stil et spørgsmål om denne lov

Velkommen – jeg hjælper dig gerne om § 79.

Foreslåede spørgsmål
Hvornår skal kommunen revidere en forældrehandleplan?
Hvad sker der, hvis behovet for støtte ændrer sig?
Hvilke tidsfrister gælder for revision af planen?