Barnets lov § 77

Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context

Kort sagt

§ 77 fastsætter et ufravigeligt krav til kommunalbestyrelsen: Når en forælder får tilbudt støtte i forbindelse med barnets anbringelse uden for hjemmet, enten ved at få tilknyttet en støtteperson (§ 75) eller ved anden relevant forældrestøtte (§ 76), er kommunen forpligtet til at udarbejde en særskilt forældrehandleplan.

Lovtekst – § 77

Kilde: www.retsinformation.dk

LOV nr 721 af 14.6.2023

Når kommunalbestyrelsen iværksætter støtte efter §§ 75 eller 76, skal kommunalbestyrelsen udarbejde en særskilt plan for støtten til forældrene.

Stk. 2. I forbindelse med en indstilling om anbringelse uden samtykke efter § 47 af et barn eller en ung, der har søskende under 18 år i husstanden, og hvor anbringelsen er begrundet i omsorgssvigt eller andre alvorlige sociale forhold hos forældrene, skal kommunalbestyrelsen udarbejde en forældrehandleplan efter stk. 1, uanset om forældrene har afvist at modtage støtten efter §§ 75 eller 76.

Stk. 3. Kommunalbestyrelsen kan i særlige tilfælde, hvor det er åbenlyst unødvendigt, undlade at udarbejde en plan efter stk. 1. Kommunalbestyrelsen skal begrunde, hvorfor der ikke udarbejdes en plan for støtten til forældrene.

Praktisk betydning

§ 77 fastsætter et ufravigeligt krav til kommunalbestyrelsen: Når en forælder får tilbudt støtte i forbindelse med barnets anbringelse uden for hjemmet, enten ved at få tilknyttet en støtteperson (§ 75) eller ved anden relevant forældrestøtte (§ 76), er kommunen forpligtet til at udarbejde en særskilt forældrehandleplan. Det sikrer, at støtten til forældrene bliver konkret, målbar og systematisk – og ikke blot tilrettelagt tilfældigt eller ad hoc. Planen skal udformes, uanset om støtten er frivilligt accepteret eller ej. I helt åbenlyse sager, hvor en plan vil være formålsløs, kan kommunen undlade at udarbejde en sådan, men dette kræver en konkret begrundelse. Reglen trækker en knivskarp streg i sandet: forældre må forvente (og kræve) systematik i støtten, og kommunen kan ikke vælge den nemme vej uden grund. Kravet udspringer af tidligere sager, hvor mangelfuld dokumentation og manglende planlægning har ført til svigtig eller ineffektiv hjælp til forældre i svære situationer. I dag er området derfor under udtalt dokumentationspligt, netop for at understøtte forældrekompetencer både under og efter en anbringelse.

Eksempler

  • Støtteperson ved anbringelse

    En mor får tilbudt en støtteperson, mens hendes søn er anbragt. Kommunen udarbejder en plan, som beskriver målene med støtten og hvordan forældresamarbejdet skal styrkes.

  • Forældre, der afviser støtte

    En familie nægter at tage imod støtte, men fordi deres børn anbringes pga. omsorgssvigt, laver kommunen alligevel en forældrehandleplan, som sendes med sagen til udvalget.

  • Undtagelse fra plan

    Kommunen vurderer det er åbenlyst unødvendigt med en plan, fx hvis forældrene ikke har børneomsorg og aldrig ønsker kontakt. Kommunen begrunder skriftligt fravigelsen.

Almindelige misforståelser
  • Man tror, planen kun udarbejdes, hvis forældrene tager imod støtten.
  • Det antages, at kommunen selv bestemmer, om en plan er nødvendig, uden krav om begrundelse.
  • Nogle tror, planen er det samme som barnets plan – men det er to forskellige dokumenter.
Almindelige spørgsmål

Er kommunen altid forpligtet til at udarbejde en plan for støtten til forældrene?

Ja, som udgangspunkt. Kun i helt særlige, åbenlyst unødvendige tilfælde kan kommunen undlade det, men da skal det begrundes konkret.

Hvad hvis forældrene ikke ønsker støtten?

Kommunen skal stadig udarbejde en forældrehandleplan, hvis der er søskende under 18 år, og anbringelsen skyldes alvorlige forhold hos forældrene.

Hvad skal forældrehandleplanen indeholde?

Planen skal redegøre for mål, indhold og varighed af støtten samt hvordan den skal evalueres og revideres.

Kan kommunen udelade planen, hvis det virker ligegyldigt?

Kun hvis det er helt åbenlyst unødvendigt, og det skal altid begrundes skriftligt.

Relaterede paragraffer
Stil et spørgsmål om denne lov

Velkommen – spørg løs om § 77 og forældrehandleplaner!

Foreslåede spørgsmål
Hvem laver planen for støtten til forældrene?
Hvad sker der, hvis kommunen glemmer at lave en plan?
Kan jeg som forælder få indflydelse på forældrehandleplanen?