Barnets lov § 76

Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context

Kort sagt

§ 76 sikrer, at kommunen ikke lader forældre stå alene, mens deres barn eller unge er anbragt uden for hjemmet.

Lovtekst – § 76

Kilde: www.retsinformation.dk

LOV nr 721 af 14.6.2023

Under barnets eller den unges anbringelse uden for hjemmet efter §§ 46 eller 47 i denne lov eller § 14 i lov om bekæmpelse af ungdomskriminalitet skal kommunalbestyrelsen træffe afgørelse om støtte til forældrene efter § 32, stk. 1, eller § 75 i denne lov eller efter anden lovgivning. Støtten skal så vidt muligt medvirke til at løse de problemer, som har været årsag til anbringelsen, med henblik på at hjælpe forældrene i at varetage omsorgen for barnet eller den unge ved en eventuel hjemgivelse eller i samvær med barnet eller den unge under anbringelsen.

Praktisk betydning

§ 76 sikrer, at kommunen ikke lader forældre stå alene, mens deres barn eller unge er anbragt uden for hjemmet. Kommunalbestyrelsen har pligt til at træffe afgørelse om støttetilbud, typisk gennem forældreindsatser jf. § 32 samt den særlige støttepersonordning efter § 75, eller efter anden relevant lovgivning. Målet er konkret at afhjælpe de forhold, der førte til anbringelsen, så forældrene på sigt kan genoptage omsorgen for barnet ved en mulig hjemgivelse, eller styrke deres tilstedeværelse og betydning i barnets liv gennem samvær under anbringelsen. Bestemmelsen udtrykker et opgør med tidligere tiders praksis, hvor forældre ofte blev overladt til sig selv. I dag betragtes forældrenes støtte kontinuerligt som afgørende for barnets trivsel og muligheden for at ændre familiens situation. Kommunen kan ikke blot vælge at give ingen eller minimal støtte; den aktivt opsøgende forpligtelse kan ikke ignoreres. I praksis betyder det, at en familie næsten altid skal have tilbudt en eller flere former for støtte, medmindre særligt tungtvejende grunde taler imod.

Eksempler

  • Familiebehandling under anbringelse

    En enlig mor får tilbudt intensiv familiebehandling under hendes barns anbringelse for at arbejde med sine forældreevner og håndtere de udfordringer, der førte til anbringelsen.

  • Støtteperson for forældre til anbragt barn

    Forældre får tilknyttet en støtteperson, som hjælper dem med at forstå systemet og deltage konstruktivt i samvær og møder om barnet.

  • Praktisk støtte ved samvær

    En far får tilbudt praktisk støtte til at planlægge og gennemføre samvær med sit anbragte barn efter en længere konfliktperiode.

Almindelige misforståelser
  • Kommunen kan vælge helt at undlade at tilbyde forældrestøtte under anbringelsen.
  • Støtte til forældrene bortfalder automatisk, hvis hjemgivelse ikke er planlagt.
  • Forældrene skal selv tage initiativ til at få støtte.
Almindelige spørgsmål

Er kommunen forpligtet til at tilbyde forældrestøtte under hele anbringelsen?

Ja, kommunen skal løbende vurdere og tilbyde støtte til forældrene med henblik på at afhjælpe de forhold, der førte til anbringelsen.

Kan forældre sige nej til støtte under barnets anbringelse?

Forældrene kan afvise tilbudt støtte, men kommunen skal fortsat dokumentere, at reglerne er fulgt, og hvorfor støtte evt. ikke gives.

Hvilke former for støtte kan kommunen tilbyde?

Støtten kan være familiebehandling, rådgivning, praktisk støtte eller støtteperson – altid med fokus på at løse problemerne bag anbringelsen.

Har støtten betydning for chancen for hjemgivelse?

Ja, målrettet støtte øger muligheden for hjemgivelse, da forældrene får hjælp til at udvikle de kompetencer, der kræves.

Relaterede paragraffer
Stil et spørgsmål om denne lov

Velkommen til rådgivning om forældrestøtte under anbringelse!

Foreslåede spørgsmål
Hvilke typer støtte kan kommunen tilbyde forældre under anbringelse?
Hvordan påvirker forældrestøtte muligheden for hjemgivelse?
Kan jeg afvise den støtte, kommunen tilbyder?