Ankestyrelsens principafgørelse 31-15
Beskrivelse
Hvis en sygedagpengemodtager får bevilget et ressourceforløb, skal udbetalingen af sygedagpenge ophøre, og pågældende får i stedet udbetalt ressourceforløbsydelse. Pågældende kan ikke vælge fortsat at få udbetalt sygedagpenge. Kommunen kan give resso...
Journalnummer
2014-3312-57669
Indhold
Afgørelse
Sag 1: 2014-3312-57669
Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg har i møde truffet afgørelse i din sag om klage over afgørelse truffet den 31. juli 2014 om bevilling af ressourceforløb og afgørelse truffet den 18. september 2014 om ophør af udbetaling af sygedagpenge.
Resultatet er
• Du har ret til ressourceforløb.
• Du har ikke ret til udbetaling af sygedagpenge efter 30. juli 2014.
Det betyder, at vi er enige i kommunens afgørelse, som vi stadfæster.
Ankestyrelsen kritiserer, at kommunen har begået fejl i sagsbehandlingen ved først at fremsende en afgørelse vedrørende sygedagpenge den 18. september 2014 og ikke i forbindelse med ophør af sygedagpenge. Afgørelsen skal dog stadig gælde.
Begrundelse for afgørelsen
Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg vurderer, at du ikke har så komplekse problemer, at din arbejdsevne ikke kan udvikles gennem en almindelig beskæftigelsesrettet indsats.
Vi vurderer desuden, at du forsat var berettiget til udbetaling af sygedagpenge under den bevilgede forlængelse af udbetaling af sygedagpenge med henblik på afklaring af arbejdsevnen.
Vi har vedrørende ressourceforløb lagt vægt på, at du pådrog dig et piskesmældstraume i forbindelse med en ulykke den 3. marts 2011. Du har følger i form af smerter i hoved, nakke, ryg og lænd med udstråling i arme og ben, dårlig hukommelse samt problemer med høje lyde og lys. I LÆ 265 vurderedes, at du fremover kun ville kunne udføre lettere fysisk arbejde med vekslende arbejdsstillinger og lavt støjniveau. Der ville i hvert fald i begyndelsen være behov for nedsat arbejdstid. Dine ønsker om at arbejde inden for det pædagogiske område eller med dyr vurderedes at være realistisk.
Efter ulykken færdiggjorde du din uddannelse til pædagogisk assistent, men måtte opgive dit fritidsarbejde hos en bager og din hobby som springrytter. Du var på afgørelsestidspunktet 21 år gammel.
Desuden har vi lagt vægt på forløbet af praktikken i en dyreklinik, hvor du på afgørelsestidspunktet havde opnået en ugentlig arbejdstid på 12 timer. Arbejdet indebar telefonpasning, håndtering af lettere artikler og arbejde ved computer.
Vi har endeligt lagt vægt på, at din arbejdsevne alene har været forsøgt afklaret i den gennemførte praktik. Det kan således ikke udelukkes, at din arbejdsevne via en almindelig beskæftigelsesrettet indsats kan udvikles f.eks. gennem yderligere afklarende forløb som foreslået af kommunen.
Vedrørende sygedagpenge har vi lagt vægt på, at kommunen i forbindelse med varighedsbegrænsningens indtræden den 31. maj 2014 traf afgørelse om forlængelse af udbetalingen af sygedagpenge efter bestemmelsen om afklaring af arbejdsevnen.
Vi vurderer, at der på tidspunktet for kommunens afgørelse om bevilling af ressourceforløb forsat var behov for en afklaring af arbejdsevnen, og at denne afklaring burde kunne ske inden for den resterende del af den bevilgede forlængelse.
Vi har ved vurderingen heraf lagt vægt på, at du allerede havde deltaget i et praktikforløb, og at der således allerede var gennemført en vis afklaring.
Der var ikke helbredsmæssige eller andre forhold, der forhindrede, at du kunne deltage i de af kommunen givne forslag om mentor, deltagelse i massage og træning samt fornyet praktik umiddelbart efter kommunens afgørelse.
Vi bemærker, at vi ikke ved denne afgørelse har taget stilling til, om der, når forlængelsesmuligheden på grund af behov for afklarende foranstaltninger er opbrugt, vil være grundlag for at forlænge udbetalingen på andet grundlag.
Vi bemærker også, vi ikke med denne afgørelse har taget stilling til, i hvor lang tid efter standsningstidspunktet udbetalingen af sygedagpenge skal genoptages. Dette afhænger af sagens videre forløb, som vi ikke er bekendte med. Der kan dog højst udbetales sygedagpenge i 39 uger efter bestemmelsen om forlængelse på grund af behov for afklarende foranstaltninger.
Efter reglerne kan ressourceforløb gives til personer, der har komplekse problemer ud over ledighed, som ikke har kunnet løses gennem en almindelig beskæftigelsesrettet indsats, og hvor kommunen vurderer, at der er behov for en længerevarende indsats, før der kan fastsættes et konkret beskæftigelsesmål.
Sygedagpenge er som udgangspunkt en korttidsydelse. Sygedagpengeperioden kan kun forlænges ud over revurderingstidspunktet, hvis en eller flere af forlængelsesbetingelserne i sygedagpengeloven er opfyldt.
Metadata
Retsområder
Nøgleord
Paragraffer
Relaterede afgørelser
Udgivet: 2013-07-10
En kommunalt ansat sagsbehandler havde truffet afgørelse om stopfor udbetaling af sygedagpenge. En vikar, der måtte betragtes som anden aktør, fastholdt afgørelsen ved genvurderingen efter ansøgers klage. Genvurderingen var derfor ugyldig, og kommune...
Udgivet: 2015-07-01
Hvis en sygedagpengemodtager får bevilget et ressourceforløb, skal udbetalingen af sygedagpenge ophøre, og pågældende får i stedet udbetalt ressourceforløbsydelse. Pågældende kan ikke vælge fortsat at få udbetalt sygedagpenge. Kommunen kan give resso...
Udgivet: 2013-07-10
Ankestyrelsen har behandlet 3 sager om afgrænsning af hjælpemidler til fælles brug/basisinventar på en døgninstitution (botilbud), som skal stilles til rådighed af institutionen (botilbuddet) og personlige hjælpemidler, som skal stilles til rådighed ...