Ankestyrelsens principafgørelse 90-17

GældendeÅr: 2017Udgivet: 2017-11-28

Beskrivelse

Enhver, der opholder sig lovligt her i landet, har ret til hjælp efter servicelovens bestemmelser. Kravet i serviceloven om lovligt ophold her i landet handler både om, at man skal have lovligt ophold, og at man fysisk skal opholde sig her i landet. ...

Journalnummer

2017-2117-32195

Indhold

Afgørelse

Sådan vurderer vi sagen

Vi vurderer, at du ikke er omfattet af personkredsen, der har ret til hjælp efter serviceloven.

Grunden hertil er, at du ikke har lovligt ophold her i landet på ansøgningstidspunktet.

Grunden er desuden, at dine ophold her i landet i forbindelse med samvær er af kort, midlertidig og lejlighedsvis karakter.

Endelig er grunden, at støtte til leje af sommerhus eller lignende i forbindelse med samvær ikke er et akut opstået behov.

Hvad er afgørende for resultatet

Vi lægger til grund, at du er EU-statsborger og bosiddende i X-land. Det følger af servicelovens § 2, at personer med lovligt ophold her i landet har ret til hjælp efter serviceloven, herunder for eksempel økonomisk støtte til udgifter, der kan bidrage til en stabil kontakt mellem forældre og barn under barnets anbringelse uden for hjemmet, jf. servicelovens § 52 a, stk. 1, nr. 3.

Kravet i servicelovens § 2 om lovligt ophold her i landet handler både om, at man skal have lovligt ophold, og at man fysisk skal opholde sig her i landet. Ophold her i landet omfatter både midlertidigt og fast ophold. Midlertidigt ophold kan for eksempel være ferieophold og familiebesøg.

Det følger af udlændingelovens § 2, at udlændinge, der er statsborgere i et land, der er tilsluttet den europæiske union, lovligt kan indrejse og opholde sig her i landet i indtil tre måneder fra indrejsen.

Det betyder, at enhver, der i henhold til udlændingelovgivningens bestemmelser har lovligt ophold i og desuden faktisk opholder sig i Danmark, har ret til at få behandlet en ansøgning om hjælp efter serviceloven.

Vi lægger vægt på at dine ophold her i landet i forbindelse med samvær med X hver tredje weekend er af midlertidig og lejlighedsvis karakter.

Vi lægger desuden vægt på, at det af forarbejderne til servicelovens § 2, stk. 1, fremgår, at det ikke er formålet med bestemmelsen, at borgere med bopæl i udlandet skal gives mulighed for at få støtte under et kortvarigt ophold i Danmark, medmindre der er tale om hjælp til at dække akut opståede behov.

Oplysningerne fremgår særligt af kommunens afgørelse og genvurdering.

Om reglerne

Kommunen kan give økonomisk støtte til en forældremyndighedsindehaver, når det er af væsentlig betydning af hensyn til et barns eller en ungs særlige behov for støtte.

Det kan være økonomisk støtte til udgifter i forbindelse med en foranstaltning eller til udgifter, som erstatter en mere indgribende og omfattende foranstaltning. Kommunen kan give økonomisk støtte til udgifter, der bidrager til en stabil kontakt mellem forældrene og et barn eller en ung, der er anbragt uden for hjemmet.

Mødebehandling

Sagen er behandlet på møde. På mødet stemmer deltagerne om resultatet. Der er enighed om afgørelsen.

Metadata

Retsområder

Serviceloven

Nøgleord

Økonomisk støtteBetingelser for hjælp efter servicelovenSamvær i danmarkUdenlandsk statsborger

Paragraffer

§ 2§ 52a

Relaterede afgørelser

Ankestyrelsens principafgørelse C-30-05

Udgivet: 2013-07-11

En mand, der modtog pension fra Danmark og som havde fast bopæl i Spanien, havde under midlertidigt ophold i Danmark ret til at modtage hjælp til teststrimler og fingerprikker som hjælpemiddel....

Ankestyrelsens principafgørelse C-32-02

Udgivet: 2013-07-10

En ansøger med lårbensamputation arbejdede som sælger med et kørselsbehov på ca. 30.000 km. årligt på skiftende arbejdssteder. Ansøger fandtes ikke berettiget til støtte til køb af bil på erhvervsmæssigt grundlag. Ankestyrelsen lagde vægt på, at en i...

Ankestyrelsens principafgørelse 67-16

Udgivet: 2016-10-15

Kommunen skal yde dækning af nødvendige merudgifter ved den daglige livsførelse til personer med varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne. Personer, som har medfødte misdannelser eller mangler, men ikke synligt eller umiddelbart konstaterbar ...