Ankestyrelsens principafgørelse U-5-99

GældendeÅr: 1999Udgivet: 2013-07-11

Beskrivelse

Ankestyrelsen har i et principielt møde behandlet 4 sager med henblik på præcisering af kriteriet for "kraftbetonet arbejde". Der var i sagerne anmeldt tennisalbue, seneskedehindebetændelse i underarm og seneskedehindebetændelse i tommelfinger. Arbej...

Journalnummer

J.nr.: 101927-98

Indhold

Lovhenvisninger

  • Lov om sikring mod følger af arbejdsskade - lovbekendtgørelse nr. 1058 af 17. december 1998 - § 9, nr. 4 og § 10, stk. 1, nr. 2
  • Sagsfremstilling 1:
  • Sag nr. 1 - j.nr. 101927-98 Sagen vedrørte anerkendelse af en anmeldt højresidig tennisalbue hos en 43-årig kartonnagearbejder, der havde arbejdet på samme fabrik i 14 år med forskellige arbejdsfunktioner. Fra september/oktober 1996 frem til anmeldelsen den 10. marts 1997 havde han arbejdet i et formværksted med fremstilling og montage af klinger.
  • Arbejdet var beskrevet i nogle spørgeskemaer og i to speciallægeerklæringer. Det fremgik bl.a. heraf, at han startede med at måle klingerne op og herefter klippede huller i klingerne, således at disse kunne fastgøres. Klingerne skulle derpå igennem en bukkemaskine, som blev betjent med foden. Disse arbejdsprocesser involverede kun ringe kraftanvendelse. Herefter skulle klingerne sættes i forme. Ved denne arbejdsproces blev kobberhammere anvendt til at banke klingerne ned i et spor. De anvendte hammere vejede op til 1 kg. Arbejdet involverede en vis kraftanvendelse og præcision. Manden oplyste, at han arbejdede ca. 4 timer dagligt ved denne arbejdsproces, hvilket indebar, at han foretog omkring 8000 slag med hammeren.
  • Arbejdsskadestyrelsen fandt ikke, at den højresidige tennisalbue var omfattet af loven.
  • Arbejdsskadestyrelsen lagde ved afgørelsen vægt på, at der var tale om varieret arbejde med forskellige arbejdsfunktioner, og at arbejdet i lovens forstand ikke var kraftbetonet. Herefter var betingelserne for anerkendelse af tennisalbue efter erhvervssygdomsbekendtgørelsens § 2 og bilag 1, gruppe E, pkt. 6 b ikke opfyldt.
  • Kartonnagearbejderens forbund påklagede Arbejdsskadestyrelsens afgørelse til Ankestyrelsen. I klagen anførtes det bl.a., at arbejdet ikke kunne anses for varieret, da arbejdsbevægelsen blev udført 8.000 gange i ca. 4 timer på en arbejdsdag, svarende til, at arbejdsbevægelsen, hvor hammeren blev anvendt, blev udført en gang i sekundet. Forbundet fandt endvidere, at arbejdet var kraftbetonet.
  • Under sagens behandling i Ankestyrelsen indhentede fabrikken en udtalelse fra Bedriftssundhedstjenesten (BST), der navnlig blev bedt om at måle tidsforbruget i forbindelse med de beskrevne arbejdsprocesser. Målingerne viste, at arbejdet med kobberhammerenoptog op mod 25% af arbejdstiden, men at de forskellige arbejdspro cesser hele tiden afbrød hinanden.

Afgørelse

Ankestyrelsen fandt ikke grundlag for at genoptage sagen. Ankestyrelsen fandt således fortsat ikke, at den højresidige tennisalbue skulle anerkendes som erhvervssygdom efter lovens § 9, nr. 4, jf. § 10, stk. 1, nr. 1, sammenholdt med § 2 og bilag 1, Gruppe E, pkt. 6 b i erhvervssygdomsbekendtgørelsen.

Begrundelsen for afgørelsen var, at der ikke var fremkommet væsentlige nye oplysninger om de arbejdsmæssige belastninger, som ville kunne danne grundlag for en ændret vurdering i sagen.

Ankestyrelsen lagde ved afgørelsen vægt på, at det beskrevne arbejde med sømpistolen fortsat ikke kunne anses for kraftbetonet. Ved vurderingen lagde Ankestyrelsen til grund, at manden primært havde båret vægten af sømpistolen i venstre hånd, mens højre hånd havde været anvendt til styring af pistolen og til udløsning af sømningen. Arbejdet kunne herefter ikke anses for kraftbetonet, idet grebet af pistolen ikke havde indebåret en fastlåsning af håndleddet, idet der ikke var indgået væsentlig kraft i styringen af pistolen og endelig idet der ikke var indgået drejebevægelser eller var arbejdet mod modstand.

Ankestyrelsen tiltrådte således Arbejdsskadestyrelsens afgørelse.

Metadata

Retsområder

Arbejdsskadeloven

Nøgleord

ArbejdsskadeErhvervssygdomSeneskedehindebetændelseKraftbetonet arbejdeAnerkendelse

Paragraffer

§ 2§ 10§ 9

Relaterede afgørelser

Ankestyrelsens principmeddelelse 56-19

Udgivet: 2019-11-12

Principmeddelelsen er en sammenskrivning af 34-14 og U-8-02. Principmeddelelsen indeholder ikke noget nyt. Meddelelsen har til formål at give et samlet billede af den praksis, som Ankestyrelsen tidligere har slået fast principielt, og som fortsat gæl...

Ankestyrelsens principafgørelse U-4-96

Udgivet: 2013-07-11

Ankestyrelsen har i et principielt møde behandlet to sager om, hvorvidt professionelle sportsudøvere i forbindelse med deltagelse i sportsarrangementer er omfattet af arbejdsskadeforsikringsloven. I sag nr. 1 fandt Ankestyrelsen, at en speedwaykører,...

Ankestyrelsens principafgørelse U-5-99

Udgivet: 2013-07-11

Ankestyrelsen har i et principielt møde behandlet 4 sager med henblik på præcisering af kriteriet for "kraftbetonet arbejde". Der var i sagerne anmeldt tennisalbue, seneskedehindebetændelse i underarm og seneskedehindebetændelse i tommelfinger. Arbej...