Ankestyrelsens principafgørelse U-24-01

GældendeÅr: 2001Udgivet: 2013-07-11

Beskrivelse

Ankestyrelsen har behandlet nogle sager om dispensation fra anmeldelsesfristen med henblik på anerkendelse af skader, der er anmeldt som ulykkestilfælde til Arbejdsskadestyrelsen efter udløbet af den 1-årige anmeldelsesfrist. Ankestyrelsen tog udgang...

Journalnummer

J.nr.: 100920-00101160-00100629-00

Indhold

Lovhenvisninger

  • Lov om sikring mod følger af arbejdsskade - lovbekendtgørelse nr. 943 af 16. oktober 2000 - § 20
  • Sagsfremstilling 1:
  • Sag nr. 1 - 100629-00
  • Sagen angik en specialarbejder, der i november 1996 kom til skade med sit knæ under nedtagelse af en stor papirrulle. Hændelsen blev anmeldt til arbejdsgiveren i april 1997. I oktober 1998 modtog Arbejdsskadestyrelsen en anmeldelse om hændelsen.
  • Sikredes forbund anmeldte i oktober 1998, at sikrede i november 1996 fik sit knæ beskadiget under nedtagelse af en stor papirrulle.
  • Arbejdsgiveren anførte i november 1998, at sikrede henvendte sig til sin arbejdsleder i april 1997 og anmeldte, at han var kommet til skade med sit knæ under arbejde i november 1996. På dette tidspunkt var der ikke fravær, og skaden blev derfor ikke anmeldt. Vedlagt var sikredes anmeldelse fra april 1997, hvoraf det bl.a. fremgik, at han som følge af skaden var uarbejdsdygtig under een dag, og at han ønskede anmeldelsen behandlet med henblik på eventuel erstatning.
  • Sikrede anførte på Arbejdsskadestyrelsens spørgeskema i februar 1999, at han siden hændelsen i november 1996 havde haft smerter, og at disse var forøgede. Sikrede søgte første gang læge i november 1997 på grund af hændelsen.
  • Efter Arbejdsskadestyrelsens afgørelse var der ikke tale om en ulykke, som var omfattet af lov om sikring mod følger af arbejdsskade.
  • Arbejdsskadestyrelsen lagde ved afgørelsen vægt på, at tilfældet ikke var rettidigt anmeldt, og at der ikke var fundet nogen særlig grund til at se bort fra anmeldelsesfristen, jf. lovens § 20.
  • Arbejdsskadestyrelsen henviste til, at særlig grund til at bortse fra fristen ikke foreligger, med mindre 4 betingelser er opfyldt. Disse var gengivet i resuméet.
  • Arbejdsskadestyrelsen lagde ved afvisningen vægt på, at betingelsen under pkt. 4 ikke var opfyldt, idet arbejdsskaden ikke ville give ret til erstatning, selv om den var rettidigt anmeldt. Arbejdsskadestyrelsen lagde herved vægt på, at det af de lægelige oplysninger fremgik, at der ved den objektive undersøgelse var fri bevægelighed og ømhed over knæskallen.
  • I klagen fra sikredes forbund var det bl.a. anført, at skadelidte var ganske sikker på, at sikkerhedsrepræsentanten hos arbejdsgiveren havde anmeldt skaden til forsikringsselskabet, da hændelsen skete. Sikrede havde igennem årene haft besvær med sit knæ, men først da han ikke kunne holde smerterne ud, kontaktede han lægen, hvorefter han havde gennemgået forskellige lægelige undersøgelser.
  • Sikredes forbund anførte i maj 2000 på Ankestyrelsens forespørgsel, at sikrede i april 1979 var udsat for en arbejdsulykke, og at han i forbindelse hermed - formentlig i 1981 - fik tilkendt en erstatning for varigt mén på 30%. Efter ulykken havde han haft hukommelsesbesvær. Sikrede havde klaret sit daglige arbejde, men ikke ellers deltaget i noget. I forbindelse med hændelsen i november 1996 regnede sikrede med, at sikkerhedschefen hos arbejdsgiveren anmeldte tilfældet. På trods af mange smerter og gentagne undersøgelser havde han ladet stå til, da han ikke kunne tage sig sammen. Sikrede var opereret i knæet 3 gange mellem september 1997 og marts 1999.

Afgørelse

Ankestyrelsen tiltrådte Arbejdsskadestyrelsens afgørelse, hvorefter det anmeldte tilfælde ikke var omfattet af loven.

Begrundelsen for afgørelsen var, at tilfældet ikke var anmeldt inden for fristen på et år, og at der efter en samlet vurdering af sagen ikke forelå særlig grund til at dispensere fra overskridelsen af anmeldelsesfristen, jf. lovens § 19, sidste punktum.

Ankestyrelsen lagde vægt på, at sikrede som følge af hændelsen i juli 1979 var blevet opereret adskillige gange i løbet af 1980'erne i venstre hånd. Det havde således allerede kort tid efter skaden været klart, at der havde været tale om en kompliceret skade, og trods gentagne operationer var sikredes lidelse i form af neurom genopblusset. Ankestyrelsen fandt på denne baggrund, at sikrede ikke havde anført en rimelig begrundelse for, at hun først anmeldte tilfældet i august 1995 - det vil sige ca. 16 år efter hændelsen i juli 1979.

Ankestyrelsen lagde til grund, at sikrede i juli 1979 kom til skade under udførelse af arbejde, da hun fik en finger på venstre hånd i klemme i forbindelse med påsætning af en anhængers trækstang på en traktor. Tilfældet blev anmeldt til Arbejdsskadestyrelsen ved anmeldelse i august 1995.

Ved vurderingen af, om der foreligger særlig grund til at dispensere fra anmeldelsesfristens overskridelse, lægges der efter praksis vægt på de forhold, der var gengivet i resuméet.

Ankestyrelsen vurderede, at der var tilstrækkelig dokumentation for, at sikrede havde været udsat for en arbejdsskade i juli 1979, hvor hun beskadigede en finger på venstre hånd.

Efter en konkret vurdering af de lægelige oplysninger fandt Ankestyrelsen, at der forelå ganske overvejende sandsynlighed for årsagsforbindelse mellem hændelsen i juli 1979, hvor sikrede beskadigede en finger på venstre hånd og hendes aktuelle gener i fingeren.

Endelig fandt Ankestyrelsen efter en konkret vurdering, at skaden måtte antages at ville have givet ret til erstatning, hvis den havde været anmeldt rettidigt.

Ankestyrelsen lagde herved vægt på en ortopædisk speciallægeerklæring fra 1998, hvor der ved objektiv undersøgelse var konstateret et ømt punkt ved nederste begrænsning af håndrodskanalen med elektrisk udladning til fingeren. Der var angivet lidt ændret følesans på tilstødende sider af pegefinger og ringfinger.

Med henvisning til sikredes oplysning i klagen om, at der resterede mere end blot beskedne gener, bemærkede Ankestyrelsen, at de nuværende gener ikke i sig selv kunne begrunde en dispensation fra den 1-årige anmeldelsesfrist, når der i øvrigt ikke forelå en rimelig begrundelse for fristoverskridelsen.

Metadata

Retsområder

Arbejdsskadeloven

Nøgleord

ArbejdsskadeSærlig grundDispensationAnerkendelseAnmeldelsesfrist

Paragraffer

§ 20 § 9§ 19

Relaterede afgørelser

Ankestyrelsens principafgørelse U-33-01

Udgivet: 2013-07-11

Sikredes deltagelse i en leg, der indebar, at han sloges med andre værnepligtige i en frokostpause, kunne ikke med rimelig sandsynlighed henføres til udførelsen af de pligter, der var forbundet med tjenesten som værnepligtig. Hændelsen kunne derfor i...

Ankestyrelsens principafgørelse U-5-03

Udgivet: 2013-07-11

Ankestyrelsen har fastslået, at et ulykkestilfælde, der indtraf under et firmaarrangement af flere dages varighed på et skib, hvor formålet var både fagligt og socialt, kunne anerkendes som en arbejdsskade, da sikrede ved ulykkestilfældets indtræden ...

Ankestyrelsens principafgørelse 61-16

Udgivet: 2016-09-24

Denne afgørelse er et supplement til principafgørelsen 33-14 og vedrører de grønlandske regler om ret til dagpenge i forhold til personskadebegrebet ved spørgsmålet om anerkendelse af ulykker. En personskade, der ikke kræver behandling og går over af...