Ankestyrelsens principafgørelse U-14-01
Beskrivelse
Ankestyrelsen har i principielt møde behandlet spørgsmålet om ret til genoptagelse i sager om anerkendelse af erhvervssygdomme efter lovens § 24 Ankestyrelsen fandt, at lovreglens 1. stk. var en fristregel, der gav ret til en fornyet vurdering af ska...
Journalnummer
J.nr.: 103862-00
Indhold
Lovhenvisninger
- Lov om sikring mod følger af arbejdsskade - lovbekendtgørelse nr. 943 af 16. oktober 2000 - § 9, nr. 4, § 10, stk. 1, nr. 1, § 10, stk. 1, nr. 2, 1. og 2. led, § 24, stk. 1 og § 24, stk. 2
- Kong Christian Den Femtes Danske Lov - Lov af 15. april 1683 -
- Sagsfremstilling 1:
- Sag nr.1 - 100407-00 og 100420-00
- Sagerne vedrørte genoptagelse af spørgsmålet om anerkendelse af to anmeldte lidelser i form af kronisk bronkitis og en lænderyglidelse hos en 45-årig mand.
- Efter det oplyste havde manden siden 1977 arbejdet som specialarbejder på en virksomhed, der bl.a. fremstillede forskellige kemikalier. Arbejdet havde bl.a. bestået i losning af varer og kørsel med gummiged. Manden havde i den forbindelse været udsat for støv fra råmaterialer til fremstilling af gødning, herunder fosfor-, svovl-, kvælstof- og kaliumforbindelser. Desuden havde han i nogen grad været udsat for helkropsvibrationer og havde arbejdet i uhensigtmæssige arbejdsstillinger.
- Arbejdstilsynet og BST havde i årene 1992 til 1994 ved flere lejligheder udtalt sig kritisk om støvmængden på virksomheden. Manden havde været undersøgt på en arbejdsmedicinsk klinik i sommeren 1995. Af den arbejdsmedicinske journal fremgik det bl.a., at han ikke havde været beskæftiget i produktionsleddet i årene 1977 til 1983. Herefter havde han et par år været beskæftiget med losning af svovlsyre. De seneste mange år havde han kørt varer med gummiged. Han havde primært været beskæftiget på lageret. På baggrund af mandens oplysninger blev det i erklæringen fra den arbejdsmedicinske klinik konkluderet, at han havde været støvudsat i meget høj grad. Manden havde gennem ca. 20 år røget 10-20 cigaretter dagligt. Han blev sygemeldt i 1995 med nogle luftvejssymptomer, hvilket klinikken vurderede som kronisk bronkitis. Han havde desuden tilbagevendende rygproblemer i form af lændehold.
- I afgørelse af 24. oktober 1995 fandt Arbejdsskadestyrelsen på dette grundlag ikke, at mandens kroniske bronkitis kunne anerkendes efter loven. Arbejdsskadestyrelsen lagde ved afgørelsen vægt på, at han havde et stort tobaksforbrug, som med overvejende sandsynlighed var årsag til lidelsen.
- I afgørelse af 9. januar 1996 fandt Arbejdsskadestyrelsen på samme grundlag ikke, at mandens lænderyglidelse kunne anerkendes efter loven. Arbejdsskadestyrelsen lagde ved afgørelsen vægt på, at han efter det oplyste havde været beskæftiget med kørsel med gummiged og gaffeltruck, men ikke med tungt rygbelastende løftearbejde. Under henvisning til Erhvervssygdomsudvalgets praksis fandt Arbejdsskadestyrelsen herefter ikke, at tilfældet kunne anerkendes.
- I brev af 17. maj 1999 blev der på mandens vegne anmodet om genoptagelse af begge sager. Der blev i den forbindelse bl.a. henvist til, at arbejdsgiverens forsikringsselskab havde erkendt erstatningsansvaret for ryglidelsen fuldt ud og for den kroniske bronkitis med 1/3. Til brevet var vedlagt en medicinsk og en ortopædkirurgisk speciallægeerklæring af henholdsvis 31. juli 1998 og af 26. april 1999. Der blev endvidere anmodet om, at forældelsesfristen blev suspenderet.
- I to afgørelser af 30. november 1999 fandt Arbejdsskadestyrelsen ikke, at der var grundlag for at genoptage sagerne. Ved afgørelserne lagde styrelsen vægt på, at der ikke var fremkommet oplysninger, der viste, at der var sket en ændring af forholdene siden Arbejdsskadestyrelsens afgørelser af henholdsvis 24. oktober 1995 og af 9. januar 1996. Arbejdsskadestyrelsen fandt ikke, at der kunne dispenseres for fristen for genoptagelse i § 24, stk. 1.
- I forbindelse med klagen til Ankestyrelsen fremsendte mandens faglige organisation et udskrift af retsbogen for Vestre Landsret i en privat retssag, hvor der var gengivet en række vidneudsagn om arbejdsforholdene på mandens arbejdsplads.
Afgørelse
Ankestyrelsen hjemviste sagen til Arbejdsskadestyrelsen til fornyet behandling og afgørelse. Ankestyrelsen anmodede i den forbindelse Arbejdsskadestyrelsen om at tage stilling til, hvorvidt lidelsen kunne anerkendes efter § 9, nr. 4, jf. § 10, stk. 1, nr. 1, sammenholdt med § 1 og § 2, bilag 1, gruppe E, punkt 6 b), i Arbejdsskadestyrelsens bekendtgørelse nr. 175 af 14. marts 2000 om fortegnelsen over erhvervssygdomme.
Ankestyrelsen lagde ved afgørelsen til grund, at mandens lidelse, tennisalbue, i Ankestyrelsens afgørelse af 26. november 1991 blev vurderet efter Arbejdsskadestyrelsens bekendtgørelse nr. 142 af 8. marts 1991 om fortegnelse over erhvervssygdomme, og endvidere, at betingelserne for anerkendelse af tennisalbue efterfølgende var ændrede.
Ankestyrelsen lagde ved afgørelsen vægt på, at forsikrede efter lov om arbejdsskadeforsikring efter en mangeårig praksis havde haft ret til at få foretaget en fornyet indholdsmæssig vurdering af deres sag, hvis fortegnelsen efterfølgende var blevet ændret. Denne praksis var nu lovfæstet i § 24, stk. 2 i lov om sikring mod følger af arbejdsskade. Retten til genoptagelse var alene begrænset af den generelle 20 årige forældelsesregel i Danske lov 5-14-4.
Ankestyrelsen fandt ikke, at Arbejdsskadestyrelsen ved sin seneste afgørelse havde foretaget en sådan fornyet indholdsmæssig vurdering af sagen i relation til ovennævnte ændrede bestemmelse i fortegnelsen om erhvervssygdomme, men at Arbejdsskadestyrelsen alene havde foretaget en vurdering af oplysningsgrundlaget.
Ankestyrelsen lagde i den forbindelse vægt på, at Arbejdsskadestyrelsen havde afvist at genoptage sagen på grund af manglende nye oplysninger og på, at der ikke var nogen henvisning til den på tidspunktet for afgørelsen gældende bekendtgørelse om fortegnelse over erhvervssygdomme.
Metadata
Retsområder
Nøgleord
Paragraffer
Relaterede afgørelser
Udgivet: 2013-07-11
Ankestyrelsen har i principielt møde behandlet spørgsmålet om ret til genoptagelse i sager om anerkendelse af erhvervssygdomme efter lovens § 24 Ankestyrelsen fandt, at lovreglens 1. stk. var en fristregel, der gav ret til en fornyet vurdering af ska...
Udgivet: 2013-07-11
Ankestyrelsen har i et principielt møde behandlet to sager om, hvorvidt professionelle sportsudøvere i forbindelse med deltagelse i sportsarrangementer er omfattet af arbejdsskadeforsikringsloven. I sag nr. 1 fandt Ankestyrelsen, at en speedwaykører,...
Udgivet: 2013-07-11
På vej fra en byggeplads til sit hjem kørte skadelidte sammen med en kollega til byggefirmaets kontor. Kollegaen skulle efter normal arbejdstids ophør til et møde på kontoret. Skadelidte dels ventede på kollegaen i bilen, dels talte med en anden meda...