Planloven § 33b
Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context
§ 33b pålægger erhvervsministeren at udarbejde en redegørelse hvert fjerde år til et særligt folketingsudvalg om det lokale Agenda 21-arbejde i både regioner og kommuner.
Kilde: www.retsinformation.dk
LOV nr 1157 af 11.7.2020
Erhvervsministeren giver hvert fjerde år en redegørelse for det lokale Agenda 21-arbejde i regioner og kommuner til et af Folketinget nedsat udvalg. Redegørelsen skal tilvejebringes i samarbejde med de kommunale organisationer.
§ 33b pålægger erhvervsministeren at udarbejde en redegørelse hvert fjerde år til et særligt folketingsudvalg om det lokale Agenda 21-arbejde i både regioner og kommuner. Denne redegørelse skal udarbejdes i samarbejde med de kommunale organisationer. Bestemmelsen understreger det politiske ansvar for at sikre løbende vurdering og videreudvikling af den lokale indsats for bæredygtig udvikling, som Agenda 21 begrebet repræsenterer. Baggrunden for paragrafen udspringer af FN's Agenda 21, et globalt initiativ for bæredygtig udvikling, hvor lokal forankring og løbende opfølgning er væsentlige elementer. I praksis fungerer redegørelserne som både status og pejlemærke for, hvordan man i Danmark integrerer bæredygtige løsninger på tværs af myndighedsniveauer. Den kommunale medinddragelse sikrer, at redegørelsen ikke blot bliver en formel øvelse, men afspejler egentlige erfaringer og udfordringer fra praksis.
Eksempler
Rapportering til Folketinget
Erhvervsministeriets embedsmænd udarbejder sammen med KL og Danske Regioner en rapport om kommunernes grønne indsatser og fremsender den til Folketingets udvalg.
Indsats for bedre biodiversitet
Et kommunalt Agenda 21-projekt om øget biodiversitet i bynære grønne områder indgår som et konkret eksempel i redegørelsen.
Tværgående samarbejde
Kommunale og regionale aktører indgår i arbejdsgrupper, der bidrager til data og cases til ministerens statusrapport.
- •Redegørelsen er kun ministerens arbejde – i virkeligheden skal kommunerne inddrages.
- •Det er frivilligt at lave redegørelsen – det er en pligt ifølge loven.
- •Redegørelsen handler kun om miljø – men Agenda 21 har bredt fokus på bæredygtighed.
Hvem forbereder Agenda 21-redegørelsen?
Erhvervsministeren har ansvaret, men redegørelsen udarbejdes i samarbejde med de kommunale organisationer.
Hvem får rapporten tilsendt?
Redegørelsen afgives til et af Folketinget nedsat udvalg.
Hvor ofte skal redegørelsen udarbejdes?
Den fremlægges hvert fjerde år.
Har regioner og kommuner indflydelse på indholdet?
Ja, de kommunale organisationer skal inddrages i tilblivelsen af redegørelsen.
- § 33a
Vedrører regions- og kommunalbestyrelsers strategier og redegørelser for bæredygtig udvikling (lokal Agenda 21), som § 33b følger op på.
Velkommen! Spørg endelig løs om planlovens § 33b.
Velkommen! Spørg endelig løs om planlovens § 33b.