Lejeloven § 171
Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context
§ 171 sætter rammerne for, hvordan og hvornår en udlejer kan opsige et lejeforhold, som ikke er omfattet af de særlige situationer i § 170.
Kilde: www.retsinformation.dk
LOV nr 341 af 23.3.2022
Andre lejeforhold end de i § 170 nævnte kan udlejeren kun opsige i følgende tilfælde, jf. dog §§ 172 og 177:
1) Når udlejeren ønsker selv at benytte det lejede.
2) Når udlejeren dokumenterer, at ejendommen skal nedrives. Det samme gælder, når udlejeren dokumenterer, at ombygning af ejendommen medfører, at det lejede må fraflyttes, og ejendommen efter ombygningen er omfattet af lov om almene boliger m.v., eller ombygningen sker som følge af ekspropriation eller ombygning til fyldestgørelse af et formål, til hvis gennemførelse der kan foretages ekspropriation.
3) Når lejeren af en beboelseslejlighed siden lejeaftalens indgåelse har været antaget som funktionær ved ejendommens drift til arbejde, for hvis udførelse det er af væsentlig betydning, at funktionæren bor i ejendommen, og udlejeren godtgør, at arbejdet ikke har været udført på tilfredsstillende måde. Opsigelse kan kun ske, når lejligheden ved genudlejning skal benyttes af den efterfølgende funktionær.
4) Når lejeren af en beboelseslejlighed, som er lejet som arbejder- eller funktionærbolig af den virksomhed, hvori lejeren er ansat, udtræder eller er udtrådt af sit arbejdsforhold til virksomheden, og lejligheden skal benyttes af en anden ansat i virksomheden.
5) Når udlejeren to eller flere gange i henhold til § 86, stk. 8, i lov om boligforhold har fået meddelelse om lejerens manglende efterlevelse af endelige huslejenævnsafgørelser.
6) Når lejeren har tilsidesat god skik og orden, jf. § 153, stk. 1, nr. 1-8 eller 11, jf. § 154, stk. 2, og forholdet er af en sådan karakter, at lejerens flytning er påkrævet.
7) Når lejeren har tilsidesat betingelserne i et betinget lejeforhold, jf. § 154, stk. 1, nr. 1, og forholdet er af en sådan karakter, at lejerens flytning er påkrævet.
8) Når vægtige grunde i øvrigt gør det særlig magtpåliggende for udlejeren at blive løst fra lejeforholdet.
Stk. 2. Vedrører lejeforholdet en plejebolig efter § 1, stk. 1, 2. pkt., i den tidligere gældende lov om boliger for ældre og personer med handicap, jf. lovbekendtgørelse nr. 316 af 24. april 1996, eller § 5, stk. 2, i lov om almene boliger m.v. eller en ustøttet privat plejebolig, jf. § 1, stk. 5, anvist af kommunen eller amtskommunen, kan opsigelse efter stk. 1 kun ske, når lejeren samtidig anvises en anden og passende bolig.
§ 171 sætter rammerne for, hvordan og hvornår en udlejer kan opsige et lejeforhold, som ikke er omfattet af de særlige situationer i § 170. Udgangspunktet er, at udlejer har meget snævre muligheder for at komme ud af et løbende lejeforhold. Opsigelse kan f.eks. ske, hvis udlejeren selv skal bruge lejemålet, hvis ejendommen skal nedrives eller ombygges (under visse betingelser), eller hvis lejeren har overtrådt ordensreglerne i væsentligt omfang. Bestemmelsen afspejler en grundtanke i dansk lejeret: Lejerens beskyttelse prioriteres højt, og det kræver tungtvejende eller særligt godtgjorte grunde, før udlejer kan bryde et bestående lejeforhold. Samtidig fastsætter stk. 2 en særlig beskyttelse for lejere af plejeboliger, som kun kan opsiges, hvis de tilbydes en anden passende bolig. Nutidens praksis understreger, at domstolene ser meget kritisk på, om opsigelsesgrundene er reelle og dokumenterede. Udlejere, der opsiger uden at kunne opfylde lovens præcise krav, risikerer at få deres opsigelse erklæret ugyldig. Det er altså ikke nok at være utilfreds – retligt nødvendige forhold eller helt særlige situationer skal kunne godtgøres.
Eksempler
Udlejer skal selv bo i lejemålet
En privat udlejer ønsker selv at flytte ind i lejligheden, som er udlejet. Udlejeren opsiger derfor efter § 171, stk. 1, nr. 1. Opsigelsen skal være rimelig ud fra en helhedsvurdering, og der stilles krav om dokumentation for behovet.
Ejendommen skal rives ned
En ejer skal nedrive hele ejendommen og kan derfor opsige lejeren. Udlejeren må dokumentere, at nedrivning reelt er besluttet og nødvendig.
Lejer har brudt god skik og orden groft
En lejer har gentagne gange forstyrret ordensreglerne kraftigt. Udlejer kan opsige ud fra § 171, stk. 1, nr. 6, men kun hvis forholdet er alvorligt, og flytning vurderes nødvendig.
- •Mange tror, at udlejer kan opsige uden videre ved f.eks. salg af ejendommen.
- •Det opfattes fejlagtigt, at støjgener alene berettiger til opsigelse – forholdet skal være groft og dokumenteret.
- •Nogle tror, at lejer aldrig kan opsiges; men det kan ske, hvis lovens strenge krav er opfyldt.
Kan min udlejer opsige mig uden begrundelse?
Nej, udlejer kan kun opsige, hvis én af lovens specifikke betingelser er opfyldt og skal oplyse grunden i opsigelsen.
Skal jeg have tilbudt en anden bolig ved opsigelse?
Kun hvis du bor i visse plejeboliger og bliver opsagt, skal du tilbydes en anden passende bolig efter stk. 2.
Kan udlejer bruge vage eller uspecificerede grunde for at opsige?
Nej, udlejeren skal kunne dokumentere og godtgøre en konkret lovhjemlet opsigelsesgrund.
Hvad sker der, hvis jeg protesterer mod opsigelsen?
Så skal udlejer anlægge sag ved boligretten, hvor domstolen vurderer om opsigelsen er lovlig.
- § 170
Regulerer de mere almindelige tilfælde, hvor opsigelse fra udlejer er mulig for bestemte boligtyper.
- § 172
Indfører begrænsninger og supplerende krav, især ved udlejers ønske om selv at benytte det lejede.
- § 176
Bestemmer krav til opsigelsens form og information, herunder lejerens indsigelsesadgang.
Velkommen! Spørg trygt om dine rettigheder ift. § 171.
Velkommen! Spørg trygt om dine rettigheder ift. § 171.