Hundeloven § 3
Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context
§ 3 fastslår, at i byer og områder med bymæssig bebyggelse er det forbudt at lade hunde færdes frit på steder, hvor offentligheden har adgang, medmindre de enten føres i bånd eller er ledsaget af en person, der har fuldt herredømme over dem.
Kilde: www.retsinformation.dk
LOV nr 329 af 4.3.2021
I byer og områder med bymæssig bebyggelse er det forbudt at lade hunde færdes på gader, veje, stier eller pladser m.v., der er åbne for almindelig færdsel, uden at de enten føres i bånd eller er i følge med en person, som har fuldt herredømme over dem. En hund anses ikke for at være under ledsagelse, fordi den er under tilsyn fra besidderens bolig eller forretningslokale. Føres en hund i bånd, skal dette være så kort, at hunden holdes tæt ind til ledsageren. Hvis hunde færdes løse på de i 1. pkt. nævnte steder uden at være i følge med en person, der har fuldt herredømme over dem, lader politiet dem optage og underretter besidderen eller en til vedkommendes husstand hørende voksen person.
Stk. 2. Uden for byer og områder med bymæssig bebyggelse påhviler det besidderen af en hund at drage omsorg for, at den ikke strejfer om.
Stk. 3. Det er forbudt at lade en hund færdes på private arealer, som besidderen af hunden ikke har brugsret til. Grundejeren eller den, der har brugsret til det private areal, kan på forsvarlig måde optage eller fjerne hunden fra grunden. Vedkommende skal ikke betale erstatning, hvis hunden herved kommer til skade eller omkommer. Nedskydning eller anden fremgangsmåde, der sigter på at slå hunden ihjel, må kun anvendes af grundejeren eller den, der har brugsret til et privat areal, hvis hunden angriber andre husdyr eller frembyder nærliggende fare for person eller ejendom.
Stk. 4. Har grundejeren eller den, der har brugsret til det private areal, optaget hunden, og kendes hundens besidder, skal den, der har optaget hunden, snarest muligt og senest 24 timer efter at optagelsen har fundet sted, underrette hundens besidder eller en til vedkommendes husstand hørende voksen person. Grundejeren eller den, der har brugsret til det private areal, og som har optaget hunden, er pligtig til at fodre og passe den optagne hund forsvarligt. Såfremt det ikke er muligt at optage hunden, eller hvis hundens besidder ikke kendes eller ikke afhenter hunden, rettes der henvendelse til politiet, som lader hunden optage og så vidt muligt underretter besidderen.
Stk. 5. Er en hund, der er optaget efter stk. 1 eller 3, ikke mærket og registreret, og kendes hundens besidder ikke, fremlyses den. Det gælder dog ikke, såfremt hunden bærer skilt som nævnt i § 1, stk. 1.
Stk. 6. Hvis besidderen ikke, inden 3 dage efter at underretning eller fremlysning efter stk. 1, 4 og 5 har fundet sted, indløser hunden ved at betale de udgifter, som optagelsen har medført, kan politiet afhænde hunden eller lade den aflive. Et eventuelt overskud ved afhændelsen tilfalder ejeren, hvis denne melder sig inden 3 måneder og godtgør sin ret, og ellers statskassen.
Stk. 7. Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri kan fastsætte nærmere regler om afhændelse af optagne hunde.
§ 3 fastslår, at i byer og områder med bymæssig bebyggelse er det forbudt at lade hunde færdes frit på steder, hvor offentligheden har adgang, medmindre de enten føres i bånd eller er ledsaget af en person, der har fuldt herredømme over dem. Det er altså ikke nok, at besidderen overvåger hunden fra et vindue – hunden skal føres eller holdes tæt på ledsageren. Hvis en hund løber løs uden fuld kontrol fra en person, kan politiet optage hunden og skal give besked til ejeren. Båndpligten skal håndhæves stramt: Snoren skal være så kort, at hunden holdes tæt ind til ledsageren. Uden for byområder har ejeren ansvar for, at hunden ikke strejfer. Paragraffen går så vidt, at grundejer kan fjerne en fremmed hund på egen grund uden erstatningsansvar ved eventuel skade på hunden. Kun hvis hunden udgør akut fare, må grundejeren nedskyde den. Har man optaget en hund, skal ejeren straks underrettes, og hunden passes forsvarligt. Indløses hunden ikke, kan politiet bortauktionsere eller aflive den. Bestemmelsen beskytter både hunde, mennesker og samfundet mod uønskede situationer med løsgående hunde i byerne og sikrer tydelige rammer for opsamling og ansvar.
Eksempler
Løs hund på fortovet
En hund løber frit uden snor gennem et byområde. Politiet indfanger hunden og underretter ejeren, der skal betale omkostningerne.
Hunde på privat grund
En nabos hund går ind på din have. Du har ret til at indfange hunden uden at være erstatningspligtig, hvis den kommer til skade.
Snoren er for lang
En hund luftes på en meget lang snor i byen, så den ikke holdes tæt ind til ledsageren. Ejeren kan få en bøde for overtrædelse.
- •Man må altid lade sin hund gå løs, hvis den er velopdragen.
- •Snoren må have enhver længde, så længe hunden ikke løber væk.
- •Hunde er under ledsagelse, hvis ejeren kan se dem fra huset.
Må jeg lade min hund gå uden snor i byen, hvis jeg har styr på den?
Kun hvis du har fuldt herredømme over hunden og holder den tæt på dig. Overvågning fra vindue tæller ikke.
Hvad sker der, hvis min hund bliver optaget af politiet?
Du bliver underrettet, og skal betale udgifterne for optagelsen, før du kan hente hunden. Hentes hunden ikke, kan den bortauktioneres eller aflives.
Er jeg ansvarlig, hvis min hund færdes løst på andres private grund?
Ja, og grundejeren må om nødvendigt fjerne hunden uden erstatningspligt for skader.
Hvilken længde må snoren have i byen?
Den skal være så kort, at hunden holdes tæt ind til ledsageren. For lang snor er ikke tilladt.
- § 1a Forbudte hunderacer
Regulerer hold og indførsel af visse hunderacer – relaterer til hundefærdsel og kontrol.
- § 3a Kommunal båndpligt
Muliggør lokal skærpelse af båndpligten i kommunerne.
- § 6 Forebyggelse af skade
Om ansvar og foranstaltninger for at forhindre, at hunde volder skade.
Velkommen til rådgivning om hundeloven.
Velkommen til rådgivning om hundeloven.