Ferieloven § 44
Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context
§ 44 giver en ekstraordinær mulighed for, at ansatte med særligt krævende og uforudsigelige opgaver i Forsvaret, det statslige redningsberedskab eller hos politiet kan få udskudt op til 5 feriedage til næste ferieafholdelsesperiode, hvis vigtige tjenstlige hensyn har forhindret dem i at holde al ferie.
Kilde: www.retsinformation.dk
LOV nr 230 af 20.2.2021
For personalegrupper, der udfører særlige aktiviteter i Forsvaret, det statslige redningsberedskab eller hos politiet, kan ansættelsesmyndigheden bestemme, at indtil 5 feriedage udskydes til den følgende ferieafholdelsesperiode, hvis ganske særlige tjenstlige forhold har medført, at den fulde ferie ikke har kunnet afvikles i den pågældende ferieafholdelsesperiode. Udskydelse kan ikke ske to ferieafholdelsesperioder i træk. Som kompensation for udskydelse efter 1. pkt. ydes mindst en halv dags betalt frihed for hver udskudt feriedag.
Stk. 2. For personalegrupper, der udfører særlige aktiviteter i Forsvaret, det statslige redningsberedskab eller hos politiet, kan ansættelsesmyndigheden bestemme, at hovedferien, jf. § 8, stk. 2, helt eller delvis placeres uden for hovedferieperioden, hvis ganske særlige tjenstlige forhold gør det nødvendigt. Som kompensation for placering af ferie efter 1. pkt. ydes mindst 1,8 times betalt frihed for hver feriedag, der er placeret uden for hovedferieperioden.
Stk. 3. Forsvarsministeren kan fastsætte regler om ferie for værnepligtige i Forsvaret og efter høring af de relevante lønmodtagerorganisationer andre regler om ferie for kvinder ansat i Forsvaret på værnepligtslignende vilkår, for konstabelelever og for personel af reserven.
Stk. 4. Forsvarsministeren kan fastsætte regler om ferie for værnepligtige i det statslige redningsberedskab og efter høring af de relevante lønmodtagerorganisationer andre regler om ferie for kvinder ansat på værnepligtslignende vilkår i det statslige redningsberedskab.
§ 44 giver en ekstraordinær mulighed for, at ansatte med særligt krævende og uforudsigelige opgaver i Forsvaret, det statslige redningsberedskab eller hos politiet kan få udskudt op til 5 feriedage til næste ferieafholdelsesperiode, hvis vigtige tjenstlige hensyn har forhindret dem i at holde al ferie. Udskydelse kan dog ikke ske to ferieperioder i træk – det vil sige, at undtagelsen ikke må blive systematisk praksis. For de feriedage, der bliver udskudt, skal medarbejderen have mindst en halv dags betalt frihed for hver udskudt dag som kompensation. Dette system anerkender det særlige krav, samfundet stiller til disse grupper, men søger at forhindre, at deres ret til ferie forringes over tid. Paragraffen blev indført for at skabe fleksibilitet i ekstraordinære situationer, men balancerer hensynet til både beredskab og medarbejdernes helbred.
Eksempler
Ekstraordinær beredskabsindsats
En polititjenestemand må opgive dele af sin ferie pga. en stor terrorhændelse, og 4 feriedage udskydes til næste periode. Han kompenseres med 2 betalte fridage.
Militær øvelse forhindrer ferie
En officer i Forsvaret kan ikke holde fuld ferie grundet international øvelse. 5 dage udskydes, og gives tilbage i form af betalt frihed senere.
Redningsberedskabets akutte udrykning
En medarbejder i statsligt redningsberedskab må arbejde under storstorm, udskyder 3 feriedage til næste år og får halv fridag pr. udskudt dag.
- •Man kan altid selv vælge at udskyde feriedage – det er kun muligt ved ganske særlige tjenstlige hensyn og i udpegede stillinger.
- •Kompensation betyder ikke ekstra ferie, men særskilt betalt frihed.
- •Udskydelse kan ikke bruges som generel praksis år efter år.
Kan feriedage udskydes to år i træk?
Nej, udskydelse af ferie efter § 44 kan ikke ske for to ferieafholdelsesperioder i træk.
Hvilken kompensation får jeg for udskudt ferie?
Du får mindst en halv dags betalt frihed for hver udskudt feriedag.
Er det alle ansatte i Forsvaret, politiet eller beredskabet, der er omfattet?
Nej, det gælder kun personalegrupper, der udfører særlige aktiviteter – ikke almindelige administrative stillinger.
Skal udskydelse aftales med medarbejderen?
Nej, det er ansættelsesmyndigheden, der træffer beslutningen ud fra tjenstlige forhold, men medarbejderen kompenseres.
Gælder der særlige regler for hovedferie?
Ja, hovedferien kan placeres uden for hovedferieperioden, men kun ved ganske særlige tjenstlige forhold og med kompensation.
- § 8 (Hovedferie og sammenhæng)
Også om hovedferien, hvis udskydelse kan forekomme efter § 44.
- § 21 (Overførsel af ferie)
Handler om overførsel af ferie på mere almindelige vilkår.
- § 22 (Overførsel pga. særlige forhold)
Særlige situationer, hvor ferie kan overføres – ikke kun for særligt personale.
Velkommen! Spørg gerne om dine ferie- og rettighedsmuligheder.
Velkommen! Spørg gerne om dine ferie- og rettighedsmuligheder.