Ferieloven § 35

Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context

Kort sagt

§ 35 placerer det fulde ansvar for udgifter til FerieKontos administration hos de arbejdsgivere, som indbetaler feriegodtgørelse til ordningen.

Lovtekst – § 35

Kilde: www.retsinformation.dk

LOV nr 230 af 20.2.2021

Udgifterne til administrationen af FerieKonto skal betales af de arbejdsgivere, der indbetaler feriegodtgørelse til FerieKonto, jf. § 31, stk. 2.

Stk. 2. Opkrævning af arbejdsgivernes betaling for FerieKontos administration efter stk. 1 kan indgå i en fælles opkrævning fra Arbejdsmarkedets Tillægspension. Betalingen opkræves sammen med de bidrag, som Arbejdsmarkedets Tillægspension i henhold til lov opkræver fra arbejdsgiverne. Restancer for betaling kan indgå i den fælles opkrævning.

Stk. 3. Sker indbetaling ikke rettidigt, pålægges arbejdsgiveren fra forfaldsdatoen at betale renter af kravet med den rentesats, der til enhver tid er fastsat i medfør af § 5 i renteloven.

Stk. 4. Arbejdsmarkedets Tillægspension har udpantningsret for betalingsrestancer til en fælles opkrævning, jf. stk. 2. Dette gælder også for renter og ekspeditionsgebyrer.

Stk. 5. Til brug for beregning, opkrævning og behandling af betalinger som led i en fælles opkrævning, jf. stk. 2, kan FerieKonto i nødvendigt omfang videregive oplysninger til Arbejdsmarkedets Tillægspension. Denne videregivelse kan ske i elektronisk form.

Stk. 6. Afgørelser, der er truffet af Arbejdsmarkedets Tillægspension, om opkrævning og indbetaling af beløb m.v., der indgår i fællesopkrævningen efter stk. 2, kan inden for en frist på 4 uger fra den dag, hvor afgørelsen er meddelt, indbringes for ankenævnet for Arbejdsmarkedets Tillægspension (ATP-ankenævnet). Klagen sendes til Arbejdsmarkedets Tillægspension, som vurderer sagen på ny. Fastholder Arbejdsmarkedets Tillægspension sin afgørelse helt eller delvis, sendes sagen til ATP-ankenævnet, og sagens parter underrettes samtidig herom. Ankenævnets afgørelser kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed.

Stk. 7. Udgifterne til administrationen af Feriepengeinfo dækkes af uhævet feriegodtgørelse hos FerieKonto efter § 34, stk. 1. I det omfang uhævet feriegodtgørelse ikke dækker udgifterne til administrationen af Feriepengeinfo, skal udgifterne dækkes af renterne af de beløb, der er indbetalt til FerieKonto, jf. § 31, stk. 2, og af renterne af for sent indbetalt feriegodtgørelse, jf. § 31, stk. 3. Det resterende renteafkast tilfalder Arbejdsmarkedets Feriefond. I det omfang udgifter til administrationen af Feriepengeinfo ikke kan dækkes efter 1. og 2. pkt., dækkes disse efter stk. 1.

Stk. 8. Beskæftigelsesministeren kan fastsætte nærmere regler om beregningen af arbejdsgivernes betaling for FerieKontos administration efter stk. 1, herunder regler om fordeling af betalingen.

Stk. 9. Beskæftigelsesministeren kan efter indstilling fra Arbejdsmarkedets Tillægspension fastsætte nærmere regler om opkrævning af betalingen efter stk. 2, herunder om betaling for opkrævningen og modregning, og om, at Arbejdsmarkedets Tillægspension kan give henstand og eftergive betaling af renter af betalingen m.v.

Praktisk betydning

§ 35 placerer det fulde ansvar for udgifter til FerieKontos administration hos de arbejdsgivere, som indbetaler feriegodtgørelse til ordningen. Det vil sige, at det ikke er staten eller lønmodtagerne, som skal dække driftsomkostninger, men de virksomheder, der bruger systemet. Paragraffen beskriver også, hvordan opkrævningen kan udføres gennem Arbejdsmarkedets Tillægspension (ATP), at renter pålægges ved for sen betaling, og at ATP har særlige rettigheder, såsom udpantningsret, hvis arbejdsgiveren ikke betaler. Adgangen til klage over ATP’s afgørelser sikrer samtidig visse retssikkerhedsgarantier. Nutidigt er denne bestemmelse yderst relevant for arbejdsgivere, store som små, da mængden af lønmodtagere og udbetalt feriegodtgørelse direkte påvirker deres udgifter til administration. Reglerne giver robusthed i opkrævningen og sikrer, at systemet holdes økonomisk ansvarligt over for de brugere, der faktisk har gavn af FerieKonto.

Eksempler

  • Mindre tømrerfirma betaler til FerieKonto

    Et tømrerfirma med tre ansatte indbetaler feriegodtgørelse til FerieKonto og modtager regning for administrationen, som de skal betale.

  • Manglende betaling udløser renter

    En IT-virksomhed betaler ikke administration til tiden og pålægges rente efter renteloven af det skyldige beløb.

  • Klage over ATP’s opkrævning

    En arbejdsgiver er uenig i ATP’s afgørelse om opkrævning og indbringer sagen for ATP-ankenævnet inden for fristen.

Almindelige misforståelser
  • Man tror, at staten betaler for FerieKontos administration.
  • Nogle arbejdsgivere mener, at de kan lade være med at betale, hvis de ikke er enige i beløbet.
  • Der er en udbredt misforståelse om, at udgiften kan væltes over på medarbejderne.
Almindelige spørgsmål

Kan lønmodtagerne blive pålagt udgifter til FerieKontos administration?

Nej, det er udelukkende arbejdsgiverne, der skal betale disse udgifter, ikke lønmodtagerne.

Hvad sker der, hvis min virksomhed ikke betaler til tiden?

Virksomheden pålægges renter efter den til enhver tid gældende rentesats efter renteloven, og ATP kan inddrive beløbet med udpantningsret.

Hvordan foregår opkrævningen i praksis?

Opkrævningen kan samles med ATP’s andre bidrag, så virksomheden får en samlet regning. Restancer kan inddrives samlet.

Kan jeg klage over en opkrævning fra ATP?

Ja, du kan klage til Arbejdsmarkedets Tillægspension, og hvis afgørelsen fastholdes, videresendes klagen til ATP-ankenævnet.

Relaterede paragraffer
Stil et spørgsmål om denne lov

Velkommen! Spørg trygt til § 35 og FerieKonto.

Foreslåede spørgsmål
Hvem betaler for FerieKontos administration?
Hvad sker der, hvis man ikke betaler til tiden?
Kan jeg klage, hvis jeg er uenig i opkrævningen?