Ferieloven § 2

Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context

Kort sagt

§ 2 slår fast, at retten til både ferie og feriebetaling efter ferieloven gælder for enhver, der modtager vederlag for personligt arbejde i et tjenesteforhold—altså klassiske lønmodtagere.

Lovtekst – § 2

Kilde: www.retsinformation.dk

LOV nr 230 af 20.2.2021

Ret til ferie og feriebetaling efter denne lov tilkommer enhver, der mod vederlag udfører personligt arbejde i tjenesteforhold (lønmodtager), jf. dog §§ 42-45.

Praktisk betydning

§ 2 slår fast, at retten til både ferie og feriebetaling efter ferieloven gælder for enhver, der modtager vederlag for personligt arbejde i et tjenesteforhold—altså klassiske lønmodtagere. Det er et kerneprincip, der adskiller lønmodtageres rettigheder fra selvstændiges og andre, der ikke arbejder under instruktion for en arbejdsgiver. Bestemmelsen henviser samtidig til §§ 42-45, som fastlægger særlige undtagelser for f.eks. elever, privat hushjælp og bestemte grupper i forsvaret og på søen. I praksis betyder det, at hvis du er ansat og modtager løn med et ansættelsesforhold, har du ikke bare ret til ferie men også krav på feriebetaling. Paragraffens betydning kan næppe overvurderes—uden § 2 ville hele feriesystemet ikke have sit lønmodtagerfokus, som både arbejdstagere og arbejdsgivere navigerer efter i det danske system. Bestemmelsen beskytter mod vilkårlighed og sikrer, at arbejdsmarkedets ansatte ikke stilles ringere end lovens standard.

Eksempler

  • Ansat som deltidsmedarbejder

    En tjener, der arbejder 20 timer om ugen som ansat i restauranten, har ret til ferie og feriepenge.

  • Vikar i et bemandingsfirma

    En vikar hyret til midlertidigt arbejde via vikarbureau udfører personligt arbejde mod betaling og har derfor krav på ferie og feriebetaling efter loven.

  • Selvstændig konsulent uden tjenesteforhold

    En freelance-konsulent uden ansættelseskontrakt og uden instruktionsbeføjelser fra en arbejdsgiver er ikke omfattet af § 2 og har ikke krav på feriebetaling efter ferieloven.

Almindelige misforståelser
  • Man tror, enhver der arbejder i Danmark er omfattet af ferieloven—men kun lønmodtagere med tjenesteforhold er dækket.
  • Nogle tror, man mister retten til ferie, hvis man har mange småjobs—men det afgørende er, om man arbejder i tjenesteforhold.
  • Det antages fejlagtigt, at direktører altid er undtaget, men afhænger af ansættelsesforholdet og graden af selvbestemmelse.
Almindelige spørgsmål

Gælder ferieloven for mig, hvis jeg er freelancer uden fast arbejdsgiver?

Nej. Ferieloven og § 2 gælder kun, hvis du har et tjenesteforhold med en arbejdsgiver. Som selvstændig, konsulent eller freelancer uden ansættelse er du ikke omfattet.

Har jeg ret til ferie, hvis jeg kun arbejder få timer om ugen?

Ja, så længe du er ansat i et tjenesteforhold og får betaling for personligt arbejde, gælder ferieloven og du har ret til ferie og feriebetaling.

Hvad sker der, hvis jeg både arbejder som lønmodtager og som selvstændig?

Ferie og feriebetaling efter loven gælder kun for den del, hvor du er i tjenesteforhold som lønmodtager. Selvstændig aktivitet er ikke dækket.

Gælder der særlige regler for elever, hushjælp og ansatte i forsvaret eller søfart?

Ja, §§ 42-45 fastsætter særregler og undtagelser for disse grupper.

Relaterede paragraffer
Stil et spørgsmål om denne lov

Velkommen! Spørg løs om ferie, rettigheder og ferieloven.

Foreslåede spørgsmål
Er jeg berettiget til ferie, hvis jeg kun har et deltidsjob?
Gælder ferieloven også for freelancere?
Hvordan ser jeg, om jeg er lønmodtager efter § 2?